Lif katkılı betonların davranışlarının deneysel olarak incelenmesi
Experimental investigation of the behavior of fiber reinforced concretes
- Tez No: 890258
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAKAN SARIKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Beton, lifler, atık lif, lifli beton, Concrete, Fibers, Waste fibers, Fiber-reinforced concrete
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uşak Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Beton, çok düşük parametrelerde çekme dayanımı ve çekme deformasyonu olan gevrek yapıdaki bir malzemedir. Betonun bu zayıf özelliklerinden dolayı geliştirilmesi gerekmektedir. Bu amaç doğrultusunda betonun zayıf durumunun iyileştirilmesi için betona, değişik malzemelerden yapılmış olan ve teknik özelliklerinin bir hayli yüksek olduğu liflerin katılması sonucu, betonun zayıf olan yönleri iyileştirilmeye çalışılmaktadır. Bu çalışmadaki üretilen beton karışımlarında, literatür çalışmalarında kullanılan lif oranları esas alınmıştır. Çimento miktarları sabit tutularak %0,5, %1, %1,5 ve %2 oranlarında kullanılan atık liflerin karışımlarından elde edilen lifli beton numunelerinin, betonun mekanik ve fiziksel özellikleri üzerindeki etkisi incelenmiştir. Bu çalışmada ultrases ölçüm deneyi, su emme deneyi, tek eksenli basınç deneyi, sem analizi deneyi ve ısı iletkenlik katsayısı deneyi yapılmıştır. Yapılan bu deneyler için standart küp numuneler üretilmiştir. Üretilen bu numunelerdeki lif oranının artması betondaki mekanik özellikleri olumsuz etkilememekle birlikte bazı özelliklere de olumlu yönde katkı sağladığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Concrete is a brittle material with low tensile strength and tensile deformation parameters. Due to these weak characteristics of concrete, there is a need for improvement. In this regard, to enhance the weak aspects of concrete, various high-performance fibers made from different materials are added to concrete. By incorporating these fibers, the aim is to improve the mecanical and physical properties of concrete that are otherwise weak. In this study, the fiber ratios used in the concrete mixtures were based on those found in literature studies. By keeping the cement amounts constant, the effects of concrete samples with fibers obtained from waste fibers used in proportions of 0.5%, 1%, 1.5%, and 2% on the mechanical and physical properties of the concrete were investigated. In this research, ultrasonic measurement tests, water absorption tests, compressive strength tests, Sem analysis tests and thermal conductivity coefficient tests were conducted. Standard cube specimens not only did not adversely affect the mechanical properties of concrete but also positively contributed to some properties.