Milli Mücadele dönemi'nde Antep
Antep during the War of Independence
  1. Tez No: 890438
  2. Yazar: DENİZ AYATA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ÇABUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Savaş, İşgal, Antep, Direniş, açlık, War, Occupation, Antep, Resistance, hunger
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Almanya ve İtalya'nın siyasi birliğini tamamlayıp İngiltere, Fransa ve Rusya gibi güçlerle sömürgecilik yarışına girmesi Dünyadaki güç dengesini bozarak kutuplaşmalara neden oldu. İtilaf ve İttifak Devletleri adı altında oluşan bu kutuplaşma sonucu I. Dünya Savaşı ortaya çıktı. Osmanlı Devleti de İttifak güçleri olarak adlandırılan Almanya ve Avusturya- Macaristan Devletleriyle ittifak yaparak Birinci Dünya Savaşına fiilen girdi. Birinci Dünya savaşında Osmanlı Devleti'nin de üyesi bulunduğu İttifak Devletleri savaşı kaybetti. Mağlup olan ülkelerin toprakları İtilaf devletleri tarafından işgal edilmeye başlandı. Savaş sonrasında, Osmanlı Devleti ile İtilaf Devletleri arasında Mondros Mütarekesi imzalandı. Mütarekeden sonra İngiltere, Urfa, Antep ve Maraş şehirlerini işgal etti. Daha sonra İngiltere ile Fransa arasında yapılan bir antlaşmayla Urfa, Antep ve Maraş Fransa'ya bırakıldı. Bu şehirlerin halkı işgallere karşı Kuvayı Milliye adı altında organize olarak Fransızlara karşı destansı bir direniş gösterdiler. Şiddetli direniş karşısında Fransız işgal güçleri Maraş'ı terk etmek zorunda kaldılar. Fransızlar Antep'te tutunmak için şehre önemli bir yığınak yaptılar. Fransızlar ellerindeki silah ve cephane üstünlüğüne rağmen Antep'te amaçlarına ulaşamadılar. Bundan dolayı Antep'i Kuşatma altında tutup şehrin dış dünya ile bağlantısını kesmeye, böylece Antep halkını şehri teslim etmek zorunda bırakmaya çalıştılar. Antep halkı 1 Nisan 1920 ile 9 Şubat 1921 tarihleri arasında Fransızlara karşı direndi. Bu direniş sadece düşmanın ağır silahlarına, top atışlarına karşı olmadı. Şehir halkı, ağır kış koşulları ve kuşatma sonucu ortaya çıkan açlık ve kıtlıkla da mücadele etmek mecburiyetinde kaldı. Bu çalışmada Antep'in işgal edilmesi ve bu işgallere karşı halkın direnişi ele alındı. Araştırmada özellikle işgal güçlerinin şehri kuşattıkları dönemde Antep halkının açlık, kıtlık, salgın hastalıklar ve ağır kış koşullarıyla olan mücadelesi üzerinde duruldu. Açlığın, kıtlığın, salgının ve soğuğun Antep halkının mücadelesine verdiği zarar ve mücadelenin gidişatına olan etkisi irdelendi.
Özet (Çeviri)
The fact that Germany and Italy completed their political unity and entered into a colonial race with powers such as England, France and Russia disrupted the balance of power in the world and caused polarization. As a result of this polarization under the name of the Entente and Central States, World War I emerged. The Ottoman State entered the First World War by allying with Germany and Austria-Hungary, which are called the Central powers. In the First World War, the Central States, of which the Ottoman State was a member, lost the war. The lands of the defeated countries began to be occupied by the Entente states. After the war, the Armistice of Mondros was signed between the Ottoman State and the Allied Powers. After the Armistice, Britain occupied the cities of Urfa, Antep and Mar were left to France with a treaty between Milliye against the occupation and showed an epic resistance against the French. In the . In order to hold on in Antep, the French made a significant accumulation in the city. Despite their superiority in weapons and ammunition, the French could not achieve their goals in Antep. Therefore, they tried to keep Antep under siege and cut the city's connection with the outside world, thus forcing the people of Antep to surrender the city.The people of Antep resisted the French between 1 April 1920 and 9 February 1921. This resistance was not only against the enemy's heavy weapons and artillery fire. The people of the city had to struggle with hunger and famine that occurred as a result of the harsh winter conditions and the siege. The occupation of Ayntab and the resistance of the people against this occupation are discussed in this study. The study especially focuses on the struggle of the people of Ayntab against hunger, famine, epidemics and severe winter conditions during the period when the occupation forces besieged the city. The damage caused by hunger, famine, epidemic and cold to the struggle of the people of Ayntab and its effect on the course of the struggle were analyzed.