Geri Dön

Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da dünden bugüne isyan-terör olayları ve kamu faaliyetleri

Eastern and Southeastern Anatolia past events and public activities in the rebellion-terrorism

  1. Tez No: 332520
  2. Yazar: GÖKHAN EMİROĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. M. SALİH MERCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Tarih, Türk İnkılap Tarihi, Public Administration, History, History of Turkish Revolution
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Cumhuriyet Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 241

Özet

Osmanlı Devleti'nin Viyana kuşatması yenilgiyle sonuçlanmasıyla Türkler savunmaya Avrupalılar ise taarruza geçmiştir. 18. yüzyıla gelinceye kadar Avrupalılar Türkiye'yi dıştan saldırılarla yıkmaya çalışmışlardır. Dıştan saldırılar Türkiye'yi yıkmaya yetmediğinden 18.yüzyılın son çeyreğinde Türkiye'ye içten saldırıları da devreye sokmuşlardır. Tanzimatla birlikte Nesturi, Süryani, Ermeni ve Kürt vatandaşları bulup kendi emperyalist politikaları doğrultusunda kullanarak Osmanlı Devleti yıkmayı başarmışlardır.Kurtuluş savaşı ile Türk milleti milli iradesini göstermiş ve Türkiye Cumhuriyetini kurmuştur. Avrupalı emperyalist devletler istiklal savaşını kazanan milletimizi birbirine düşürmek için yine aynı oyunu ortaya koyarak çeşitli isyan olayları meydana getirmeyi başarmışlardır. Bugün Türkiye Cumhuriyeti'nin varlığına bir saldırı niteliğinde olan PKK terör örgütünün batılı devletlerce desteklenmesi Şark meselesinin günümüzdeki yeni bir uygulamasından başka bir şey değildir.Cumhuriyet döneminde isyan çıkaran gruplar kısa süre önce verilen Kurtuluş Mücadelesinde Urfa, Antep gibi şehirlerde bağımsızlık mücadelesine katılmış ve sonrasında da Misak-ı Milli sınırları içerisinde kalmayı tercih etmişlerdir. Ayrılıkçı bir zihin arka planı olsa idi bunun için en uygun fırsatın o dönemde zaten ellerine geçmiş olduğu düşünülürse; bu isyanların ayrılıkçı ya da bölücü olmaktan çok mevcut politikalara karşı bir başkaldırı olduğu görülmektedir. 1950'lerden sonraki dönemde, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri'nde aşiret ileri gelenleri, yaşlı kuşağa mensup sözde aydınlar, Molla Mustafa Barzani'ye olan hayranlıklarından dolayı, Kürt Milliyetçiliğini benimseyen T-KDP (Türkiye Kürdistan Demokrat Partisi) çatısı altında bir araya gelirken, genellikle üniversitelerde okuyan Doğu ve Güneydoğu Anadolu gençlik kesimi de TİP (Türkiye İşçi Partisi), FKF (Fikir Kulüpleri Federasyonu), Dev-Genç gibi Marksist-Leninist örgütler içerisinde de yerini almıştır. Dolayısıyla bu dönemde, bölücülük faaliyetleri aşırı sol örgütlerin içerisinde yürütülmüştür. 1970?1980 döneminde Kürtçü faaliyetler devam etmiş ve Marksizm'in etkisiyle sömürge tezini işlemişlerdir.PKK terör örgütü eylemlerine başladığı 1984 yılından itibaren birbirinden farklı stratejiler uygulamıştır. Bu stratejiler genel olarak 4 başlık altında toplanabilir. Bunlar; 1984?1989 arasında yoğun terör; 1989?1995 arasında ?gerilla? aşamasına geçme çabası; 1995?1999 arasında büyük kentleri kapsayacak şekilde tekrar yoğun terör; 1999?2005 arasında ise farklı kombinasyonları eş zamanlı içeren terör, pasif itaatsizlik ve siyasallaşma sürecidir.

Özet (Çeviri)

The conclusion of the siege of Vienna, defeat of the Ottoman Empire started to defend and Europeans to attack. Until 18. century the Europeans tried to destroy with the attacks from outside of Turkey. Fort his aim not just external attacks but also inside attacks in the last quarter of 18th century Turkey attacks to destroy the circuit. With the Tanzimat period, Nestorian, Syrian, Armenian and Kurdish citizens in accordance with the imperialist policies using their own politics they managed to destroy Ottoman State.Demonstrated the National will of the War of Independence and the Republic of Turkey has established with the Turkish Nation. Independence of European imperialist powers in the same game and winning the war to reduce our nation by putting together a variety of events to bring the rebellion succeeded. Today, the existence of the Republic of Turkey, the PKK a terrorist organization, the Western states supporting offensive today's issue of the Orient is nothing more than a new application. Rising in the period shortly before the Republican groups in the Struggle for the Liberation of Urfa, Gaziantep and after joined the struggle for independence in cities such as the National Pact also have preferred to stay within the boundaries. Separatist back of a mind although the plan was the most appropriate opportunity for this in mind that at that time has already passed the hands of these secessionist or separatist rebellions rather than being seen as a revolt against the current policies. The period after 1950, the tribal elders of the Eastern and Southeastern Anatolia Regions, supposedly belonging to older generations of intellectuals, because of Mullah Mustafa Barzani, Kurdish nationalism, adopting T-KDP (Kurdistan Democratic Party of Turkey) came together under the roof, usually type studying at universities in Eastern and Southeastern Anatolia youth segment (Turkey Workers' Party), FBF (Idea Clubs Federation), the Marxist-Leninist organizations, such as Dev-Genc received within. From 1970 to 1980 Kürdish terrorist organizations have göne their activities and They used colonialism ideas with the effect of Marksizm.When the PKK has been started it?s activities since 1984 they haveused different strategies. These strategies gettered urder four titles.These are the intense terror of 1984-1989,between 1989-1999 ?guerrilla?effort to pass the stage again to cover the major cities of the intense terror of 1995-1999,between 1999-2005 containing different combinations of simultaneous terror,and the politicization process of passive disobedience.

Benzer Tezler

  1. Türkiye'nin tarımsal yapısında değişim ve GAP örneği

    Change at the agricultural structure of Turkey and the instance of GAP

    MENAF AVCI

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2001

    Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileriMarmara Üniversitesi

    Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı

    PROF.DR. SEMA ERDER

  2. Hani çevresinin (Diyarbakır) jeomorfolojik özellikleri ile arazi kullanımı arasındaki ilişkiler

    The relations between land use with geomorphological features of hani environment (Diyarbakır)

    CÜNEYT TARHAN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2022

    CoğrafyaFırat Üniversitesi

    Coğrafya Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ MUZAFFER SİLER

  3. Gaziantep yöresi halk oyunlarının yapısı ve işlevleri

    Structures and functions of Gaziantep folk dances

    NESLİHAN GÜZELOĞULLARI

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2005

    Halk Bilimi (Folklor)Ege Üniversitesi

    Türk Halk Oyunları Ana Bilim Dalı

    Y.DOÇ.DR. ÖCAL ÖZBİLGİN

  4. Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da bulunan Staphylinidae familyasına ait Ocypus cinsi üyelerinin moleküler sistematik analizi

    Molecular taxonomic analysis of Ocypus members Staphylinidae distributed in east and Southeast Anatolia

    SABİHA TÜMAY

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2011

    BiyolojiBalıkesir Üniversitesi

    Biyoloji Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. SAKİN VURAL VARLI

  5. Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da Pers varlığı (M.S. 224-651)

    The presence of Persians in the Eastern and Southeastern Anatolia (AD. 224-651)

    MUHAMMET YÜCEL

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2018

    Tarihİstanbul Üniversitesi

    Tarih Ana Bilim Dalı

    PROF. OĞUZ TEKİN