Malignitesi olan 65 yaş ve üstü hastalarda tımekriterlerine göre uygunsuz ilaç kullanımı veetkileyen faktörler
Inappropriate drug use according to time criteria and influencing factors in patients aged 65 years and older with malignancy
- Tez No: 890503
- Danışmanlar: PROF. DR. SEVGİ ARAS
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Geriatri, Geriatrics
- Anahtar Kelimeler: Polifarmasi, Yaşlı Bireyler, Uygunsuz İlaç Kullanımı, TIME Kriterleri, Malignite, Polypharmacy, Elderly Individuals, Inappropriate Drug Use, TIME Criteria, Malignancy
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Yaş ilerledikçe vücuttaki fiziksel rezervler azalır ve çeşitli hastalıklar daha sık görülmeye başlar. Bu durum özellikle yaşlı bireylerde birden fazla ilacın aynı anda kullanılması anlamına gelen polifarmasiye yol açar. Polifarmasi, bireylerin birden fazla ve çeşitli ilaçları eş zamanlı olarak alması durumudur ve bu, özellikle yaşlı popülasyonda büyük bir risk oluşturmaktadır. Yaşlı bireylerde farmakokinetik ve farmakodinamik değişiklikler, ilaçlara karşı daha yüksek bir duyarlılık yaratır. Bu bağlamda yaşlılarda uygunsuz ilaç kullanımını önlemek amacıyla dünya genelinde çeşitli yöntemler ve kriterler geliştirilmiştir. Türkiye'de bu amaçla Bahat ve arkadaşları tarafından 2020 yılında geliştirilen TIME TO START/TIME TO STOPP kriterleri, yaşlılarda ilaç kullanımını daha uygun hale getirmeyi amaçlamaktadır. Bu çalışma, 65 yaş ve üzeri malignite tanısı olan hastalarda TIME kriterlerinin uygulanarak ilaç kullanım değerlendirmelerinin yapılmasını ve uygunsuz ilaç kullanımının belirlenmesini ele almaktadır. Yaşlı hastalarda ilaç kullanımının değerlendirilmesi ve tedavi yönetiminin optimize edilmesinde TIME kriterlerinin kritik bir rol oynadığını bilinmektedir. Bu değerlendirme hem sağlık sonuçlarının iyileştirilmesine katkı sağlayabilir hem de ekonomik yükü azaltabilir.
Özet (Çeviri)
With age, the physical reserves in the body decrease and various diseases become more frequent. This leads to polypharmacy, which means the use of multiple medications at the same time, especially in elderly individuals. Polypharmacy is the situation where individuals take multiple and various drugs simultaneously, and this poses a great risk, especially in the elderly population. Pharmacokinetic and pharmacodynamic changes in elderly individuals create a higher sensitivity to drugs. In this context, various methods and criteria have been developed worldwide to prevent inappropriate drug use in the elderly. In Turkey, the TIME TO START/TIME TO STOPP criteria, developed by Bahat et al. in 2020, aim to make the use of medication more appropriate in the elderly. This study deals with the evaluation of drug use and determination of inappropriate drug use by applying TIME criteria in patients aged 65 years and older with a diagnosis of malignancy. It is known that TIME criteria play a critical role in evaluating drug use and optimising treatment management in elderly patients. This evaluation may contribute to the improvement of health outcomes and reduce the economic burden.