316L paslanmaz çeliğin kaynak prosesi sonrası oluşan mekanik davranışların incelenmesi
Investigation of the mechanical behavior of 316L stainless steel after the welding process
- Tez No: 890504
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL TOPCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Metalurji Mühendisliği, Mechanical Engineering, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Östenitik paslanmaz çelikler, 316L, TIG kaynağı, Mekanik davranış, Mikroyapı, Austenitic stainless steels, 316L, TIG welding, Mechanical behavior, Microstructure
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu tez çalışmasında günümüzün hızla gelişen ve gün geçtikçe ilerleyen imalat endüstrisinde paslanmaz çeliklerin kullanımı ve bu kullanım alanlarına göre malzeme seçimlerine yer yer değinilmiş olup hangi ortamda ve durumlarda malzemenin imal yöntemlerinin seçileceği hakkında kullanıcılara bilgi ve bir belge niteliğinde sunulmak istenmiştir. Paslanmaz çelikler günümüzde mekanik davranışları korozyon dirençleri ve korozif ortamlardaki karalı halleri ile endüstride yaygın olarak kullanılmaya devam etmekte ve gün geçtikte kullanımları ivmelenmeye başlamıştır. Bu çeliklerin de ortamlarda gösterdiği davranışlar imalat yöntemlerine bağlı olarakta değişmekte olup doğru imalat yöntemi seçilmediği takdirde iyi olan tüm yönleri kötüye evrilerek malzeme ömürleri azalarak istenmeyen kazalara ve sonuçlara yer verebilmektedir. Bu çalışmanın yapılış amacı malzemelerin birleştirilmesi için tercih edilen TIG kaynak metodu ile birleştirilmesi sağlanan AISI 316L östenitik paslanmaz çeliklerde gerçekleşen mekanik davranışların ve mikroyapı değişiklerini incelemektir. Deneysel çalışmalarda uygulanan tüm testler ve analizlerin sonunda ulaşılan veriler ile, AISI 316L plakalara 100 ve 120 amper akım parametresinde gerçekleştirilen TIG kaynağı ile birleştirmede numunelerin mekanik davranışlarında ve mikroyapılarında gözlemlenen değişimlerin avantaj ve dezavantajları değerlendirilerek 100 amper akım parametresinde kaynak uygulamasından sonra mekanik davranışlarının ve mikroyapılarının 120 amper akım parametresinde gerçekleştirilen kaynak uygulamasından üstün olduğu yorumu yapılabilir.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, the use of stainless steels in today's rapidly developing and advancing manufacturing industry and material selection according to these areas of use are mentioned from time to time, and it is intended to be presented to the users as information and a document about in which environments and situations the manufacturing methods of the material should be chosen. Today, stainless steels continue to be widely used in the industry with their mechanical behavior, corrosion resistance and stability in corrosive environments, and their use has started to accelerate day by day. The behavior of these steels in environments also varies depending on the manufacturing methods, and if the correct manufacturing method is not chosen, all their good aspects can turn into bad and the life of the material can decrease, causing undesirable accidents and consequences. The aim of this study is to examine the mechanical behavior and microstructure changes in AISI 316L austenitic stainless steels, which are joined by the TIG welding method preferred for joining materials. With the data obtained at the end of all the tests and analyzes applied in the experimental studies, the advantages and disadvantages of the changes observed in the mechanical behavior and microstructures of the samples in joining the AISI 316L plates with TIG welding performed at 100 and 120 ampere current parameters were evaluated, and after the welding application at the 100 ampere current parameter, their mechanical behavior and microstructure were superior to the welding application performed at the 120 ampere current parameter it can be interpreted that it is.