Ebe ve hemşirelere verilen web tabanlı eğitimin jinekolojik ve obstetrik cerrahide uygulanan eras protokollerine ilişkin bilgi düzeylerine etkisi
'the effect of web-based education given to midwives and nurses on their knowledge levels regarding eras protocols applied in gynecological and obstetric surgery
  1. Tez No: 890680
  2. Yazar: MERVENUR EGE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ASLI SİS ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Ebe, ERAS, hemşire, jinekoloji, kanıta dayalı, obstetri, web tabanlı eğitim, ERAS, evidence-based, gynecology, midwife, nurse, Obstetrics, web-based education
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı ebe ve hemşirelere verilen web tabanlı eğitimin jinekolojik ve obstetrik cerrahide uygulanan ERAS protokollerine ilişkin bilgi düzeylerine ve ebe/hemşirelerin kanıta dayalı uygulamalara yönelik tutumlarına etkisini belirlemektir. Materyal ve Metot: Bu araştırma ön test – son test kontrol gruplu deneysel bir çalışmadır. Eylül 2023 - Ağustos 2024 tarihleri arasında Erzurum Şehir Hastanesi ve Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesi'nin Kadın hastalıkları ve doğumla ilgili birimlerinde (klinik, ameliyathane, doğum salonu) çalışan 78 (45 deney grubu, 33 kontrol grubu) ebe ve hemşire ile yapılmıştır. Çalışmada deney grubundaki ebe ve hemşirelere 3 hafta boyunca, haftada 2 kez toplamda 6 web tabanlı eğitim verilmiştir. Verilerin toplanmasında;“Tanıtıcı Özellikler Formu”,“ERAS Bilgi Testi”,“Kanıta Dayalı Hemşireliğe Yönelik Tutum Ölçeği”kullanılmıştır. Bulgular: Çalışma kapsamına alınan deney ve kontrol grubundaki katılımcıların ERAS protokollerine yönelik bilgi düzeylerinin benzer düzeyde düşük olduğu, kanıta dayalı hemşireliğe yönelik tutumlarının orta düzeyde olumlu olduğu belirlenmiştir. Deney ve kontrol grubundaki katılımcıların ERAS Bilgi Testi ön test ve son test puan ortalamaları arasındaki farkın istatistiksel olarak anlamlı olduğu bulunmuştur (p0.05). Sonuç: Ebe ve hemşirelere verilen web tabanlı eğitimin jinekolojik ve obstetrik cerrahide uygulanan ERAS protokollerine ilişkin bilgi düzeylerini ve ebe/hemşirelerin kanıta dayalı uygulamara yönelik tutumlarını olumlu yönde arttırdığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to determine the effect of web-based training given to midwives and nurses on their level of knowledge about ERAS protocols applied in gynecological and obstetric surgery and the attitudes of midwives/nurses towards evidence-based practices. Material and method: This research is an experimental study with a pre-test-post-test control group. It was conducted with 78 midwives and nurses (45 experimental group, 33 control group) working in gynecology and obstetrics units (clinic, operating room, delivery room) at Erzurum City Hospital and Atatürk University Research Hospital between September 2023 and August 2024. In the study, a total of 6 web-based trainings were given to the midwives and nurses in the experimental group twice a week for 3 weeks. Introductory Characteristics Form, ERAS Knowledge Test, Attitude Towards Evidence-Based Nursing Scale were used in data collection. Results: It was determined that the knowledge levels of the participants in the experimental and control groups included in the study regarding ERAS protocols were similarly low, and their attitudes towards evidence-based nursing were moderately positive. The difference between the pre-test and post-test measurements of the ERAS Knowledge Test mean scores of the participants in the experimental and control groups was found to be statistically significant (p0.05). Conclusion: It was found that web-based training given to midwives and nurses positively increased their knowledge level regarding ERAS protocols applied in gynecological and obstetric surgery and their attitudes towards evidence-based practices.