Hemşireler için göçmen sağlığı yetkinlik ölçeğinin geliştirilmesi
Developing a migrant health competency scale for nurses
- Tez No: 890729
- Danışmanlar: PROF. DR. ESRA YILDIZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: İmmigrant, nurse, reliability, scale, health, competence
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Amaç: Bu araştırma hemşirelerin göçmen sağlığın değerlendirmesi için bir ölçüm aracını geliştirmek, geçerlilik ve güvenirliliğini belirlemek amacı ile yapıldı. Materyal ve Metod: Erzurum şehir hastanesinde 301, Atatürk üniversitesi araştırma hastanesinde 225, Erzurum il merkezinde aile sağlığı merkezlerinde görevli 74 ile ve toplamda 600 hemşire ile yürütüldü. Veriler demografik soru formu ve 31 maddeden oluşan ölçek ile toplandı. Verilerin değerlendirmesinde SPSS 22 ve AMOS programları kullanıldı. Verilerin değerlendirmesinde tanımlayıcı istatistikler, açımlayıcı ve doğrulayıcı faktör analizleri ile güvenirlilik analizleri yapıldı. Bulgular: Ölçeğin Kaiser-Meyer-Olkin değerinin .912, açıklanan toplam varyansın % 55.388'ini açıkladığı saptandı. Faktör yüklerinin .456-.739 arasında değiştiği saptandı. Cronbach-alfa-kat sayılarının Hemşireler için göçmen sağlığı yetkinlik ölçeğin tamamı için .902, alt boyutlar için 0.62. ile 0.79 arasında değiştiği saptandı. Sonuç: Ölçeğin yedi alt boyut ve 29 maddeden oluşan hemşireler için göçmen sağlığı yetkinliklerini değerlendirmek üzere geçerli ve güvenilir bir ölçüm aracı olduğu saptandı. Hemşireler için göçmen sağlığı yetkinlik ölçeğinin farklı kültürlerde hemşire örnekleminde tekrar test edilmesi önerilir. Anahtar kelimler: Geçerlilik, göçmen, güvenilirlik, hemşire, sağlık, yetkinlik
Özet (Çeviri)
Aim: This study was conducted to develop a measurement tool for the assessment of migrant health by nurses and to determine its validity and reliability. Material and Method: The study was conducted with 301 nurses working in Erzurum City Hospital, 225 nurses in Atatürk University Research Hospital, 74 nurses working in family health centers in Erzurum city center and a total of 600 nurses. Data collection tools were demographic questionnaire and a scale consisting of 31 items. SPSS 22 and AMOS programs were used in the evaluation of the data. Descriptive statistics, exploratory and confirmatory factor analyses and reliability analyses were performed in the evaluation of the data. Findings: The Kaiser-Meyer-Olkin value of the scale was found to be .912, explaining 55.388% of the total variance explained. The factor loadings were found to vary between .456-.739. Cronbach-alpha coefficients were found to vary between .902 for the entire Immigrant Health Competency Scale for Nurses and 0.62 for the sub-dimensions and 0.79. Conclusion: The scale, consisting of seven sub-dimensions and 29 items, was found to be a valid and reliable measurement tool to assess immigrant health competencies for nurses. It is recommended that the immigrant health competency scale for nurses be retested on a sample of nurses from different cultures.