Mâhir Abdullah Divân'ında dinî ve tasavvufî muhtevâ
Religious and mystical content in Mahir Abdullah's Diwan
  1. Tez No: 890770
  2. Yazar: GÖKHAN BÖGE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE PARLAKKILIÇ MUCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Türk İslam Edebiyatı, Divan Edebiyatı, Gaziantep Şairleri, Mahir Abdullah, Din ve Tasavvuf, Turkish Islamic Literature, Divan Literature, Gaziantep Poets, Mahir Abdullah, Religion and Sufism
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk İslam Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Mâhir Abdullah 17.yy'da yaşamış aslen Bosnalı olup çeşitli yerlerde kadılık görevlerinde bulunmuş Gaziantep'e büyük hizmetleri olmuş ve orada metfun bulunan Mevlevi bir şairdir. Bu tez ile Mâhir Abdullah Divanı'nın din ve tasavvuf açısından tahlili amaçlanmıştır. Çalışmamızın ilk hedefi, unutulmaya yüz tutmuş bir şair ve Gaziantep'te yaşayıp bu şehre büyük hizmetler yapmış bir devlet adamını tanıtmaktır. Ayrıca mezkûr şairin divanının içerdiği dinî ve tasavvufi muhtevayı tahlil etmektir. Hayatı, şairliği, dinî-tasavvufi ve sosyal hayata bakışı ve bu etkenlerin şiirlerine ne şekilde yansıdığı sistematik olarak ele alınmıştır. Bundan sonraki çalışmalar için basamak oluşturulmaya gayret edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Mahir Abdullah lived in the 17th century, from Bosnia, served as a judge in various places, served Gaziantep greatly and is a Mawlawi poet who is buried there. This thesis aims to analyze Mahir Abdullah's Divan in terms of religion and Sufism. The first goal of our study is to introduce a poet who is almost forgotten and a statesman who lived in Gaziantep and made great services to this city. In addition, to analyze the religious and mystic content of the poet's divan. His life, poetry, religious-Sufistic and social life perspective and how these concepts are reflected in his poems are systematically discussed. An effort has been made to create a step for the following studies.