Üniversite öğrencilerinin içselleştirilmiş kilo önyargılarının, çocukluk çağı travmaları ve benlik saygısı ile ilişkisinin belirlenmesi
Determining the relationship of university students' internalized weight prejudices with childhood trauma and self-esteem
  1. Tez No: 890812
  2. Yazar: SABİHA GÖKÇEN SAYGILI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EDA ERMAĞAN ÇAĞLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: İçselleştirilmiş kilo önyargısı, çocukluk çağı travması, benlik saygısı, ihmal, cinsel istismar, duygusal istismar, fiziksel istismar, Internalized weight bias, childhood trauma, self-esteem, neglect, sexual abuse, emotional abuse, physical abuse Date: 26.04.2024
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: BEYKOZ ÜNİVERSİTESİ
  10. Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu araştırmanın amacı, farklı beden kütlelerine sahip üniversite öğrencilerinin içselleştirilmiş kilo önyargısı ile çocukluk çağı travmaları ve benlik saygıları arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Bireyler yaşamlarının farklı dönemlerinde, zorlu, travmatik ve riskli denilebilecek olaylarla karşılaşabilirler. Çocukluk dönemi, bu tür zorlu yaşam deneyimlerinin en yoğun yaşandığı bir dönem olarak öne çıkar. Çocukluk döneminde yaşanan travmatik olaylar, bireyin hayatının ilerleyen aşamalarında etkisini sürdürebilir ve yetişkinlik döneminde çeşitli psikolojik sorunlara yol açabilmektedir. Yeme bozuklukları da en sık gördüğümüz psikolojik bozukluklardan biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu bağlamda, içselleştirilmiş kilo önyargısı ile çocukluk çağı travmaları ve benlik saygıları arasındaki ilişkinin incelendiği bu araştırmaya 18- 65 yaş aralığında 255 kişi katılmıştır. Verilerin toplanması sürecinde“Sosyodemografik Veri Formu”,“İki Faktörlü İçselleştirilmiş Kilo Önyargısı Ölçeği”,“Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği”ve“Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği”kullanılmıştır. Verilerin analizinde katılımcı özelliklerini tanımlamak ve ölçeklerden alınan ortalama puan, standart sapma, çarpıklık ve basıklık değerlerini hesaplamak için betimleyici istatistikler kullanılmıştır. Fark testleri için Kruskal Wallis-H Testi ve ilişkileri incelemek için Spearman Korelasyon analizi kullanılmıştır. Elde edilen bulgular sonucunda çocukluk çağı travmaları ile içselleştirilmiş kilo önyargısı arasındaki ilişki negatif yönlü ve orta düzeyde güçlü bir ilişki; benlik saygısı ile çocukluk çağı travmaları arasındaki ilişki negatif yönlü ancak zayıf bir ilişki olarak tespit edilmiştir. İçselleştirilmiş kilo önyargısı ile benlik saygısı arasındaki ilişki ise pozitif yönlü ve orta düzeyde güçlü bir ilişki olarak saptanmıştır. Ayrıca Kruskal-Wallis H testi sonuçları, çocukluk çağı travmaları, içselleştirilmiş kilo önyargısı ve benlik saygısı açısından farklı yaş grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmadığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to examine the relationship between internalized weight prejudice, childhood traumas and self-esteem of university students with different body masses. Individuals may encounter difficult, traumatic and risky events at different periods of their lives. Childhood stands out as a period in which such difficult life experiences occur most intensely. Traumatic events experienced during childhood can continue to have an impact in the later stages of an individual's life and lead to various psychological problems in adulthood. Eating disorders are one of the most common psychological disorders. In this context, 255 people between the ages of 18 and 65 participated in this study, which examined the relationship between internalized weight prejudice, childhood traumas and self-esteem.“Sociodemographic Data Form”,“Two-Factor Internalized Weight Prejudice Scale”,“Childhood Trauma Scale”and“Rosenberg Self-Esteem Scale”were used during the data collection process.In the analysis of the data, descriptive statistics were used to describe participant characteristics and calculate the mean score, standard deviation, skewness and kurtosis values obtained from the scales. Kruskal Wallis-H Test was used for difference tests and Spearman Correlation analysis was used to examine relationships. As a result of the findings, the relationship between childhood traumas and internalized weight prejudice is negative and moderately strong; The relationship between self-esteem and childhood traumas was found to be negative but weak. The relationship between internalized weight prejudice and self-esteem was found to be positive and moderately strong. Additionally, Kruskal-Wallis H test results show that there is no statistically significant difference between different age groups in terms of childhood traumas, internalized weight perception and self-esteem.