Saros Körfezi Keşan Bölgesinden toplanan bazı halofit türlerinin etnobotanik özelliklerinin araştırılması
Investigation of ethnobotanical characteristics of some halophyte species collected from Keşan Region of Saros Bay
- Tez No: 890816
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FADİME ERYILMAZ PEHLİVAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Botanik, Botany
- Anahtar Kelimeler: Saros örfezi, Keşan, halofit, etnobotanik, tıbbi bitkiler. Temmuz 2024, 85 sayfa, Saros Gulf, Keşan, halophyte, ethnobotany, medicinal plants. July 2024, 85 pages
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Botanik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu araştırma, Saros Körfezi, Keşan Bölgesi (Danişment köyü, Erikli köyü, Tuzla Gölü, Gökçetepe köyü, Sazlıdere köyü ve Mecidiye köyü) yörelerinde kullanılan taksonları ve etnobotanik özelliklerini keşfetmek amacıyla 2023-2024 yılları arasında yapılmıştır. Keşan halkıyla yapılan görüşmeler sonucunda etnobotanik kullanımı olan taksonlardan 15 farklı familyadan ve 30 halofit türüne ait bitkinin çeşitli amaçlar için (gıda, ilaç, ev eşyası, endüstriyel alanda, süs eşyası, inançsal) kullanıldığı gösterilmiştir. Bitkilerin hiçbirinin endemik ya da türü tehlike altında olan nadir bitki kategorisinde olmadıkları tespit edilmiştir. Leucophyta brownii'nin (gümüşi bitki) süs bitki olarak kullanımı Türkiye'de ilk kez bu çalışmayla kayıt altına alınmıştır. Bu tez çalışmasından elde edilen verilerin Saros körfezinde doğal yayılış gösteren halofitlerin kayıt altına alınmasına ve ilgili bitkilerin etnobotanik özelliklerinin tespit edilmesine katkıda bulunulmasının yanısıra; bu ekstrem koşullara adapte olmuş değerli bitki türlerinin habitatlarının koruma altına alınmasına dikkat çekilmesi hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
This research was carried out between 2023-2024 in order to discover the taxa and ethnobotanical characteristics used in the regions of Saros Gulf, Keşan Region (Danişment village, Erikli village, Tuzla Lake, Gökçetepe village, Sazlıdere village and Mecidiye village). As a result of the interviews with the local people, within taxa with ethnobotanical uses it was shown that 15 families and 30 genera were used for various purposes (food, medicine, household goods, industrial, ornamental, religious). We learned that none of the endemic and rare plants were in danger. The use of Leucophyta brownii (silvery plant) as an ornamental plant was recorded for the first time in Turkey with this study. In addition to the data obtained from this thesis study contributing to the recording of naturally occurring halophytes in Saros gulf and the determination of the ethnobotanical characteristics of the relevant plants; it is aimed to draw attention to the protection of the habitats of these valuable plant species adapted to these extreme conditions.