Future classroom lab (FCL) destekli fen bilgisi eğitim etkinliklerinin 6. sınıf öğrencilerinin elektriğin iletimi konusuna yönelik akademik başarılarına etkisi
The effect of science education activities supported by future classroom lab (FCL) on the academic success of 6th grade students towards the subject of electricity transmission
- Tez No: 890913
- Danışmanlar: PROF. DR. FATİH MATYAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Aktif öğrenme, future classroom lab (FCL), fen eğitimi, yaparak yaşayarak öğrenme, elektriğin iletimi, Active learning, future classroom lab (FCL), science education, learning by doing, conduction of electricity
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu çalışmada, 6. sınıf öğrencilerinin elektriğin iletimi ünitesindeki başarı durumlarının, Future Classroom Lab (FCL) ortamında gerçekleştirilen fen bilgisi eğitimini nasıl etkilendiğinin araştırılması amaçlanmıştır. Araştırmada, 2022-2023 eğitim-öğretim yılında yedinci sınıfa geçen öğrencilere yönelik yapılan anket sonucunda öğrencilerin bir önceki yıl öğrendikleri fizik, kimya ve biyoloji konularındaki zorlukları belirlenmiş ve bu bilgiler ışığında bir başarı testi geliştirilmiştir. Araştırma, ön-son test kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanarak, deney ve kontrol grupları arasındaki farkları karşılaştırmıştır. Elektriğin iletimi başarı testi sonuçlarına göre, deney grubu öğrencilerinin ön testten son teste kadar olan puan artışı, kontrol grubundan daha fazla olmuştur. Bu farkın istatistiksel olarak anlamlı olduğu tespit edilmiştir. Bu sonuçlar, eğitimciler için, öğrencilerin öğrenme süreçlerini zenginleştirmek ve bilimsel kavramları daha iyi anlamalarını sağlamak adına Future Classroom Lab (FCL) öğrenme ortamlarının kullanımının önemini vurgulamaktadır. Sonuç olarak, bu araştırma, FCL öğrenme ortamlarının, öğrencilerin elektriğin iletimi konusundaki başarılarını anlamlı bir şekilde artırdığını ve fen bilimleri dersine olan ilgilerini güçlendirdiğini desteklemektedir. Araştırmada elde edilen nitel ve nicel bulgular ışığında; FCL öğrenme ortamı ile gerçekleştirilen ilgili konuya yönelik olarak öğrencilerin başarılarının ve fen bilimleri dersine yönelik ilgilerinde artış olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to investigate how the success of 6th grade students in the conduction of electricity unit was affected by the science education carried out in the Future Classroom Lab (FCL) environment. In the research, as a result of the survey conducted for students who passed the seventh grade in the 2022-2023 academic year, the difficulties of the students in the physics, chemistry and biology subjects they learned in the previous year were determined and an achievement test was developed in the light of this information. The research compared the differences between the experimental and control groups using a quasi-experimental design with a pre-posttest control group. According to the results of the electricity transmission achievement test, the score increase of the experimental group students from pre-test to post-test was higher than the control group. This difference was found to be statistically significant. These results emphasize for educators the importance of using Future Classroom Lab (FCL) learning environments to enrich students' learning processes and enable them to better understand scientific concepts. In conclusion, this research supports that FCL learning environments significantly increase students' achievement in the conduction of electricity and strengthen their interest in the science course. In light of the qualitative and quantitative findings obtained in the research; It has been observed that there is an increase in students' success and interest in the science course regarding the relevant subject carried out with the FCL learning environment.