The effect of green marketing on green behavior and life satisfaction
Yeşil pazarlamanın yeşil davranış ve yaşam memnuniyetine etkisi
  1. Tez No: 890919
  2. Yazar: ASSOUM BADAVI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE DOĞAN SÜDAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yeşil Tüketim Motivasyonu, Yaşam Tarzı, Yeşil Davranış, Yaşam Doyumu, Üniversite Öğrencisi, Green Consumption Motivation, Lifestyle, Green Behavior, Life Satisfaction, University Student
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu çalışmada üniversite öğrencilerinin yeşil davranışları ve yaşam doyumları incelenerek öğrencilerin yeşil davranışları ile yaşam doyumları arasındaki ilişkiler araştırılmıştır. Yeşil tüketim motivasyonlarının ve yaşam tarzının yeşil davranış ve yaşam memnuniyeti üzerindeki etkileri de incelenmiştir. Ayrıca öğrencilerin tüketim motivasyonları, yaşam tarzı, yeşil davranışları ve yaşam doyumlarının demografik özelliklerine göre farklılaşıp farklılaşmadığı da incelenmiştir. Araştırmada nicel araştırma yöntemleri ve ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın verileri Çukurova Üniversitesi'nde farklı sınıf düzeylerinde öğrenim gören 402 öğrenciden anket tekniği kullanılarak toplanmıştır. Bulgular, yeşil tüketim motivasyonları ve yaşam tarzının öğrencilerin yeşil satın alma davranışları üzerinde %38, yeşil kullanım davranışları üzerinde %18, geri dönüşüm davranışları üzerinde %10 ve yeşil davranışların toplamı üzerinde %27 oranında bir varyansı açıkladığını gösterdi. Yeşil tüketim motivasyonları ve yaşam tarzının alt boyutlarının yeşil davranış üzerinde anlamlı etkileri olduğu tespit edilmiştir. Üniversite öğrencilerinin yaşam memnuniyetini etkileyen faktörler açısından bu araştırma, öğrencilerin yeşil tüketim motivasyonlarının, yaşam tarzının ve yeşil davranışlarının öğrencilerin yaşam memnuniyeti üzerinde %19'luk bir varyansı açıkladığını ortaya çıkardı. Yeşil tüketim motivasyonlarının yalnızca kazanç hedefi alt boyutunun, yaşam tarzının yalnızca moda kaygısı alt boyutunun ve yeşil davranışın yalnızca yeşil satın alma alt boyutunun öğrencilerin yaşam doyumu üzerinde anlamlı bir etkiye sahip olduğu belirlenmiştir. Cinsiyet, yaş, medeni durum ve sınıf düzeyi gibi demografik değişkenlerin üniversite öğrencilerinin yeşil tüketim motivasyonları, yaşam tarzları, yeşil davranışları ve yaşam doyumları üzerinde kısmi belirleyici olduğu, aile aylık geliri ve bireysel aylık gelir değişkenlerinin ise güçlü belirleyiciler olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, green behaviors and life satisfaction of university students were examined and the relationships between students' green behaviors and life satisfaction were investigated. The effects of green consumption motivations and lifestyle on green behavior and life satisfaction were also examined. In addition, it was also examined whether students' consumption motivations, lifestyle, green behavior and life satisfaction differ according to their demographic characteristics. Quantitative research methods and relational screening model were used in the research. The data of the research were collected from 402 students studying at different grade levels at Çukurova University using the survey technique. Findings showed that green consumption motivations and lifestyle explained a variance of 38% on students' green purchasing behavior, 18% on green using behavior, 10% on recycling behavior and 27% on the total of green behavior. It has been determined that green consumption motivations and sub-dimensions of lifestyle have significant effects on green behavior. In terms of factors affecting university students' life satisfaction, this research revealed that students' green consumption motivations, lifestyle and green behavior explained a 19% variance on students' life satisfaction. It was determined that only the gain goal sub-dimension of green consumption motivations, only the fashion concern sub-dimension of lifestyle and only the green purchasing sub-dimension of green behavior had a significant effect on students' life satisfaction. It has been concluded that demographic variables such as gender, age, marital status and class level are partial determinants of university students' green consumption motivations, lifestyles, green behaviors and life satisfaction, while family monthly income and individual monthly income variables are strong determinants.