The effect of green marketing on consumer behavior: The case of Kenitra - Morocco
Yeşil pazarlamanın tüketici satın alma davranışı üzerindeki etkisi: Kenitra Fas örneği
- Tez No: 855616
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYÇA CAN KIRGIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Fas, Satın alma davranışı, Yeşil pazarlama, Yeşil pazarlama karmasi, Green marketing, Green marketing mix, Morocco, Purchasing behavior
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Pazarlama Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Pazarlama İletişimi ve Reklamcılık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Çevreyle alakalı pek çok konuda artan farkındalık düzeyi, tüketicilerin hayatları üzerinde nasıl düşündüklerini etkiledi. Tüketicilerin davranışlarında çevre dostu yaşam biçimlerine yönelik bir değişim gözlemledik. Tüketiciler sürekli olarak eylemlerinin çevre üzerindeki sonuçlarını en aza indirmeye çalışıyorlar. Günümüzde şirketler, çevremizi etkileyen ürünlerin kullanımını azaltmak için ortak çalışmalar aracılığıyla yeşil pazardaki bu potansiyelden yararlanarak zaman kazanmaya çalışmaktadır. Çeşitli sektörlerden birçok şirket bu trendi takip etmek için yeşil pazarlamayı bir araç olarak kullanmaktadır. Bu çalışmanın amacı, yeşil pazarlamanın Fas'taki tüketici satın alma davranışı üzerindeki etkisi hakkında daha fazla bilgi edinmektir. Bu çalıma için önceki öğrencilerden alınan bir soru formu kullanılarak toplam 450 yanıt bir araya getirilmiş; kullanılan form, yanıt verenleri tanımlamak için genel soruları ve bağlantıları metodik bir şekilde değerlendirmek için değişken soruları birleştirmiştir. Toplanan veriler önceki çalışmaların bulgularıyla birlikte analiz edilip yorumlanmıştır. Elde edilen sonuçlar, yeşil fiyat, ürün ve tanıtımın tümünün tüketici satın alma davranışı üzerinde etkili olduğunu ve müşterilerin yeşil pazarlama konusunda daha bilinçli olmaları gerektiğini göstermektedir., Yeşil Pazarlamacılar, yeşil tüketimi teşvik etmek için reklamlar aracılığıyla ürünlerin güvenilir ve çevreye zararsız olduğu konusunda tüketicileri ikna etmelidir. Bu çalışmada pozitivizm araştırma felsefesi ve tümdengelim araştırma yaklaşımı uygulanmıştır. Buna ek olarak, nicel araştırma yöntemi ve doğrudan katılımcılardan veri toplamak için anket yaklaşımı kullanılmıştır. Veriler tanımlayıcı istatistikler, güvenilirlik, korelasyon ve regresyon analizleri aracılığıyla istatistiksel analiz yoluyla analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Increasing awareness on the varied issues regarding environment changed the way of how consumers think about their life. We noticed a change on the comportment of consumers towards eco-friendly lifestyle. They are permanently trying to minimize the consequences of their act on the environment. Nowadays, compagnies are trying to gain time by exploiting this potential in the green market by doing conjoint effort to reduce the usage of products that affect our environment. Many companies in various industries use green marketing as a tool to follow this trend. The aim of this research is to discover more about the impact of green marketing on consumer buying behavior in Morocco. A total of 450 responses were assembled by adopting a survey questionnaire taken from previous studies, it combines general questions to define the respondent and also variable questions to evaluate connections in a methodical way. The data collected was analyzed and interpreted along with findings of previous studies. Results shows that all of the green price, product and promotion has an effect on consumer purchasing behavior, and that consumers need to be more aware and conscious about green marketing. Marketers should persuade consumers through advertisement that the products are safe, trustworthy and nonharmful to the environment to encourage their green consumption. In this study, the positivism research philosophy is used and deductive research approach is applied. Moreover, the quantitative research method is used and the survey approach is used for data collection directly from the respondents. The data is analyzed through statistical analysis through descriptive statistics, reliability, correlation, and regression analysis.