Azerbaycan'da kadın öğretmenlerin karşılaştığı kariyer engellerinin cam tavan sendromu bağlamında incelenmesi: Bakü il örneği üzerinden
Investigation of career barriers faced by female teachers in azerbaijan in the context of glass ceiling syndrome; Through the example of Baku province
- Tez No: 890965
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. YÜCEL ŞİMŞEK
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
 - Anahtar Kelimeler: Azerbaycan'da kadın öğretmen, Kariyer engelleri, Cam tavan sendromu, Female teachers in Azerbaijan, Career barriers, Glass ceiling syndrome
 - Yıl: 2024
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Anadolu Üniversitesi
 - Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalışmada Azerbaycan'da kadın öğretmenlerin kariyerlerinde karşılaştıkları engellerin Cam Tavan Sendromu bağlamında incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma nicel araştırma yöntemlerinden genel tarama modelinde yürütülmüştür. Çalışma grubu basit seçkisiz örnekleme yöntemi kullanılarak belirlenmiş ve 2023-2024 Eğitim Öğretim yılında Bakü il Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde görev yapan kadın öğretmenleri temsilen 400 kişiden oluşmaktadır. Veriler Güney (2019) tarafından geçerlik ve güvenirlik çalışmaları yapılmış“Kadın Öğretmenlerin Yöneticilikle İlgili Karşılaştıkları Cam Tavan Engelleri”ölçeği ile toplanmıştır. Verilerin yaş, medeni durum, çocuk sayısı, eğitim durumu, hizmet yılı ve branş değişkenlerine yönelik analizi için SPSS 25.0 paket programı, Levene's homojenlik, Anova, Mann Whitney-U, Kruskal Wallis H ve Scheffe testleri kullanılmıştır. Araştırma sonucuna göre“örgütsel”ve“bireysel”faktörler alt boyutlarına ilişkin katılımın orta düzeyde olduğu ancak“toplumsal”faktörler alt boyutlarında daha düşük katılımın olduğu tespit edilmiştir. Kadın öğretmenlerin kariyerlerinde karşılaştıkları Cam Tavan engellerine ilişkin“toplumsal”,“örgütsel”ve“bireysel”alt boyutlarında ve ölçeğin geneli kapsamında yaş, eğitim durumu, medeni durum, çocuk sayısı ve kıdem değişkenleri açısından öğretmenlerin görüşlerinde istatiksel olarak anlamlı bir farklılaşma olduğu ortaya konulmuştur. Branş değişkeninin ise istatiksel olarak anlamlı fark yaratan bir etken olmadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to examine the obstacles faced by female teachers in their careers in Azerbaijan in the context of Glass Ceiling Syndrome. The research was conducted in the general survey model from quantitative research methods. The study group was determined using simple random sampling method and consisted of 400 people representing female teachers working in Baku Provincial Directorate of National Education in the 2023-2024 academic year. The data were collected with the“Glass Ceiling Barriers Faced by Women Teachers Related to Management”scale, the validity and reliability studies of which were conducted by Güney (2019). SPSS 25.0 package program, Levene's homogeneity, Anova, Mann Whitney-U, Kruskal Wallis H and Scheffe tests were used to analyze the data for age, marital status, number of children, educational status, years of service and branch variables. According to the results of the research, it was determined that the participation in the sub-dimensions of“organizational”and“individual”factors was at a moderate level, but there was lower participation in the sub-dimensions of“social”factors. It was revealed that there was a statistically significant difference in the opinions of the teachers in terms of age, educational status, marital status, number of children and seniority variables within the scope of the“social”,“organizational”and“individual”sub-dimensions and the overall scale regarding the Glass Ceiling barriers faced by female teachers in their careers. It was determined that the branch variable was not a factor that created a statistically significant difference.