Antalya ilinde konut balonlarının tespiti ve konut fiyat artışlarına neden olan faktörlerin incelenmesi
Determination of housing bubbles in antalya province and examination of the factors causing housing price increases
- Tez No: 891012
- Danışmanlar: PROF. DR. SERPİL ALTINIRMAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Fiyat Balonları, Faiz Oranları, Döviz Kurları, Göç, GSADF Yöntemi, Price Bubbles, Interest Rates, Exchange Rates, Migration, GSADF Method
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
İnsanoğlunun hayatını devam ettirebilmesi ve bulunduğu ortama uyum sağlayabilmesi için temel ihtiyaçlarını asgari seviyede karşılaması gerekmektedir. Bu sebeple en temel ihtiyaçlardan olan beslenme ve barınma hayati önem taşımaktadır. İnsanoğlu da yaratıcı ve çözüm üretebilen varlıklar olduklarından barınma ihtiyaçlarını tarihin ilk dönemlerinden bu yana üzerine koyarak, geliştirerek karşılamışlardır. Başlarda barınaklarda barınan insanlar, aile ve toplum bilincinin gelişmesiyle birlikte konutları geliştirmiş ve zamanla günümüzdeki lüks konutlara evrilmiştir. Konutlar zaman içindeki gelişimleri ve insan hayatına sağladığı faydaların yanı sıra belli başlı dönemlerde pek çok soruna da yol açmıştır. Ekonomi politikalarının içinde önemli bir yere sahip olan konutların dönem dönem fiyatlarında artışlar ya da azalışlar olabilmekte bu durum da konutlara erişimde sınırlayıcı olabilmekte ve fiyat balonlarının oluşmasına fırsat vermektedir. Konutların bu etkilerini bilmek, oluşabilecek riskleri önceden tespit etmek hem yatırım amacıyla hem de kullanmak amacıyla oluşan talepleri etkileyebilmektedir. Çalışmada son yıllarda özellikle de pandemiden bu yana artan konut fiyatlarına dikkat çekilmiştir. Artan fiyatların arkasındaki sebeplerin neler olduğu, artan fiyatların faiz oranları ve döviz kurlarıyla nasıl bir ilişki içerisinde olduğu incelenmektedir. Bunların yanı sıra özellikle de son on yılda ülkeye düzenli olarak gelen göçlerin konut fiyatlarına nasıl bir etki sağladığı araştırılmıştır. Çalışma da Ocak 2010 ile Aralık 2023 yılları arasında konut fiyat verileri baz alınarak Antalya özelinde konut fiyatlarında bir balon oluşup oluşmadığı GSADF yöntemi kullanılarak incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Human beings need to meet their basic needs at a minimum level in order to survive and adapt to their environment. For this reason, the most basic needs of nutrition and shelter are of vital importance. Since human beings are creative and solution-producing beings, they have met their shelter needs by improving and developing them since the first periods of history. People, who initially lived in shelters, developed housing with the development of family and social consciousness, and in time evolved into today's luxury residences. In addition to their development over time and the benefits they bring to human life, housing has also caused many problems in certain periods. The prices of housing, which has an important place in economic policies, may increase or decrease from time to time, which may limit access to housing and lead to the formation of price bubbles. Knowing these effects of housing and identifying the risks that may occur in advance can affect the demand for both investment and use. The study draws attention to the increase in housing prices in recent years, especially since the pandemic. The reasons behind rising prices and their relationship with interest rates and exchange rates are analyzed. In addition, the impact of regular migration, especially in the last decade, on house prices is analyzed. In this study, based on the house price data between January 2010 and December 2023, the GSADF method is used to analyze whether there is a bubble in house prices in Antalya.