Ekonomik krizlerin turizm sektörüne etkileri: 2008 küresel krizinin Antalya konaklama işletmelerine etkilerinin analizi
Effects of economic crises an tourism sector: Analysis of the effects of 2008 global crisis on accommodation
  1. Tez No: 280147
  2. Yazar: AYŞE DURGUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. LEVENT KÖSEKAHYAOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Ekonomik krizler, 2008 küresel finansal krizi, turizm sektörü, Antalya ili, Antalya turizmi, konaklama işletmeleri, Economic crisis, global financial crisis of 2008, the tourism sector, the province of Antalya, Antalya tourism, accomodation companies
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 339
Özet
2008 küresel krizi ABD'nin emlak piyasasında ortaya çıkmıştır. Konut fiyatlarının aşırı değerlenmesi ve bu süreçte bankaların verdikleri kredileri menkul kıymetleştirme yolu ile farklı finans kurumlarına satmaları ile oluşan türev ürünler krizin oluşmasına ortam hazırlamıştır. 2008 küresel krizi üçüncü nesil kriz modelleri ile açıklanabilmektedir. Bu modele göre 2008 küresel krizinin nedeni bankaların ve şirketlerin bilançolarındaki oluşan bozukluklardır.Tüm sektörleri etki altına alan 2008 küresel krizinin turizm sektörü üzerinde de çeşitli boyutlarda olumsuz etkileri görülmüştür. Küresel düzlemde etki alanına sahip finansal kriz, bireylerin gelirlerinin azalmasına ve bu sebepten tüketim harcamalarını kısmalarına neden olarak turizm faaliyetlerini de kısıtlamalarına veya iptal etmelerine yol açmıştır.Bu çalışmanın amacı 2007 yılının sonlarına doğru ortaya çıkan ve zaman içerisinde küresel boyutta etkisini gösteren küresel krizin turizm sektörünü etkileyip etkilemediğinin ölçülmesi ve Antalya ilinde bulunan konaklama işletmeleri üzerindeki etkilerinin tespit edilerek ampirik bulguların sunulmasıdır. Ayrıca küresel krizin konaklama işletmeleri üzerinde oluşturacağı fırsatlar ve krize karşı uygulayacakları stratejilerin belirlenerek, devletin bu aşamada nasıl bir politika uygulaması gerektiği de çalışmanın amaçları arasında yer almaktadır. Çalışmanın ilk aşamasında konu ile ilgili literatür taraması yapılmış, ikinci aşamasında ise anket tekniği ile Antalya ili ve ilçelerinde konaklama işletmelerinden veriler toplanmış ve değerlendirilmiştir.Ele geçen bulgular doğrultusunda 2008 küresel krizinin dünya genelinde turizm sektörünü etkilediği görülmektedir. Kriz kişilerin gelirlerinde azalmaya yol açarak taleplerinin düşmesine ve turizm talebinin azalmasına, gelen turistlerinde daha az harcama yaparak turizm gelirlerinin düşmesine neden olmuştur. Ayrıca Antalya ili konaklama işletmeleri de 2008 küresel krizinden gelen turist sayısı, odaların doluluk oranları, çalışan personel sayısı, ürün çeşitliliği, mali yeterlilik, yeni yatırımlar, pazar payları, kar marjları ve oda fiyatları açısından olumsuz yönde etkilenmiştir. Bunun yanı sıra kriz, işletmeler üzerinde hizmet kalitesinin iyileştirilmesi yeni pazarlara yönelmek açısından fırsat oluşturmaktadır. Bunlara ek olarak kriz dönemlerinde hükümetlerin yatırım ve vergi indirimleri yaparak, sektörü destekleyici politikalar izlemeleri gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
2008 global crisis has emerged in real estate market in the U.S. and in this process excessive appreciation of house prices and formation of derivative products have created the conditions for the crisis. 2008 global crisis can be explained by the third-generation crisis models. According to these models, the reasons for the global crisis of 2008 are disorders of the balance sheets of banks and corporations.Effects of the global crisis that affected all sectors have also occurred in the tourism sector. Financial crisis has a global effect causing restrictions or cancellations on the tourism activities by decreasing revenues of individuals and consumer spending.The purpose of this study is to measure the effects of the global crisis that emerged at the end of the 2007 and to understand the mechanism behind it to draw some policy implications for government. Besides, we examine spread effects on tourism industry over the time and present the empirical findings on this global crisis by determining the effects on the lodging industry in Antalya. We also aim at identifying the strategies and opportunities for the crisis on the lodging industry. First part of the study examines the literature related to this area and the second part of the study collects data from city center and districts of Antalya and analyze them.Our results suggest that the global crisis of 2008 has seriously affected the tourism sector around the world. We find that the crisis has led to a decrease in tourism revenues by lowering tourists? spendings due to a decrease in their revenues because of the crisis. In addition, we show that lodging industry in Antalya was affected in terms of number of coming tourists, room occupancy rates, number of employees, product diversity, financial competence, new investments, market shares, profit margins and room rates. On the other hand the crisis has made opportunities for business enterprises in terms of improving the quality of service for new markets. Our study concludes that the government should support tourism sector by implementing investment and tax cuts.