Taşradan kente göç etmiş ailelerde yetişen erkek ergenlerin psikolojik sağlamlık düzeylerinin incelenmesi: İstanbul ili örneği
A study on the psychological resilience levels of adolescent males growing up in families migrated from rural to urban areas: The case of Istanbul
- Tez No: 891022
- Danışmanlar: PROF. DR. DEVRİM ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Göç, Erkeklik, Psikolojik Sağlamlık, Toplumsal Cinsiyet, Migration, Masculinity, Psychological Resilience, Gender
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Göç Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu çalışma, taşradan kente göç etmiş ailelerde yetişen ergen erkeklerde göç deneyiminin psikolojik sağlamlık düzeylerine etkisini ve bunun yanı sıra iç göç deneyimiyle değişen yaşam koşulları, sosyal değişimler ve toplumun belirlediği normlar etrafında şekillenen toplumsal cinsiyet rolleri gibi faktörlerin genç erkeklerin yaşamını nasıl değiştirdiğini anlamayı amaçlamaktadır. Katılımcılar, İstanbul'un farklı ilçelerinde yaşayan ve çeşitli sosyo-ekonomik ve kültürel yapılara sahip ailelerde yetişen 14-18 yaş aralığındaki erkek ergenlerden oluşmaktadır. Çalışmada, öncelikle literatür taraması yapılmış ve toplanan veriler analiz edilerek değerlendirilmiştir. Araştırmada veri toplamak için niceliksel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Veriler anketler aracılığıyla toplanmış olup,“Kişisel Bilgi Formu”,“Psikolojik Sağlamlık Ölçeği”ve“Toplumsal Cinsiyet Algısı Ergen Formu”ölçekleri üzerinden değerlendirilmiştir. Analizler, 242 öğrenciden elde edilen veriler kullanılarak SPSS 23.0 paket programı aracılığıyla gerçekleştirilmiştir. Elde edilen bulgular sonucunda, taşradan kente göç eden erkek ergenlerin psikolojik sağlamlıklarının ortalama değerler (3.26–3.55 aralığında) düzeyinde olduğu bulunmuştur. Ayrıca, psikolojik sağlamlık düzeylerinin sınıf düzeyi, gelir düzeyi, aile birliği, çalışma durumu, ikamet süresi ve İstanbul'a geldikten sonra karşılaştıkları sorunlara göre farklılaşmadığı görülmüştür. Toplumsal cinsiyet algı düzeylerinin ise gelir durumu dışında diğer sosyodemografik değişkenlere göre farklılaşmadığı tespit edilmiştir. Göç sonrası değişen toplumsal cinsiyet algılarının ise kararsızlık düzeyinde olduğu belirlenmiştir. Toplumsal cinsiyet algısı puanlarının ortalamalarının gelir durumuna göre (orta) farklılaştığı görülmüştür. Yüksek psikolojik sağlamlık düzeyine sahip bireylerin, eşitlikçi toplumsal cinsiyet algısına daha fazla eğilim gösterdiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to understand the impact of migration experience on the psychological resilience levels of adolescent males growing up in families that have migrated from rural to urban areas. It also seeks to understand how factors such as changing living conditions due to internal migration, social changes, and gender roles shaped by societal norms affect the lives of young males. The participants consist of male adolescents aged 14-18 years old, living in various districts of Istanbul, and coming from families with different socio-economic and cultural backgrounds. Firstly, a literature review was conducted in the study, and the collected data were analyzed and evaluated. A quantitative research method was used to collect data. The data were collected through surveys, evaluated using the“Personal Information Form,”the“Psychological Resilience Scale,”and the“Adolescent Gender Perception Form.”The analyses were carried out using the SPSS 23.0 package program with data obtained from 242 students. As a result of the findings, it was found that the psychological resilience levels of adolescent males migrating from rural to urban areas were at average values (in the range of 3.26–3.55). Additionally, it was observed that the psychological resilience levels did not differ according to class level, income level, family unity, working status, duration of residence, and problems encountered after coming to Istanbul. It was also determined that gender perception levels did not differ according to other sociodemographic variables except for income status. It was found that the changed gender perceptions after migration were at the indecisive level. The average scores of gender perception were found to differ according to income status (medium). Individuals with higher levels of psychological resilience have been found to exhibit a greater inclination towards egalitarian gender attitudes.