Colın McGınn'in zihin felsefesinde çözülemeyen problem: Bilinç
The unsolvable problem in Colin McGinn's philosophy of mind: Consciousness
- Tez No: 891063
- Danışmanlar: DOÇ. DR. PAKİZE ARIKAN SANDIKCIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Zihin-Beden Problemi, Colin McGinn, Transandantal Doğalcılık, Bilişsel kapanma, Gizemcilik, Mind-Body Problem, Colin McGinn, Transcendental Naturalism, Cognitive Closure, Mysterianism
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Zihin felsefesinde üzerinde sürekli tartışılan konulardan biri zihin-beden problemidir. Düalist yaklaşımlar bu problemi zihinsel ve fiziksel tözler arasında ayrım yaparak çözmeye çalışırken, fizikalist yaklaşımlar bunu tamamen fiziksel açıklamalarla çözmeye çalışır. Hem düalizmin hem de fizikalizmin zihin-beden problemini çözmeye yönelik çabalarına rağmen, bu yaklaşımlar eleştiriye tabidir ve probleme kesin bir çözüm sağlamada yetersizdir. Ancak Colin McGinn, zihin-beden problemine ilişkin transandantal doğalcılık argümanını ileri sürerek, problemi yukarıda bahsedilen yaklaşımlardan farklı olarak epistemolojik bir temele yerleştirir. McGinn'e göre bilinç ve beyin arasındaki ilişkiyi aydınlatan bir özellik vardır ancak bu özellik, insanın bilişsel kapasitesinin ötesinde olduğundan problemi insan zihnine çözümsüz kılmaktadır. Bu tezde McGinn'in bu görüşü eleştirel bir şekilde değerlendirilerek, bu özelliğin bilinç ve beyin arasındaki ilişkiyi açıklamak için yeterli olup olmadığı incelenmektir. Ayrıca zihin-beden probleminin algı ve içgözlem arasındaki temel kavramsal farklılıktan kaynaklanabileceği önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
One of the enduringly debated issues in the philosophy of mind is the mind-body problem. Dualist approaches attempt to resolve this problem by distinguishing between mental and physical substances, whereas physicalist approaches endeavor to solve it through purely physical explanations. Despite the efforts of both dualism and physicalism to address the mind-body problem, these approaches are subject to criticism and are ultimately insufficient in providing a definitive solution. Colin McGinn, however, introduces the argument of transcendental naturalism concerning the mind-body problem, thereby situating the problem on an epistemological foundation, distinct from the aforementioned approaches. According to McGinn, there exists a property that elucidates the relationship between consciousness and the brain, but this property is beyond human cognitive capacity, rendering the problem insoluble. This thesis critically evaluates McGinn's perspective and examines whether this property is adequate to explain the consciousness-brain relationship. Additionally, it is proposed that the mind-body problem may arise from the fundamental conceptual disparity between perception and introspection.