Yeşil binalarda sürdürülebilirliği yönetmek: Su tasarrufuna ve maliyetine yönelik uygulama çalışması
Managing sustainability in green buildings: A case study on water conservation and cost
- Tez No: 954192
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEYSURE EVREN ÇELİK SÜTİÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Mimarlık, İşletme, Energy, Architecture, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik, Yeşil Bina, Maliyet Analizi, Su Tasarrufu, Sustainability, Green Building, Cost Analysis, Water Saving
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Esenyurt Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Sürdürülebilirlik gün geçtikçe dünyamız açısından önemli bir kavram olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu durum bizi bireysel ve toplumsal olarak çeşitli sorumluluklara yöneltmektedir. Sürdürülebilirlik konusu oldukça geniş bir kavram olmakla beraber bu tezde ele aldığımız konu, binalarımızın tasarımdan başlayarak malzeme seçimine ve kullanıcıların bilinçlendirilmesine kadar pek çok aşamada doğaya zararımızı minimuma indirmek üzerine olacaktır. Giriş bölümünde tezin amacı ve önemi bahsedilerek, tüketilebilir enerji kaynaklarımız ve yenilenebilir enerji kaynaklarımız aynı zamanda dünya nüfusu ile ilişkisine değinilmiştir. 1. Bölümde; yeşil bina ve sürdürülebilirlik ilişkisine kısaca değinilmiştir. 2. Bölümde; sürdürülebilirlik ilkesi ve yeşil bina başlığı altında araştırmanın ele aldığı iki kavramdan bahsedilmiştir. Yeşil/çevreci bina fikri gelişim süreci ve bu kavramların alt başlıkları ele alınmıştır. Bu alt başlıklar arazi yönetimi, su yönetimi, enerji yönetimi, malzeme yönetimi, kullanıcı sağlığı ve ulaşım olarak açıklanmıştır. 3. Bölümde; akıllı bina kavramı başlığı altında akıllı bina ve enerji verimliliği açısından değerlendirilmesi konusu ele alınmıştır. Bu değerlendirmede yer alan alt başlıklar; Bina otomasyon sistemleri ve bina yönetimi, Güvenlik sistemleri, Ses ve görüntü sistemleri, Bilgi ve iletişim sistemleri, Aydınlatma ve buna bağlı çalışan otomasyon sistemleri, İklimlendirme ve buna bağlı çalışan otomasyon sistemleri, Bina içi ulaşım ve geçit sistemleri, Enerji tesisatı ve kablolama sistemleri olarak sıralanmıştır. Bu bölümde akıllı bina örneklerinin Türkiye'deki ve dünyadaki uygulama örneklerinden bahsedilmiştir. 4. Bölümde; yeşil binalarda kullanılan sertifikasyon yöntemlerinin incelenmesi başlığı altında en sık kullanılan Breeam ve Leed sertifika yöntemleri ve puanlama sistemleri incelenmiş, ulaşım anlamında bu kriterlerin uygunluğu değerlendirilmiştir. 5. Bölümde; Üniversite binası olarak kullanılan 2 adet mevcut bina üzerinden su tasarrufu ve ulaşım açısından incelenerek uygulama çalışması yapılmış ve buna göre bilimsel bir veri eldesi sağlanmış olup mevcut lavabo armatürlerinin debi sabitleyici perlatör veya fotoselli armatür ile değiştirilmesi sonucunda nasıl bir verimlilik elde edilebileceği açıklanmıştır. Sonuç kısmında ise mevcut binalar yeşil bina kriterleri gereği su tedbirlerini nasıl sağlayabileceğimize yönelik bir çalışma sonucu paylaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Sustainability is an important concept for our world day by day. This situation leads us to various responsibilities both individually and socially. Although sustainability is a very broad concept, the subject we deal with in this thesis will be about minimizing our damage to nature at many stages, starting from the design of our buildings to the selection of materials and raising awareness of users. In the introduction chapter, the purpose and importance of the thesis is mentioned and the relationship between our consumable energy resources and renewable energy resources as well as the world population is mentioned. In Chapter 1; the relationship between green building and sustainability is briefly mentioned. In Chapter 2; the two concepts that the research deals with under the title of sustainability principle and green building are mentioned. The development process of the green/environmental building idea and the sub-headings of these concepts are discussed. These sub-headings are explained as land management, water management, energy management, material management, user health and transportation. In Chapter 3; under the title of smart building concept, the issue of smart building and its evaluation in terms of energy efficiency is discussed. The subheadings included in this evaluation are; Building automation systems and building management, Security systems, Audio and video systems, Information and communication systems, Lighting and related automation systems, Air conditioning and related automation systems, Indoor transportation and passage systems, Energy installation and cabling systems. In this chapter, examples of smart building applications in Turkey and in the world are mentioned. In Chapter 4; under the title of examining the certification methods used in green buildings, the most commonly used Breeam and Leed certification methods and scoring systems were examined, and the suitability of these criteria in terms of transportation was evaluated. In Chapter 5; 2 existing buildings used as university buildings were examined in terms of water saving and transportation and an application study was carried out and accordingly, a scientific data was obtained and it was explained how efficiency could be achieved by replacing the existing sink armatures with flow stabilizing aerators or photocell armatures. In the conclusion, alternative water measures for existing buildings are mentioned.