Crohn hastalığında cerrahi sonrası nüksü öngörmede kullanılabilecek patolojik bulguların değerlendirilmesi
Evaluation of pathological findings that can be used to predict post-surgery recurrence in Crohn's disease
  1. Tez No: 891244
  2. Yazar: IŞIL KARABULUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDİNÇ ÇETİNKAYA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Crohn Hastalığı, Endoskopik Nüks, Patolojik Bulgular, Rutgeerts Skoru, Crohn's Disease, Endoscopic Relapse, Pathological Features, Rutgeerts Score
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
ÖZET Amaç: İnflamatuar bağırsak hastalıklarından Crohn hastalığı tanısı olanlarda, intestinal tutulumun medikal tedavilere dirençli olması halinde hayatlarında bir veya birden çok kez operasyon geçirmek durumda kalırlar. Ameliyat sonrası klinik nüksü öngörmede, endoskopik nüksü anlatan Rutgeerts skoru yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu çalışmada amacımız intestinal tutulumlu Crohn hastalığı sebebiyle ameliyat ettiğimiz hastalarda endoskopik nüksleri öngörebilmek için, çıkarılmış olan rezeksiyon materyallerindeki mikroskobik ve makroskobik patolojik bulgular ile hastaların Rutgeerts skorları arasındaki ilişkiyi değerlendirmektir. Materyal ve Metot: Çalışmamızda Kasım 2019 ile Ekim 2023 arasında Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Genel Cerrahi Kliniğinde ameliyat ettiğimiz, intestinal tutulum ile seyreden Crohn hastalığı tanılı, on sekiz yaş üzeri 32 hasta retrospektif olarak değerlendirildi. Hastaların rezeksiyon materyalleri histopatolojik olarak tekrar incelendi ve skorlamalar yapıldı. Operasyon sonrası yapılan takip kolonoskopi raporları incelenip, Rutgeerts skoruna göre sınıflandırıldı. Elde edilen verilerin ilişkisi kıyaslandı. Bulgular: Hastaların ameliyat sonrası yapılan kolonoskopi Rutgeerts skorları ile rezeksiyon materyallerindeki makroskobik ve mikroskobik bulgular istatistiksel olarak değerlendirildi. Makroskobik bulguların Rutgeerts skorları ve endoskopik nüks ile ilişkisi olmadığı tespit edildi. Mikroskobik bulgulardan nötrofilik kriptit ve kript apsesi varlığının ve şiddetinin Rutgeerts skoru ile paralel artış gösterdiği ve istatistiksel olarak anlamlı olduğu tespit edildi. Diğer mikroskobik bulguların Rutgeerts skorları ve endoskopik nüks ile ilişkisi olmadığı tespit edildi. Sonuç: Crohn hastalığında bağırsak rezeksiyon materyalinde görülen histolojik bulgulardan nötrofilik kriptit ve kript apselerinin varlığı endoskopik nüks ihtimalini arttırmaktadır. Riskli hastalarda yakın endoskopi kontrolü yapmak ve nüksün engellemesi için ameliyat sonrası dönemde medikal tedaviye erken dönemde başlamak faydalı olabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: People diagnosed with Crohn's disease which is one of the inflammatory bowel diseases may undergo surgery one or more times in their lives if intestinal involvement is resistant to medical therapy. The Rutgeerts score, which describes endoscopic recurrence, is widely used to predict clinical recurrence after surgery. Our aim in this study is to evaluate the relationship between the microscopic and macroscopic pathological features in the removed resection materials and the Rutgeerts scores of the patients in order to predict endoscopic recurrences in the operated Crohn's disease patients with intestinal involvement. Materials and Methods: In our study 32 patients over the age of eighteen, diagnosed with Crohn's disease with intestinal involvement, who we operated at Ankara Bilkent City Hospital General Surgery Clinic between November 2019 and October 2023, were retrospectively evaluated. The resection materials of the patients were re-examined histopathologically and scoring was made. Postoperative follow-up colonoscopy reports were examined and classified according to the Rutgeerts score. The relationship of the obtained data was compared. Results: Postoperative colonoscopy Rutgeerts scores of the patients and macroscopic and microscopic findings in the resection materials were statistically evaluated. It was determined that macroscopic findings were not related to Rutgeerts scores and endoscopic recurrence. From the microscopic findings, it was determined that the presence and severity of neutrophilic cryptitis and crypt abscess increased in parallel with the Rutgeerts score and were statistically significant. It was determined that other microscopic findings were not related to Rutgeerts scores and endoscopic recurrence. Conclusion: The presence of neutrophilic cryptitis and crypt abscesses which are histological findings seen in intestinal resection material in Crohn's disease, increases the possibility of endoscopic recurrence. It may be useful to perform close endoscopy control in high-risk patients and start medical treatment early in the postoperative period to prevent recurrence.