Paratiroid adenomlarında mikrodalga ablasyon yöntemlerinin karşılaştırılması
Comparison of microwave ablation methods in parathyroid adenomas
- Tez No: 891311
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ONUR TAYDAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Paratiroid adenomu, mikrodalga ablasyon, soğutmalı ablasyon, soğutmasız ablasyon, parathormon, Parathyroid adenoma, microwave ablation, cooled ablation, uncooled ablation, parathormone
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Paratiroid adenomları, paratiroid bezlerinin aşırı miktarda parathormon (PTH) üretmesine neden olan benign tümörlerdir. Çoğunlukla hiperkalsemi belirtileri, yorgunluk, kas zayıflığı, poliüri, polidipsi, bulantı, kusma, kabızlık ve mental değişikliklerle bulgu verirler. Paratiroid adenomlarının görülme riski yaşla birlikte artar ve kadınlarda erkeklerden daha sık görülür. Bu çalışmanın amacı, paratiroid adenomlarının tedavisinde kullanılan soğutmalı ve soğutmasız mikrodalga ablasyon (MWA) yöntemlerinin etkinliğini karşılaştırmaktır. YÖNTEM: Ocak 2023 - Ocak 2024 tarihleri arasında kliniğimizde paratiroid adenomu tanısıyla ultrason eşliğinde mikrodalga ablasyon tedavisi uygulanan 40 hasta incelenmiştir. Hastalar, soğutmalı MWA (19 hasta) ve soğutmasız MWA (21 hasta) olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. İşlem öncesi ve işlemden sonra belirli periyotlarla toplam 6 kez serum PTH, kalsiyum (Ca), fosfor (P) ve alkalen fosfataz (ALP) seviyeleri ölçülmüş ve karşılaştırılmıştır. İstatistiksel analizler SPSS 28.0 programı kullanılarak yapılmış ve anlamlı olduğu düzey p0.05) gözlenmemiştir. Her iki grupta da zamanla PTH ve Ca seviyelerinde düşüş gözlenmiş, ancak bu iki yöntem arasındaki farklar istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. SONUÇ: Bu çalışmanın bulguları, paratiroid adenomlarının tedavisinde soğutmalı ve soğutmasız mikrodalga ablasyon yöntemlerinin serum PTH ve Ca seviyeleri açısından etkinlikleri arasında anlamlı bir fark olmadığını göstermektedir. Her iki yöntem de güvenli ve etkili olup, benzer sonuçlar sağlamaktadır. Bu nedenle, soğutmalı ve soğutmasız mikrodalga ablasyon yöntemleri arasında seçim yapılırken, hastanın tercihleri, spesifik klinik durumlar ve mevcut kaynaklar göz önünde bulundurulabilir.
Özet (Çeviri)
Comparison of Microwave Ablation Methods in Parathyroid Adenomas AIM: Parathyroid adenomas are benign tumors causing excessive parathyroid hormone (PTH) production. They typically present with hypercalcemia symptoms, fatigue, muscle weakness, polyuria, polydipsia, nausea, vomiting, constipation, and mental changes. The risk of parathyroid adenomas increases with age and is more common in women. This study aims to compare the effectiveness of cooled and uncooled microwave ablation (MWA) methods in treating parathyroid adenomas. METHOD: From January 2023 to January 2024, 40 patients diagnosed with parathyroid adenoma and treated with ultrasound-guided MWA in our clinic were examined. The patients were divided into two groups: cooled MWA (19 patients) and uncooled MWA (21 patients). Serum PTH, calcium (Ca), phosphorus (P), and alkaline phosphatase (ALP) levels were measured and compared six times at specified intervals before and after the procedure. Statistical analyses were performed using SPSS 28.0, with p0.05) was observed in serum PTH and Ca levels between baseline and follow-up measurements between the cooled and uncooled MWA groups. Both groups showed a decrease in PTH and Ca levels over time, but the differences between the two methods were not statistically significant. CONCLUSION: The study findings indicate no significant difference in the effectiveness of cooled and uncooled MWA methods regarding serum PTH and Ca levels in treating parathyroid adenomas. Both methods are safe and effective, providing similar results. Therefore, patient preferences, specific clinical conditions, and available resources can be considered when choosing between cooled and uncooled MWA methods.