Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Polikliniğinde En Sık Reçete Edilen İlaçların Kardiyovasküler Sistem Üzerindeki Etkilerinin Değerlendirilmesi
Evaluation of the Effects of the Most Frequently Prescribed Drugs on the Cardiovascular System in Child and Adolescent Psychiatry Outpatient Clinics
  1. Tez No: 891339
  2. Yazar: FETİ AHMET KARABULUT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SİBEL TİRYAKİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: EKG, Psikiyatrik ilaçlar, Kardiyak aritmi, QT uzaması
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Amaç: Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Polikliniğine başvuran psikiyatrik rahatsızlığı bulunan hastalarda tedavide kullanılan ilaçların literatürde erişkinlerde kardiyovasküler sistem ile ilgili ciddi yan etkiler yapabileceğine dair önemli kanıtlar bulunmaktadır. Söz konusu kardiyovasküler etkilenim ile alakalı çocuklarda yapılan çalışma sayısı yeterli düzeyde değildir. Buna karşın çocuklarda her yaş grubunda psikiyatrik ilaçlar sıklıkla reçete edilmektedir. Çalışmada hastanemiz Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları polikliniğine başvuran ve tedavi olarak psikiyatrik ilaç başlanacak hastalarda oluşabilecek kardiyak etkileri, vital bulguları ve Elektrokardiyogramları ile değerlendirerek aritmi, ani ölüm riski gibi önemli risklerin varlığını saptamak, ilaçların oluşturabileceği kardiyovasküler yan etkileri hakkında bilgi edinmek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırma, psikiyatrik monoterapi ilaç başlanması planlanan 5-18 yaş arası Otizm Spektrum Bozukluğu, Dikkat eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu, Davranım Bozuklukları, Obsesif Kompulsif Bozukluk, Anksiyete, Depresyon hastalıkları için tanı/ön tanı alan kardiyolojik dahil kronik hastalığı olmayan çocuklardan oluşmaktadır. Hastalar 09.01.2023 tarihi itibari ile daha önceden belirlenen 3 grup için 30'ar hasta olarak toplam 90 hastaya ulaşıncaya kadar toplanmış ve hem ebeyvni hem kendisi onam veren hastalar araştırmaya dahil edilmiştir. Tüm hastalara ilaç başlamadan önce 12 derivasyonlu Elektrokardiyogramları çekilip eş zamanlı olarak hastaların vital bulguları kaydedilmiştir. Bu hastalar 1 ay sonra kontrole çağrılıp Elektrokardiyogramları ve tansiyon ölçümleri tekrarlanıp, kayıt altına alınmıştır. Hastalar Metilfenidat başlananlar (1.grup), antipsikotik ilaç başlananlar (2.grup), antidepresan ilaç başlananlar (3.grup) olarak 3 gruba ayrılıp her gruba 30 hasta dahil edilmiştir. Gruplar hem kendi içinde hem de birbirleriyle ilaç başlamadan önceki ve ilaç kullanımı sonrasındaki Sistolik Kan basıncı, Diyastolik Kan Basıncı, Kalp Tepe Atımı, P, PR, QT, Düzeltilmiş QT, P Dispersiyonu, QT dispersiyonu, Düzeltilmiş QT dispersiyonu parametreleri açısından karşılaştırılmıştır. Verilerin analizi“Statistical Package For Social Sciences for Windows (version 22.0; IBM, Chicago, USA)”programı ile yapılmıştır. Bulgular: Metilfenidat kullanan hastaların ilaç öncesine göre, ilaç kullanımı sonrası vital bulgularından Kalp Tepe Atımı değerlerinde belirgin düşüş olduğu saptanmıştır. Metilfenidat kullanımı sonrası Elektrokardiyogramda ortalama QT değerlerinin, ilaç başlamadan öncekine göre anlamlı olarak arttığı saptanmıştır. Fakat P dispersiyonu, QT disperisyonu, düzeltilmiş QT dispersiyonu, düzeltilmiş QT, P, PR, Sistolik Kan Basıncı, Diyasyolik Kan Basıncı parametrelerinde belirgin olarak bir değişiklik yaşanmamıştır. Antipsikotik ilaç tedavisi başlanan hastalarda ilaç kullanımı sonrasında Elektrokardiyogramda QTc dispersiyonunda ilaç kullanımı öncesine göre anlamlı olarak arttığı tespit edilmiştir. Fakat Sistolik Kan Basıncı, Diyasyolik Kan Basıncı, Kalp Tepe Atımı, P, P dispersiyonu, PR, QT, Düzeltilmiş QT ve düzeltilmiş QT disperisyonu parametrelerinde belirgin olarak bir değişiklik görülmemiştir. Antidepresan ilaç tedavisi başlanan hastaların Kalp Tepe Atımı değerlerinde ilaç kullanım öncesine göre ilaç kullanım sonrasında anlamlı bir düşüş saptanmıştır. Fakat Sistolik Kan Basıncı, Diyastolik Kan Basıncı, P, PR, QT, düzeltilmiş QT, P dispersiyonu, QT disperisyonu, düzeltilmiş QT dispersiyonu değerlerinde anlamlı bir değişiklik gözlenmemiştir. Metilfenidat, Antipsikotik, Antidepresan ilaç tedavisi alan grupların kendi aralarındaki görülen farklılıkları hasta gruplarının yaş dağılımlarının farklı olması sebebiyle olduğu düşünülmüştür. Bu nedenle ilaç gruplarını birbiriyle karşılaştırmak için daha fazla çalışma gerekmektedir. İlaç öncesi mevcut olmamasına rağmen antidepresan kullanan 3 (%10), antipsikotik kullanan 1 (%3,33), Metilfenidat kullanan 4 (%13,3) hastada ilaç sonrası erken repolarizasyon saptanmıştır. Fakat hastalarda önemli aritmi gözlenmemiştir. Sonuç: Kronik ek hastalığı olmayan, kardiyak bir öyküsü olmayan hastalarda monoterapide Metilfenidat, antipsikotik ve antidepresan ilaçlar 5-18 yaş arası çocuklarda güvenle kullanılabilmektedir. Ancak bu psikiyatrik ilaçların Elektrokardiyogramda ve vital bulgularda sebep olduğu anlamlı değişiklikler nedeniyle psikiyatrik ilaç başlanan hastaların vital bulgularının ve Elektrokardiyogramlarının yakın takip edilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: There is significant evidence in the literature regarding the cardiovascular system that drugs used in the treatment of patients with psychiatric disorders who apply to the Child and Adolescent Mental Health and Diseases Polyclinic may cause serious side effects. The number of studies on this cardiovascular effect in children is not sufficient. On the other hand, psychiatric drugs are frequently prescribed in children in all age groups. The aim of the study was to determine the existence of important risks such as arrhythmia and sudden death by evaluating the cardiac effects, vital signs and ECGs that may occur in patients who applied to our hospital's Child and Adolescent Psychiatry Clinic and who were to be started on psychiatric medication as treatment, and to obtain information about the cardiovascular side effects that the drugs may cause. Materials and Methods: In the study, patients between the ages of 5-18 who were planned to start psychiatric monotherapy medication were diagnosed with chronic cardiological or pre-diagnosed diseases such as Autism Spectrum Disorder, Attention Deficit and Hyperactivity Disorder, conduct disorders, Obsessive Compulsive Disorder, anxiety and depression. It consists of children who do not have non-cardiological diseases. As of 09.01.2023, patients were collected in 3 predetermined groups, 30 patients each, until a total of 90 patients were reached, and patients who gave consent, both from their parents, were included in the study. Before starting the medication, a 12-lead ECG was taken for all patients and their blood pressure was measured simultaneously. These patients were called for control after 1 month, and ECG and blood pressure measurements were repeated and recorded. The patients were divided into 3 groups: those who were started on methylphenidate (group 1), those who were started on antipsychotic medication (group 2), and those who were started on antidepressant medication (group 3), and 30 patients were included in each group. The groups were compared both within themselves and with each other in terms of SBP, DBP, KTA, P, PR, QT, QTc, Pd, QTd, QTcd parameters before and after drug use. Data analysis was done with the“Statistical Package For Social Sciences (SPSS) for Windows (version 22.0; IBM, Chicago, USA)”program. Results: It was determined that there was a decrease in the HR values of the vital signs of the patients using methylphenidate after the drug use, compared to before the drug. It was determined that the average QT values in the ECG after methylphenidate use increased significantly compared to before the drug was started. However, there was no significant change in P dispersion, QT dispersion, QTc dispersion, P, PR, SBP, DBP, QTc parameters. In patients who started antipsychotic drug treatment, it was determined that the QTc dispersion on the ECG increased significantly after drug use compared to before drug use. However, there was no significant change in the parameters of SBP, DBP, HR, P, P dispersion, PR, QT, Qtc and QT dispersion. A significant decrease was detected in the HR values of patients for whom antidepressant drug treatment was started after drug use compared to before drug use. However, no significant change was observed in SBP, DBP, P, PR, QT, QTc, P dispersion, QT dispersion, QTc dispersion values. It was determined that the differences between the groups receiving Methylphenidate, Antipsychotic and Antidepressant drug treatment were due to the different age distributions of the patient groups. Therefore, more studies are needed to compare drug groups with each other. Although it was not present before the medication was started, early repolarization was detected in 3 (10%) patients using antidepressants, 1 (3,33%) using antipsychotics, and 4 (13,3%) patients using methylphenidate. However, no serious arrhythmia was detected in any patient. Conclusion: Methylphenidate, antipsychotic and antidepressant drugs can be used safely in children between the ages of 5-18 in monotherapy in patients who do not have a chronic disease or a cardiac history. Due to the significant changes in ECG and vital signs related to the cardiovascular system caused by psychiatric medications, vital signs and ECGs of patients who are started on psychiatric medications should be closely monitored. KeyWords: ECG, Psychiatric drugs, Cardiac arrhythmia, QT prolongation