Yapay olarak taklit edilmiş immatür daimi dişlerde fosfat tamponlu salin ve salin kullanılarak karıştırılmış mta'nın pulpa boşluğu bariyeri olarak koronal üçlüde kullanılmasının kırılma direncine etkisi
The effect of using phosphate-buffered saline and saline-mixed mta as a pulp cavity barrier in the coronal triplet on fracture resistance in artificially imitated immature permanent teeth
- Tez No: 891385
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DURSUN ALİ ŞİRİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Fosfat Tamponlu Salin, Kırılma Direnci, Rejeneratif Endodontik Tedavi, Fracture Resistance, Phosphate Buffered Saline, Regenerative Endodontic Treatment
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Endodonti Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Amaç: Bu çalışmada amaç rejeneratif endodontik tedavi prosedürleri uygulanan negatif ve pozitif kontrol grupları bulunan farklı sıvılar ile karıştırılmış Mineral Trioksit Aggregat (MTA) uygulanan dişlerde bu sıvıların kırılma direncine olan etkisini belirlemektir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada, maksiller santral kesici dişler kullanılmıştır. İmmatür kök yapısını taklit etmek için standardize edilmiş bir kanal içi preparasyon tekniği kullanılmıştır. Çalışmada 80 adet diş kullanılmış ve bu dişler 4 farklı gruba ayrılmıştır. Negatif kontrol grubunda herhangi bir preparasyon işlemi uygulanmamış olup, pozitif kontrol grubunda ise preparasyon uygulanıp MTA yerleştirilmiştir. Çalışmada dişlerin kırılma direncine olacak etkisine bakılmak üzere üçüncü ve dördüncü gruplarda sırasıyla MTA, salinle ve PBS ile karıştırılarak dişlerin koronal üçlüsüne uygulanmıştır. Kron travmasını taklit etmek amacıyla immatür kök yapısında sahip dişlerde salin/MTA karışımının ve PBS/MTA karışımının, kırılma direncine olan etkisi açısından olan farklar değerlendirilmiştir. Bulgular: PBS+MTA, Salin+MTA ve pozitif kontrol grubunun kırılma direnci negatif kontrol grubuna kıyasla yüksek bulunmuştur. Sonuç: PBS biyouyumluluk açısından oldukça gelecek vaad eden bir materyaldir. Ancak çalışma kapsamında PBS+MTA'nın kırılma direnci salin+MTA'dan düşük bulunmuştur. Bu fark istatistiksel açıdan anlamlıdır. Bulgular dahilinde ve çalışmanın sınırlılıkları göz önünde bulundurulduğunda konuyla in vitro ve in vivo daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to determine the effect of these fluids on the fracture resistance of teeth treated with Mineral trioxide aggregate (MTA) mixed with different fluids in negative and positive control groups undergoing regenerative endodontic treatment procedures. Materials and Methods: In this study, maxillary central incisor teeth. A standardized intracanal preparation technique was used to mimic the immature root structure. 80 teeth were used for the study and these teeth were divided into 4 groups. In the negative control group, no preparation was applied, and in the positive control group, preparation was applied, and MTA was placed. In the study, to examine its effect on fracture resistance, MTA was mixed with saline and PBS and applied to the coronal third of the tooth in the third and fourth groups, respectively. In to mimic crown trauma, the differences in the effect of saline/MTA mixture and PBS/MTA mixture on fracture resistance in teeth with immature root structure were evaluated. Results: The fracture resistance of PBS+MTA, Saline+MTA and positive control group was found to be higher compared to the negative control group. Conclusion: PBS is a very promising material in terms of biocompatibility. However, within the scope of the study, the fracture resistance of PBS + MTA was found to be lower than saline + MTA. This difference is statistically significant. Considering the findings and the limitations of the study, further studies on the subject in vitro and in vivo are needed.