Özofajektomi yapılan hastalarda profilaktik nazogastrik vakum terapisi uygulaması
  1. Tez No: 891386
  2. Yazar: KAAN CİCİBOĞA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TEVFİK KIVILCIM UPRAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Esophageal cancer, anastomotic leakage, endoVAC
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Giriş ve Amaç: Özofagus cerrahisi geçiren hastalarda meydana gelen anastomoz kaçağı, hastaların mortalite ve morbiditesini önemli ölçüde etkilen bir hadisedir. Endoskopik vakum terapisi anastomoz kaçağı yönetiminde etkili bir tedavi olup kliniğimizce sıkça uygulanmaktadır. Bu çalışmada, standart VAC sisteminin nazogastrik dren ve feeding tüp kullanılarak Modifiye VAC sistemi (ModVAC) haline getirilmesi ve bu sistemin özofagus cerrahisi geçiren hastalarda profilaktik kullanımının anastomoz iyileşmesi üzerine etkilerini araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Temmuz 2019-Haziran 2024 tarihleri arasında Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği'nde özofagus kanseri tanısı almış hastalar çalışmaya dahil edildi. Ocak 2023 tarihinden itibaren kliniğimizde opere edilen tüm hastalara standart endoVAC sisteminin modifiye edilmiş hali olan ModVAC sistemi uygulanmaya başlandı. Kliniğimizin hasta volümünün düşük olması nedeniyle bu çalışma, Temmuz 2019-Ocak 2023 tarihleri arasında ModVAC uygulanmamış hastalar ile uygulanmış hastaların retrospektif nonrandomize karşılaştırmasını içermektedir. Çalışmaya alınan hasta grupları kaçak oranları ve gelişen komplikasyonlar açısından değerlendirildi. Bulgular: Toplam 31 hastanın verileri retrospektif olarak incelendi. Hastalar ModVAC uygulanmış 16 hasta ve uygulanmamış 15 hasta olmak üzere iki gruba ayrıldı. ModVAC protokolü uygulaması kolay ve hasta uyumu yüksek izlendi. Uygulaması sırasında majör bir komplikasyonla ile karşılaşılmadı. ModVAC uygulanan grupta 4 (%25) hastada ve uygulanmayan grupta ise 6 (%40) hastada anastomoz kaçağı izlendi ve oransal olarak %15 fark görüldü. ModVAC grubunda kaçak gelişen hastalarda reoperasyon ihtiyacı gelişmedi. ModVAC uygulanan gruptaki bir hastada gelişen anastomoz kaçağı, uzatılmış ModVAC uygulaması ile yönetildi ve ek girişim ihtiyacı olmadı. Sonuç: Özofagus cerrahisi ardından gelişen anastomoz kaçağı hastaların morbidite ve mortalitesine önemli ölçüde etkileyen bir hadisedir. Çalışmamız kapsamında profilaktik VAC uygulamasının anastomoz kaçağı üzerine etkileri, işlemin uygulanabilirliği ve işleme bağlı gelişebilecek komplikasyonlar araştırılmıştır. ModVAC protokolü hasta uyumu yüksek, belirgin bir komplikasyonun izlenmediği güvenli ve maaliyeti düşük bir modalite olarak görülmektedir. Anastomoz kaçak oranları arasında %15 fark izlenmiştir. Profilaktik VAC uygulamasının anastomoz hattını gastrik içerik, saliva ve safradan koruyarak gelişen kaçağın progrese olmasının önüne geçebileceğini düşünmekteyiz. Anahtar Kelime: Özofagus kanseri, anastomoz kaçağı, endoVAC
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Anastomotic leakage, which occurs in patients undergoing esophageal surgery, significantly affects the mortality and morbidity of these patients. Endoscopic vacuum therapy is an effective treatment in the management of anastomotic leakage and is frequently applied in our clinic. In this study, we aimed to investigate the effects of the modified VAC system (ModVAC), created by converting the standard VAC system using a nasogastric drain and feeding tube, on anastomotic healing in patients undergoing esophageal surgery for prophylactic use. Materials and Methods: Patients diagnosed with esophageal cancer at Marmara University Pendik Training and Research Hospital between July 2019 and June 2024 were included. From January 2023, all operated patients received the ModVAC system. This study retrospectively compares patients who received ModVAC and those who did not between July 2019 and January 2023, evaluating leakage rates and complications. Results: The data of a total of 31 patients were retrospectively analyzed. The patients were divided into two groups: 16 patients who received ModVAC and 15 patients who did not. The ModVAC protocol was found to be easy to apply with high patient compliance. No major complications were encountered during its application. Anastomotic leakage was observed in 4 (25%) patients in the ModVAC group and in 6 (40%) patients in the non-ModVAC group, showing a 15% difference. No reoperation was required in the ModVAC group. In one patient in the ModVAC group who developed an anastomotic leak, the leakage was managed with extended ModVAC application without the need for additional intervention. Conclusion: wAnastomotic leakage following esophageal surgery significantly affects the morbidity and mortality of patients. This study investigated the effects of prophylactic VAC application on anastomotic leakage, the feasibility of the procedure, and the potential complications associated with it. The ModVAC protocol is seen as a safe, low-cost modality with high patient compliance and no significant complications observed. A 15% difference in anastomotic leakage rates was noted. We believe that prophylactic VAC application may prevent the progression of leaks by protecting the anastomotic site from gastric contents, saliva, and bile.