Кыргызстанда айыл чарба тармагынынабалы жана айыл чарба саясатынынтаасирлери
Kırgızistan'da tarım sektörünün mevcut durumu ve tarım politikalarının etkileri
- Tez No: 891518
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CUNUS GANİEV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: tarım, tarım politikası, ekonomik büyüme ve neden-sonuç ilişkileri, agriculture, agricultural policy, economic growth, cause-and-effect relationship
- Yıl: 2024
- Dil: Kırgızca
- Üniversite: Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Tarım sektörü küresel ekonomide çok önemli bir rol oynamaktadır. Öncelikle temel gıda ve beslenme ihtiyacını karşılar ve diğer ekonomik sektörlerin istikrarına ve işleyişine önemli bir katkıda bulunur. Ekonomik büyümenin ilk aşamalarında, ekonomi önemli ölçüde tarıma bağımlıdır. Ancak ekonomi olgunlaştıkça tarımın önemi giderek azalır ve diğer sektörlerin baskın bir konuma gelmesine yol açar. Ekonomik kalkınmanın her aşamasında, tarım sektörü ülkenin tarımsal üretimine daha fazla bağımlı hale gelir. Kırgız Cumhuriyeti'nin bağımsızlığından bu yana, tarım sektörü ekonomi üzerinde derin bir etkiye sahip olmuştur. Son yıllarda sektörün GSYH'deki payının azalmasına rağmen, 2017 yılında Ulusal İstatistik Komitesi tarafından bildirildiği üzere, nüfusun %66'sı, birincil mesleklerinin doğrudan tarım sektörüyle ilgili olduğu kırsal alanlarda ikamet etmektedir. Sonuç olarak, gelirleri sektörün performansına bağlıdır. Yıllar içinde çeşitli reformlar ve tarım politikaları uygulanmıştır. Bu tez, Kırgız Cumhuriyeti'nde GSYİH, tarım sektörüne verilen kredilerin faiz oranları ve tarım ve gıda ürünleri alım endeksinin tarımsal üretim üzerindeki etkisini tespit etmeyi amaçlamaktadır. Ekonometrik çalışma, değişkenlerde birim kökün varlığı göz önüne alındığında, seçilen değişkenlerin bağımsız değişken üzerinde etkili olma olasılığının yüksek olduğunu gösteren sonuçlar vermiştir.
Özet (Çeviri)
The agricultural sector has a great importance in the world economy. First of all, this sector meets the needs and demands for nutrition and food, and it is considered as one of the sectors which secure the stable work and operation of other sectors of the economy. During the period of economy's development stage, the economy is heavily dependent and tightly related to agriculture. Over time, as the economy develops, the role of agriculture will decline and other sectors will dominate instead. At the stages of economic development, agriculture is more dependent on the country's agricultural sector. Since the independence of the Kyrgyz Republic, the agricultural sector has had a great impact on the economy. Although the share of the agricultural sector in GDP has decreased in recent years, according to the National Statistics Committee in 2017, 66% of the population lives in rural areas and their main activities are related to this sector, so their income directly depends on the agricultural sector. Several reforms and agricultural policies have been implemented over the years. The purpose of this dissertation is to determine the impact of GDP, interest rates on loans to the agricultural sector and the index of purchases of agricultural and food products on agricultural production in the Kyrgyz Republic. As a result of the econometric study, the selected variables have a high probability of influencing the independent variable due to the fact that they contain a unit root.