9-13 yaş arası masa tenisçilerde 8 hafta süresince uygulanan core antrenmanların denge, çabukluk ve reaksiyon zamanına etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of core trainings applied for 8 weeks on balance, quickness and reaction time on table tennis players between 9-13 years of age
  1. Tez No: 891519
  2. Yazar: KUDDUSİ KAHVECİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. MEHMET PENSE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Core Antrenman, denge, reaksiyon zamanı, çabukluk, masa tenisi, Core training, balance, reaction time, quickness, table tennis
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 46
Özet
T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ 9-13 Yaş Arası Masa Tenisçilerde 8 Hafta Süresince Uygulanan Core Antrenmanların Denge, Çabukluk ve Reaksiyon Zamanına Etkilerinin İncelenmesi Kuddusi Kahveci Antrenörlük Eğitimi Anabilim Dalı YÜKSEK LİSANS TEZİ / KONYA 2024 Bu araştırmanın amacı, Masa Tenisi oyuncularına uygulanan core antrenmanların denge, çabukluk ve reaksiyon zamanına etkilerinin incelenmesidir. Araştırmanın örneklemini, yaş ortalaması 11,09 ± 1,05 yıl olan, Konya ili Selçuklu Belediyesi Kulübünde lisanslı masa tenisi oyuncularından gönüllü 11 masa tenis oyuncusu oluşturmuştur. Çalışma dizaynı öntest-sontest şeklinde kurgulanmış, öntest sonrasında 8 hafta süren planlanmış core egzersiz protokolü haftada 3 gün 50 dakika süreyle uygulanmış, protokol sonrasında da sontest ölçümleri gerçekleştirilmiştir. Ölçümlerde öncelikle vücut kompozisyon ölçümleri (Skinfold calipper- Holtain Ltd. UK), denge ölçümleri (Biodex Medical Systems Inc, Shirley, USA), çabukluk ölçümleri (Ilinois test-My Jump Lab) ve reaksiyon zaman ölçümleri (Fitlight Sports Corp, Kanada) 2 kez (öntest ve sontest) kayıt altına alınmıştır. Verilerin analizinde, çarpıklık-basıklık ve normalite için sırasıyla Skewness-Kurtosis, Shapiro Wilk analizleri, farklılıkların belirlenmesinde ise Paired-Samples t testi kullanılmış, anlamlılık düzeyi 0,05 olarak belirlenmiştir. Araştırmanın bulgularına göre, vücut kompozisyon parametrelerinden vücut ağırlığı ve vücut kütle indeksinde sontest değerlerinde, öntest değerlerine göre anlamlı düşüşlerin olduğu belirlenmiş, atletik performans değerlerinde ise, yine aynı şekilde sontest değerlerinde, öntest ölçümlerine göre göz açık denge, görsel reaksiyon zamanı ve çabukluk değerlerinde anlamlı düzeyde iyileşmelerin olduğu saptanmıştır. Sonuç olarak, core antrenmanların atletik performans parametrelerinden denge, reaksiyon zamanı ve çabukluk değerleri üzerinde olumlu etkiler gösterdiği saptanmıştır. Bu olumlu sonuçların masa tenisi sportif performansına katkı sağlayacağı düşünülürse, antrenörlere hazırlık öncesi dönemde core antrenmanları önerilebilir.
Özet (Çeviri)
T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ Investigation of the Effects of 8 Weeks of Core Training on Balance, Quickness and Reaction Time in 9-13 Years Old Table Tennis Players Kuddusi KAHVECİ Department of Coaching Education MASTER'S THESIS / KONYA 2024 The aim of this study was to investigate the effects of core training on balance, quickness and reaction time of table tennis players. The sample of the study consisted of 11 voluntary table tennis players with an average age of 11,09 ± 1,05 years, who were licensed table tennis players in Selçuklu Municipality Club of Konya province. The study design was designed as pretest-posttest, after the pretest, a planned core exercise protocol lasting 8 weeks was applied for 50 minutes 3 days a week, and posttest measurements were performed after the protocol. Body composition measurements (Skinfold calipper- Holtain Ltd. UK), balance measurements (Biodex Medical Systems Inc, Shirley, USA), quickness measurements (Illinois test-My Jump Lab) and reaction time measurements (Fitlight Sports Corp, Canada) were recorded twice (pretest and posttest). In the analysis of the data, Skewness-Kurtosis and Shapiro Wilk analyses were used for skewness and kurtosis and normality, respectively, and Paired-Samples t test was used to determine the differences, and the significance level was set as 0.05. According to the findings of the study, it was determined that there were significant decreases in posttest values of body weight and body mass index among body composition parameters compared to pretest values, and in athletic performance values, it was determined that there were significant improvements in eye-open balance, visual reaction time and quickness values in posttest values compared to pretest values. In conclusion, it was found that core training had positive effects on balance, reaction time and quickness values among athletic performance parameters. Considering that these positive results will contribute to the sportive performance of table tennis, core training can be recommended to coaches in the pre-preparation period.