Üretra darlığı hastalarında internal üretrotomi operasyonu sonrası üretral kateterin kalma süresinin üretra darlığı rekürrensi üzerine etkisi
The effect of urethral catheter remaining time on the recurrence of urethral stricture in patients with urethral stricture after internal urethrotomy operation
  1. Tez No: 891537
  2. Yazar: DOĞUCAN NURİ UĞUR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TURGAY EBİLOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: İnternal Üretrotomi, Üretra Darlığı, Üretral kateter, Internal Urethrotomy, Urethral Stricture, Urethral Catheter
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Amaç Üretra darlığı sık görülen ve tekrarlayıcı bir hastalık olması sebebi ile önemlidir. Üretra darlığının ana tedavisi üretroplasti olmakla birlikte özellikle kısa segment darlıklarda primer olarak internal üretrotomi operasyonu yapılmaktadır. İnternal üretrotomi operasyonu sonrası gelişen darlık nüksü, hasta iyiliği ve maliyet açısından en büyük problemlerden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu sebeple nüks ihtimalini azaltacak önlemler almak önem arz etmektedir. Operasyondan sonra takılan üretral kateterin süresinin nüks üzerine etkili olabileceği düşünülmekle birlikte kliniklerce bu süreler farklılık göstermektedir ve bu konu ile ilgili litaratürde kısıtlı çalışma vardır. Bu çalışmamızda soğuk üretrotom bıçağı kullanarak internal üretrotomi operasyonu uyguladığımız 18 yaş üstü erkek hastalarda üretral kateter süresinin nüks üzerine olan etkisinin değerlendirilmesi amaçlanmaştır. Gereç ve Yöntemler Nisan 2023 ile Nisan 2024 tarihleri arasında S.B.Ü. Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi üroloji kliniğine başvuran üretra darlığı nedeniyle internal üretrotomi operasyonu gerçekleştirilen, post-op üretral kateter sürelerine göre 4 gruba ayrılan (3,5,7 ve 10 gün), sonrasında post-op 1. 6. ve 12. ayında takipleri yapılan 116 hastanın verileri kaydedilmiştir. Bulgular: Olguların %38,8'inde (n=45) nüks izlendiği görülmüştür. Nüks izlenen olgularda nüks yeri hastaların %68,6'sında bulber üretra, %17,1'inde penil üretra, %11,4'ünde penil+bulber üretra, %2,9'unda membranöz üretra olarak görülmüştür. Nüks kalibrasyonu ise %76,5'inde hafif sirküler, %20,6'sında kuş gözü, %2,9'unda hafif sirküler+kuş gözü şeklinde izlenmiştir. Nüks zamanı median 90 gün olarak tespit edilmiştir. Median nüks uzunluğu 5 mm olarak görülmüştür. Nüks izlenen olguların çoğunda (%72,7) darlığın bir bölgede olduğu görülmüştür. Üretral kateter sürelerine göre olguların nüks varlığı analiz edildiğinde, kateter süresi 3 gün olanların nüks oranı %37,9; 5 gün olanların %37,9; 7 gün olanların %51,7; 10 gün olanların %27,6 olarak saptanmıştır. Ancak kateter sürelerine göre nüks oranları açısından anlamlı farklılık izlenmemiştir(p=0,309). Kateter süresi 5 gün ve altı, 5 gün üzeri şeklinde gruplandırıldığında, kateter süresi 5 gün ve altında olanlarda nüks oranı %37,9, 5 gün üzerinde olanlarda ise %39,7 olarak saptanmış olup gruplar arasında nüks sıklığı açısından anlamlı farklılık izlenmemiştir(p=0,849). Sonuç Çalışmamız sonucunda üretral kateter sürelerine göre olgular arasında nüks oranları açısından anlamlı farklılık olmadığı görülmüştür. Kateter sürelerine göre gruplarda istatiksel olarak anlamlı fark olmasa dahi hasta konforu açısından ve idrar yolu enfeksiyonu gelişme ihtimali sebebi ile internal üretrotomi operasyonu sonrası üretral kateter süresinin gereksiz olarak uzatılmaması, kısa zamanda üretral kateterin çekilmesi önemlidir.
Özet (Çeviri)
Objective Urethral stricture is a common and recurrent condition, making it significant in clinical practice. While the primary treatment for urethral stricture is urethroplasty, internal urethrotomy is often performed as the initial treatment, particularly for short-segment strictures. Recurrence of stricture after internal urethrotomy poses a major problem in terms of patient well-being and cost. Therefore, taking measures to reduce recurrence risk is crucial. Although the duration of the urethral catheter post-operation might influence recurrence rates, there is variability in catheter duration among clinics, and limited studies are available in the literature on this topic. This study aims to evaluate the effect of urethral catheter duration on recurrence in male patients over 18 years old who underwent internal urethrotomy using a cold knife urethrotome. Materials and Methods Data from 116 patients who underwent internal urethrotomy for urethral stricture at the S.B.Ü. Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi's urology clinic between April 2023 and April 2024 were recorded. These patients were divided into four groups based on post-operation urethral catheter duration (3, 5, 7, and 10 days) and followed up at 1, 6, and 12 months post-operatively. Results Recurrence was observed in 38.8% (n=45) of the cases. Among those with recurrence, the stricture location was bulbar urethra in 68.6%, penile urethra in 17.1%, penile+bulbar urethra in 11.4%, and membranous urethra in 2.9%. The stricture calibration showed mild circular in 76.5%, pinpoint in 20.6%, and mild circular+pinpoint in 2.9%. The median time to recurrence was 90 days, and the median length of the recurrence was 5 mm. In the majority of recurrence cases (72.7%), the stricture was in a single location. Analyzing recurrence based on urethral catheter duration, the recurrence rates were 37.9% for 3 days, 37.9% for 5 days, 51.7% for 7 days, and 27.6% for 10 days. However, no significant difference in recurrence rates was found based on catheter duration (p=0.309). When grouped into catheter duration of 5 days or less and more than 5 days, the recurrence rates were 37.9% for 5 days or less and 39.7% for more than 5 days, with no significant difference in recurrence frequency between the groups (p=0.849). Conclusion Our study concluded that there were no significant differences in recurrence rates among the cases based on the duration of the urethral catheter. Despite the lack of statistically significant differences between the groups, it is important to avoid unnecessarily prolonged urethral catheterization following internal urethrotomy. This is crucial both for patient comfort and to mitigate the risk of urinary tract infections. Therefore, the urethral catheter should be removed at the earliest appropriate time.