Acil serviste kalp yetmezliği bulguları ile gelen hastalardaejeksiyon fraksiyonu ölçümünde e-point septal seperationyöntemi ve eyeballing yönteminin karşılaştırılması
Comparison of e-point septal seperation method andeyeballing method in measuring ejection fraction inpatients arriving in the emergency department withheart failure symptoms
- Tez No: 891538
- Danışmanlar: PROF. DR. SUAT ZENGİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Ejeksiyon fraksiyonu, Kalp yetmezliği, Acil servis, Ejection fraction, Heart failure, Emergency department
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Amaç: Kalp yetmezliği mortalitesi ve morbiditesinin yüksek olduğu bir hastalıktır. Tanısının erken dönemde yapılması bu mortalite ve morbiditeyi azaltacaktır. Bu çalışma ile ejeksiyon fraksiyonu ölçümünde acil hekimlerinin ölçümünü kolaylaştırabilecek ve tanı sürecini kısaltacak e-point septal seperation yöntemi ile kardiyoloji hekimlerinin kullandığı eyeballing (görsel) yönteminin korelasyonu araştırılmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışma Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Şahinbey Uygulama ve Araştırma hastanesinde yapılmıştır. 15.02.2024-15.06.2024 tarihleri arasında acil servise başvuran kalp yetmezliği semptom ve bulguları taşıyan hastalar üzerinde acil hekimlerince yapılan yatak başı ekokardiyografi ile e-point septal seperation yöntemi ile ejeksiyon fraksiyonu ölçümü yapıldı. Kardiyoloji konsültasyonu yapılan hastalara kardiyoloji hekimi tarafından yapılan ekokardiyografide eyeballing (görsel) yöntemi kullanılarak ejeksiyon fraksiyonu ölçümü yapıldı. E-point septal seperation yönteminin eyeballing yöntemi ile korelasyonuna bakıldı. Bulgular: Kalp yetmezliği semptom ve bulguları olan 70 hasta çalışmaya alındı. 4 hastanın atrial fibrilasyonu ve 3 hastanın da ileri derece mitral yetmezliği olması nedeniyle çalışma dışında bırakılmıştır. Çalışmamız prospektif ve gözlemsel olup toplam 64 hasta çalışmaya dahil edildi. Yapılan çalışmamızda acil hekimlerinin Epoint septal seperation yöntemi ile ejeksiyon fraksiyonu ölçümü ile kardiyoloji hekimlerinin eyeballing (görsel) yöntemi ile ejeksiyon fraksiyonu ölçümü arasında arasında yüksek derecede uyum bulunmuştur. (ICC=0,898, % 95 GA: (0,832-0,938)). Sonuç: E-point septal sepertaion yöntemi acil hekimleri tarafından ejeksiyon fraksiyonu ölçümünde pratik ve doğru sonuç veren bir yöntem olarak kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: Heart failure is a disease with high mortality and morbidity. Early diagnosis will reduce this mortality and morbidity. In this study, the correlation between the e-point septal separation method, which will facilitate the measurement of ejection fraction by emergency physicians and shorten the diagnostic process, and the eyeballing (visual) method used by cardiologists was investigated. Material and Method: The study was conducted at Gaziantep University Faculty of Medicine Şahinbey Practice and Research Hospital. Ejection fraction measurement was performed with bedside echocardiography and e-point septal separation method performed by emergency physicians on patients with symptoms and signs of heart failure who applied to the emergency department between 15.02.2024 and 15.06.2024. In patients who underwent cardiology consultation, ejection fraction was measured using the eyeballing method in echocardiography performed by the cardiologist. The correlation of the E-point septal separation method with the eyeballing method was examined. Finding and Results: 70 patients with symptoms and signs of heart failure were included in the study. 4 patients were excluded from the study due to atrial fibrillation and 3 patients due to advanced mitral regurgitation. Our study is prospective and observational, and a total of 64 patients were included in the study. In our study, a high degree of agreement was found between emergency physicians' ejection fraction measurement with the E-point septal separation method and cardiologists' eyeballing (visual) method and ejection fraction measurement. (ICC=0,898, %95 GA: (0,832- 0,938)). Discussion and Conclusion: The E-point septal separation method can be used by emergency physicians as a practical and accurate method for measuring ejection fraction.