Antikor temelli voltametrik biyosensör ile anti-müllerian hormon düzeyinin elektrokimyasal olarak belirlenmesi
Electrochemical determination of anti-müllerian hormone levels with antibody-based voltammetric biosensor
- Tez No: 891536
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EBRU KUYUMCU SAVAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Anti-Müllerian Hormon (AMH), Diferansiyel Puls Voltametrisi, Elektrokimyasal Biyosensör, Sülfanilik Asit (4-aminobenzensülfonik asit), Anti-Müllerian Hormone (AMH), Differential Pulse Voltammetry, Electrochemical Biosensor, Sulfanilic Acid (4-aminobenzenesulfonic acid)
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Analitik Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Amaç: Anti-müllerian hormon (AMH) düzeyi kadınlarda yumurtalık rezervini belirlemede kullanıldığından, doğurganlık ve premenopoz süreçlerinin takibinde AMH düzeyinin ölçülmesi oldukça önemlidir. Bu çalışmada da AMH düzeyinin direkt belirlenmesi için, antikor temelli yenilikçi bir biyosensörün tasarlanması amaçlanmıştır. Materyal ve metot: Diferansiyel puls voltametrisi (DPV) ile Anti-müllerian hormonun kantitatif tayini için spesifik ve duyarlı immünolojik bir biyosensör geliştirilmiştir. Camsı karbon elektrotun yüzeyi sülfanilik asit (4-aminobenzensülfonik asit) ile elektropolimerize edilmiştir. AMH antikorları, sensörün özgünlüğünü ve hassasiyetini arttırmak için hidrojen bağı yoluyla modifiye elektrot yüzeyine kolaylıkla immobilize edilmiştir. Biyosensörün performansı DPV ile araştırılmıştır. Bulgular: AMH tarafından elektron transferinin bloke edilmesi nedeniyle AMH konsantrasyonunun artması ile anodik pik akımı azalmıştır. Optimum koşullar altında antikor temelli biyosensörde, doğrusal çalışma aralığı 6.95 – 50.4 pg mL-1'da tayin sınırı 0.19 pg mL-1 ve duyarlılık 8.88 x 10-3 olarak hesaplanmıştır. Tasarlanan biyosensörün ve voltametrik tayin yönteminin kesinlik ve doğruluğunu ispatlamak için analitik validasyon işlemleri başarılı bir şekilde tamamlanmıştır. Sonuç: Optimum koşullar altında antikor temelli biyosensör, yüksek hassasiyet ve doğrulukla birlikte yüksek duyarlılık, tekrarlanabilirlik, mükemmel stabilite ve seçicilik sergilemiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: Since the anti-müllerian hormone (AMH) level is used to determine the ovarian reserve in women, measuring the AMH level is very important in monitoring fertility and premenopause processes. It was aimed to design an innovative antibody-based biosensor for direct determination of AMH level. Material and Method: In this study, a specific and sensitive immunological biosensor was developed for the quantitative determination of Anti-müllerian hormone by differential pulse voltammetry (DPV). The surface of the glassy carbon electrode was electropolymerized with sulfanilic acid (4-aminobenzenesulfonic acid). AMH antibodies were easily immobilized onto the modified electrode surface via hydrogen bond to increase the specificity and sensitivity of the sensor. The performance of the biosensor was investigated by DPV. Results: The anodic peak current decreased with increasing AMH concentration due to blocking electron transfer by AMH. The detection limit was calculated as 0.19 pg mL-1 and the was calculated as 8.88 x 10-3 in the linear range of 6.95 – 50.4 pg mL-1 at the antibody-based biosensor under optimum conditions. Analytical validation procedures have been successfully completed to prove the precision and accuracy of the designed biosensor and voltammetric determination method. Conclusion: Under optimal conditions, the antibody-based biosensor exhibited high sensitivity, reproducibility, excellent stability and selectivity, along with high sensitivity and accuracy.