Eikosapentaenoik asit serum değerlerinin gestasyonel diyabet tanılı hastalarda ve kontrol grubunda karşılaştırılması
Comparison of eicosapentaenoic acid serum levels in patients with gestational diabetes and the control group
  1. Tez No: 891552
  2. Yazar: DENİZ DERECİ DELİBAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞENOL ŞENTÜRK, DR. ÖĞR. ÜYESİ İLKNUR MERVE AYAZOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Gestasyonel diyabetes mellitus, Eikosapentaenoik asit, Omega-3 yağ asitleri, Gestational diabetes mellitus, Eicosapentaenoic acid, Omega3 fatty acids
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Amaç: Araştırmamızın amacı gestasyonel diyabet hastalarında eikosapentaenoik asit (EPA) kandaki düzeylerini normal gebelerle karşılaştırarak metabolik fonksiyon üzerinde etkili olduğu bilinen bu belirteçlerin gestasyonel diyabet ile olan ilişkisini ortaya koymayı ve ileride yapılacak çalışmalara ve olası tedavi seçeneklerine katkıda bulunmaktır. Gereç ve Yöntem: Araştırma Ekim 2022- Haziran 2023 tarihleri arasında Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum kliniğine başvuran 24-28. gebelik haftası arasındaki 18-46 yaş arası gebe toplam 80 hasta (40 hasta kontrol grubu-40 hasta GDM grubu) ile yürütülmüştür. Gebelerin antropometrik ölçümleri sorgulandı. Onamı alınan gebelerin bu haftalarda yapılan 75 gram OGTT ve rutin hemogram parametreleri sonuçları kaydedildi. Gebelerin rutin tahlilleri için alınan kan örneklerinden EPA düzeyleri çalışıldı. Bulgular: Çalışmamızda gestasyonel diyabet ve kontrol grubu arasında serum EPA değerleri açısından sayısal olarak fark olmakla birlikte, istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır (p=0,204). İki grubun kiloları ve vücut kitle indeksi (VKİ) karşılaştırıldığında GDM grubunda anlamlı yükseklik saptanmıştır (p değerleri sırasıyla 0,02 ve 0,056). Hemogram parametrelerinde anlamlı fark olmamakla birlikte, CRP değerleri karşılaştırıldığında GDM grubunda CRP istatistiksel olarak anlamlı yüksek bulundu (p=0,037). Sonuç: Bu çalışmada gestasyonel diyabet ve kontrol grubu arasında serum EPA değerleri açısından fark bulunmamakla birlikte daha geniş serili araştırmalara ihtiyaç vardır
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of our study is to compare the levels of eicosapentaenoic acid (EPA) in patients with gestational diabetes mellitus (GDM) to those in healthy pregnant women, in order to explore the relationship between this metabolically significant marker and GDM. This research could contribute to future studies and potential therapeutic options. Materials and Methods: The study was conducted between October 2022 and June 2023 at Recep Tayyip Erdoğan University Education and Research Hospital, Obstetrics and Gynecology Clinic. A total of 80 pregnant women aged 18-46, between 24-28 weeks of gestation, were included in the study (40 in the control group and 40 in the GDM group). Anthropometric measurements of the participants were recorded. After obtaining consent, results from the 75-gram OGTT and routine hemogram parameters performed during these weeks were collected. EPA levels were measured from blood samples taken as part of routine tests. Results: Although there was a numerical difference in serum EPA levels between the GDM and control groups, the difference was not statistically significant (p=0.204). When comparing weight and body mass index (BMI) between the two groups, significant elevations were observed in the GDM group (p-values of 0.02 and 0.056, respectively). While there were no significant differences in hemogram parameters, CRP levels were found to be significantly higher in the GDM group (p=0.037). Conclusion: This study found no significant difference in serum EPA levels between the GDM and control groups, indicating the need for larger-scale research to further explore these findings.