Acil servise başvuran 18-65 yaş arası adli göz travması olan hastaların retrospektif demografik analizi
Retrospective demographic analysis of forensic eye trauma patients between 18-65 years of age who applied to the emergency department
  1. Tez No: 891551
  2. Yazar: ŞİLAN GÖGER ÜLGÜT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MAHMUT YAMAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Göz yaralanması, Travma, Adli vaka, İş kazası, Eye injury, trauma, forensic case, occupational accident
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Amaç: Göz, görmemizi sağlayan, yüz bölgesinde bazı doku ve yapılarla koruma altına alınmış olan ve özellikle yüz bölgesine gelen darbe, yabancı cisim, kimyasal madde veya yüze alınmış travmalarda yaralanabilen önemli bir organımızdır. İş kazaları, adli yaralanmalarda da göz yaralanmaları sık görülmektedir. Araştırmamızdaki amacımız 18-65 yaş arası adli göz travmalarının retrospektif demografik özelliklerini incelemektir. Yöntem: Hastanemiz acil servisine 01.01.2023-31.12.2023 tarihleri arasında başvuran adli göz vakalarının sistem üzerinden elde edilen demografik özellikleri incelendi. Travma mekanizması, travma oluş zamanı, cinsiyet ve yaş gruplarının değerlendirilmesi yapıldı. Bulgular: Çalışmamıza ortalama 34,06 ± 11,64 yaşında 282 hasta dahil edildi. Hastaların %82.6'sı erkek cinsiyetteydi. Travmaların %20.6'sı iş kazası olarak tarafımıza başvurdu. En sık travma türü künt yaralanma oldu (%58.5). En sık il merkezinden tarafımıza başvuru yapıldı (%50.7). En çok yaralanma ilkbaharda görüldü (%29.8). Travmaya bağlı en sık gördüğümüz patoloji konjonktival hiperemi oldu (%46.8). Hastaların %48.9'u ayaktan taburcu edildi. Cerrahi tedaviye ihtiyaç duyma oranı %19.5 olarak saptandı. Özellikle erkek hastalarda iş kazası görülmesinin kadınlara kıyasla istatistiksel olarak anlamlı yüksek bulunduğu görüldü (p=0,018). Sonuç: Özellikle erkek hastaların, iş yerlerinde başlarına gelebilecek yaralanmalar için gerekli koruyucu ekipmanların kullanılması, kurallara uyulması, başta göz yaralanmaları olmak üzere yaşanabilecek tüm olumsuz sonuçları azaltacağını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Purpose: The eye, which enables us to see, is an important organ protected by certain tissues and structures in the facial region, especially from impacts, foreign objects, chemicals, or trauma to the face. Occupational accidents and injuries are commonly associated with eye injuries in forensic cases. The aim of our study is to examine the retrospective demographic characteristics of forensic eye traumas among individuals aged 18-65. Method: The demographic characteristics obtained through the system of forensic eye cases presenting to our hospital's emergency department between [dates] were examined. Evaluation was conducted on the mechanism of trauma, time of trauma occurrence, gender, and age groups. Results: Our study included 282 patients with an average age of 34.06 ± 11.64 years. 82.6% of the patients were male. 20.6% of the traumas were reported as occupational accidents. The most common type of trauma was blunt injury (58.5%). Most of the patients presented to us from the provincial center (50.7%). The highest incidence of injuries was observed in spring (29.8%). The most common pathology associated with trauma was conjunctival hyperemia (46.8%). 48.9% of the patients were discharged on outpatient basis. The rate of requiring surgical treatment was determined as 19.5%. It was statistically significant that occupational accidents were more common in male patients compared to females (p=0.018). Conclusion: We believe that the use of necessary protective equipment and adherence to regulations, especially in workplaces, can reduce all potential negative outcomes, including eye injuries, particularly among male patients.