Latin Amerika'da kültürel diplomasi ve yumuşak güç aracı olarak Türk dizileri: Stratejik model önerisi
Turkish TV series as cultural diplomacy and soft power tool in Latin America: A strategic model proposal
- Tez No: 891583
- Danışmanlar: PROF. DR. EROL NEZİH ORHON
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Türk Televizyon Dizileri, Kültürel Diplomasi, Yumuşak Güç, Stratejik Model, Turkish Television Series, Cultural Diplomacy, Soft Power, Strategic Model
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 252
Özet
Türk dizileri, uluslararası coğrafyada sahip olduğu albeni, etki ve çekim gibi pek çok olumlu yönüne rağmen yumuşak güç üreten kamu kurum ve kuruluşları tarafından Türkiye'nin dış politikasını da kapsayacak şekilde uzun vadeli ve çok paydaşlı stratejik bir yaklaşımla ele alınmamaktadır. Dünyada Hollywood ve Kore Dalgası gibi örnekler dizilerin ve buna benzer yaratıcı kültür endüstrisi ürünlerinin stratejik bir çerçevede ele alındığında uluslararası halkla ilişkiler, kamu diplomasisi, kültürel diplomasi ve yumuşak güç bağlamlarında sürdürülebilir etki ortaya koyabilen önemli araçlar olduğunu göstermektedir. Bu nedenle bu tez çalışmasında; Türkiye'nin yumuşak güç enstürmanlarından biri olan Türk dizilerinin yoğun olarak izlendikleri Arjantin, Kolombiya ve Meksika başta olmak üzere Latin Amerika'daki etkisi, uluslararası halkla ilişkiler çalışmalardaki rolü, Türkiye'nin kültürel diplomasi faaliyetlerine katkıları ve bu kapsamda gerçekleştirilen çalışmalarda istenen sürdürülebilir etkiyi sağlamayı amaçlayan bir model önerisi sunmak üzere incelenmiştir. Çalışma kapsamında; araştırmacı tarafından, Latin Amerika ülkelerine gerçekleştirdiği ziyaretleri sırasında alınan saha notları da göz önünde bulundurularak Latin Amerika'daki Türk dizi izleyicisini tanımlamak üzere bir ön araştırma gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın temel verisi Türk dizilerinin yapımcıları ve sektörden uzmanlar, kültürel diplomasi stratejilerini belirleyen kurumların temsilcileri, yurtdışında Türkiye'yi temsil eden kurumlarımızın temsilcileri ve örneklem olarak seçilen ülkelerin diplomatları, medya mensupları ve akademisyenleri ile yapılan derinlemesine görüşmelerden elde edilmiştir. Araştırma sonucunda, Türkiye'nin yumuşak gücüne katkı sağlayan paydaşların sürdürülebilir bir etkiyle farklı sektörleri de canlandıran faydaların yaratılabilmesi için ortak bir akılla hareket etmesi gerektiği öne çıkmıştır. Bu bağlamda Türk dizilerinin uluslararası halkla ilişkiler, kültürel diplomasi ve yumuşak güç bağlamında stratejik olarak kullanılmasını hedefleyen ve tüm paydaşları kapsayan dinamik ve geliştirilebilir bir model önerisi sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Despite its positive aspects such as appeal, influence, and attraction in international areas, Turkish TV series have not been treated with a long-term and multi-stakeholder strategic approach that includes Turkey's foreign policy by relevant public institutions and organizations. Examples such as Hollywood and the Korean Wave show that TV series and similar creative culture industry products are important tools to sustain international public relations, public diplomacy, cultural diplomacy, and soft power when approached strategically. For this reason, in this thesis, the impact of Turkish TV series as a soft power instrument in Latin American countries, especially Argentina, Colombia, and Mexico, where they are widely watched, and their contribution to international public relations and cultural diplomacy has been examined to propose a model to achieve the desired sustainable impact. Within the scope of the study, the researcher conducted preliminary research to define the Turkish TV series audience in Latin America, considering the field notes taken during his visits to Latin American countries. The main data of the study was obtained from in-depth interviews with the producers of Turkish TV series and experts from the sector, representatives of institutions that determine cultural diplomacy strategies, representatives of institutions representing Turkey abroad, and diplomats, media members, and academics of the target countries. As a result of the research, it was highlighted that stakeholders contributing to Turkey's soft power should act collaboratively to achieve sustainable impact and create a benefit that revitalizes different sectors. In this context, a dynamic and improvable model that involves all stakeholders is proposed to strategically utilize Turkish TV series in international public relations, cultural diplomacy, and soft power.