Suriyeli göçü bağlamında üniversite gençliğinde zenofobi: Gaziantep Üniversitesi örneği
Xenophobia in university youth in the context of Syrian migration: The case of Gaziantep University
  1. Tez No: 891614
  2. Yazar: CEYLAN YAŞAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ATİK ASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Göç, Geçici Koruma, Yabancı, Yabancı Düşmanlığı, Migration, Temporary Protection, Foreigner, Xenophobia
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Göç Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Göç Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu araştırmanın amacı; 2023-2024 eğitim-öğretim yılında Gaziantep Üniversitesinin lisans düzeyi programlarında öğrenimine devam eden yerel öğrencilerin yabancı düşmanlığı tutumlarının incelenmesi ve bu tutumların demografik değişkenlere göre farklılaşıp farklılaşmadığını ölçmektir. Bu araştırmanın evrenini 2023-2024 eğitim-öğretim yılında Gaziantep Üniversitesinin; merkez kampüsünde yer alan Mühendislik, Fen-Edebiyat, İktisadi ve İdari Bilimler, Tıp, Eğitim, Sağlık Bilimleri, İlahiyat, Hukuk, İletişim, Güzel Sanatlar, Mimarlık, Diş Hekimliği, Havacılık ve Uzay Bilimleri, Spor Bilimleri, Turizm Fakültelerinde lisans düzeyinde öğrenim gören yerel öğrenciler; örneklemini ise tabakalandırılmış tesadüfi örneklem yoluyla ulaşılan 384 gönüllü yerel öğrenci oluşturmuştur. Nicel araştırma yönteminin kullanıldığı bu çalışmada veri toplama sürecinde araştırmacı tarafından hazırlanan demografik bilgi formu ile izni alınan Yabancı Düşmanlığı (Zenofobi) Ölçeği kullanılmıştır. Ölçekten elde edilen verilerin analizinde SPSS 25.0 programı kullanılmıştır. Araştırmanın bulgularına göre ölçekten alınan ortalama puanın 54,39 olduğu ve öğrencilerin yabancı düşmanlığı düzeyinin yüksek olduğu saptanmıştır. Yaş, cinsiyet, öğrenim görülen sınıf düzeyi ile yabancı düşmanlığı düzeyi arasında anlamlı bir farklılık olmadığı; öğrenim görülen fakülte ile yabancı düşmanlığı düzeyi arasında ise anlamlı bir farklılık olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Fakülteler arası yabancı düşmanlığı düzeyi değerlendirildiğinde Sağlık Bilimleri Fakültesinde öğrenim gören öğrencilerin yabancı düşmanlığı düzeyinin diğer fakültelerden daha yüksek olduğu, Sağlık Bilimleri Fakültesini sırasıyla Fen-Edebiyat ve Mühendislik Fakültesinin takip ettiği görülmektedir. Yabancı düşmanlığı düzeyinin diğer fakültelere göre en düşük çıkan fakültenin Mimarlık Fakültesi olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the xenophobic attitudes of local students who continue their education in the undergraduate programs of Gaziantep University in the 2023-2024 academic year and to measure whether these attitudes differ according to demographic variables. The population of this study consisted of local students studying at the undergraduate level in the faculties of Engineering, Science and Letters, Economics and Administrative Sciences, Medicine, Education, Health Sciences, Theology, Law, Communication, Fine Arts, Architecture, Dentistry, Aviation and Space Sciences, Sports Sciences, Tourism located in the central campus of Gaziantep University in the 2023-2024 academic year; the sample consisted of 384 volunteer local students reached through stratified random sampling. In this study, in which quantitative research method was used, the demographic information form prepared by the researcher and the Xenophobia Scale, for which permission was obtained, were used in the data collection process. SPSS 25.0 program was used to analyze the data obtained from the scale. According to the findings of the study, it was determined that the average score obtained from the scale was 54.39 and the xenophobia level of the students was high. It was concluded that there was no significant difference between age, gender, grade level and xenophobia level, while there was a significant difference between the faculty of study and xenophobia level. When the level of xenophobia between faculties is evaluated, it is seen that the level of xenophobia of the students studying in the Faculty of Health Sciences is higher than the other faculties, and the Faculty of Health Sciences is followed by the Faculty of Arts and Sciences and the Faculty of Engineering. It was determined that the Faculty of Architecture had the lowest level of xenophobia compared to other faculties.