Kitlesel göçlerin toplumların demografik yapılarına etkileri (Suriyeli göçü bağlamında)
The effects of mass migration on demographic structures of societies (In the context of Syrian migration)
  1. Tez No: 866911
  2. Yazar: RANYA ATABEY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YUNUS EMRE TANSÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Tarih, Political Science, History
  6. Anahtar Kelimeler: Göç, Suriye, Türkiye, Migration, Syria, Türkiye
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güvenlik Stratejileri ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
İnsanlık tarihi boyunca toplumların karşılaşmış oldukları olaylardan biri olan göç olgusu, iki büyük savaşın yaşandığı son yüzyılda zorunlu ve kitlesel bir şekilde yeniden kendisini göstermeye başlamıştır. Özellikle de savaş bölgelerinden kaçarak daha güvenli bölgelere yerleşmeyi düşünen toplumlar, gittikleri bölgelerde yaşayan toplumları da etkileyerek bazı önlemler almak zorunda bırakmışlardır. Ortadoğu coğrafyasını Arap Baharı adıyla etkileyen halk ayaklanmaları, son olarak Suriye'yi etkisi altına alarak iç savaşın çıkmasına neden olmuştur. Bölgede bulunan yaklaşık altı milyon insan ülkelerini terk ederek daha güvenli yerlere göç etmişlerdir. Göç eden insanların yarısı ise güvenli yer olarak ülkemizi görmüşler ve buraya yerleşmişlerdir. Çalışma kapsamında Suriye'de yaşanan göç hareketleri incelenecektir. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın ilk bölümünde göç kavramı incelenecektir. İkinci bölümde ise Suriye coğrafyası üzerinde durulacak ve son bölümde ise Suriye'de gerçekleşen kitlesel göç hareketleri ve ülkemize yansımaları incelenerek çalışma sonlandırılacaktır.
Özet (Çeviri)
The phenomenon of migration, which is one of the events faced by societies throughout the history of humanity, has started to manifest itself in a forced and massive way in the last century, when two great wars took place. In particular, societies that thought about escaping from war zones and settling in safer areas had to take some precautions by affecting the communities living in the regions they went to. The popular uprisings, which affected the Middle East geography under the name of the Arab Spring, eventually took Syria under its influence and caused a civil war. About six million people in the region have fled their countries and migrated to safer places. Half of the immigrants saw our country as a safe place and settled here. Within the scope of the study, the migration movements in Syria will be examined. The study consists of three parts. In the first part of the study, the concept of migration will be examined. In the second part, the geography of Syria will be emphasized, and in the last part, the mass migration movements in Syria and their reflections on our country will be examined and the study will be concluded.