Tüketicinin korunması hakkında kanun kapsamında mesafeli satış sözleşmeleri'nde tüketicinin ifası
Performance an obligation consumer on distance contracts within the scope of the law on the protection of consumer
  1. Tez No: 891707
  2. Yazar: İREM DURAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İLKNUR SERDAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Mesafeli Sözleşme, Mesafeli Satış Sözleşmesi, Satış Bedeli, İfa Zamanı, İfa Yeri, Distance Contract, Remote Contract, Distance Sales Contract, Sales Price, Time of Performance, Place of Performance
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun Kapsamında Mesafeli Satış Sözleşmeleri'nde Tüketicinin İfası İrem DURAN Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Özel Hukuk Anabilim Dalı Özel Hukuk Programı Mesafeli sözleşme, satıcıyla tüketicinin eş zamanlı fiziksel varlığı olmaksızın, mal veya hizmetlerin uzaktan pazarlanmasına yönelik olarak oluşturulmuş bir sistem çerçevesinde, taraflar arasında sözleşmenin kurulduğu ana kadar ve kurulduğu an da dâhil olmak üzere uzaktan iletişim araçlarının kullanılması suretiyle kurulan sözleşmedir. Satıcının bu sözleşmeden doğan asli yükümlülüğü bir malvarlığı değeri üzerindeki zilyetlik ve mülkiyeti tüketiciye geçirmektir. Tüketici ise buna karşılık bir satış bedeli ödemekle yükümlüdür. Bu iki edim arasında bir synallagma ilişkisi bulunmaktadır. Tüketici, sözleşmeden doğan para ödeme borcunu çeşitli şekillerde ifa edebilir. Taraflar bu borcun peşin taksitle veya veresiye şekilde ödenmesini kararlaştırabilir. Ayrıca bu borcun nakit olarak veya kaydi ödeme şeklinde ifa edilmesi mümkündür. Tüketicinin borcunu, sözleşmede belirlenen; sözleşmede belirleme olmayan hallerde ise kanun gereği tespit edilecek ifa zamanında ve ifa yerinde ifa etmesi gerekir. Tüketici, ifa zamanında borcunu ifa etmezse ve bunu haklı kılan sebepler bulunmuyorsa temerrüde düşecektir. Tüketicinin gereği gibi bir ifa teklifinde veya ifa girişiminde bulunmasına karşılık satıcı bu ifayı kabul etmezse, bu durumda satıcı alacaklı temerrüdüne düşecektir. 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun, tüketicinin borçlu temerrüdüne düşmesi veya satıcının alacaklı temerrüdüne düşmesi halinde tarafların hangi yollara başvurabileceğini düzenlememektedir. Bu sebeple söz konusu hallerde 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu'nun borçlu temerrüdüne ve alacaklı temerrüdüne ilişkin hükümleri uygulama alanı bulacaktır. Tüketicinin para ödeme borcu açısından, satıcının alacak hakkının tabi olduğu zamanaşımı süresi de Tüketicinin Korunması Hakkında Kanununda düzenlenmemiştir. Bu sebeple zamanaşımı açısından da Türk Borçlar Kanunu hükümleri uygulanacak ve satıcılının alacak hakkının borcun muaccel hale gelmesinden itibaren on yıllık zamanaşımı süresine tabi olduğu sonucuna ulaşılacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master's Thesis Performance an Obligation Consumer on Distance Contracts within The Scope of The Law on The Protection of Consumer İrem DURAN Dokuz Eylül University Graduate School of Social Sciences Department of Private Law Private Law Program A distance scontract is a contract established by using distance communication tools up to and including the moment of the conclusion of the contract between the parties within the framework of a system established for the distance marketing of goods or services, without the simultaneous physical presence of the seller and the consumer. The main obligation of the seller arising from this contract is to transfer the possession and ownership of the asset value to the consumer. The consumer is obliged to pay a sales price in return. There is a synallagma relationship between these two obligations. The consumer may perform the contractual obligation to pay money in various ways. The parties may agree to pay this debt in instalments, in advance or on credit. In addition, it is possible to fulfil this debt in cash or in the form of dematerialised payment. The consumer must perform his/her obligation at the time and place of performance determined in the contract, and in cases where there is no determination in the contract, at the time and place of performance to be determined by law. If the consumer does not render performance at the time of performance and there are no justifiable reasons, the consumer shall be in default. If the seller does not accept this performance in response to the consumer's offer or attempt to perform as required, then the seller falls into creditor default. Law No. 6502 on the Protection of Consumers does not regulate the remedies that the parties may apply in case the consumer defaults as a debtor or the seller defaults as a creditor. Therefore, in such cases, the provisions of the Turkish Code of Obligations No. 6098 on debtor default and creditor default will be applicable. In terms of the consumer's obligation to pay money, the statute of limitations to which the seller's right to claim is subject is not regulated in the TPL. For this reason, the provisions of the TCO will be applied in terms of the statute of limitations and it will be concluded that the seller's right to claim is subject to a ten-year statute of limitations from the date the debt becomes due and payable.