Türkiye ve Amerika Birleşik Devletleri fen öğretim programlarının karşılaştırılması
Comparison of Türkiye and the United States science curriculum
  1. Tez No: 891766
  2. Yazar: İREM TANRİVERDİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GONCA ÇAKMAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Fen Bilimleri Dersi, Öğretim Programı, ABD, Science Course, Curriculum, USA
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Araştırmanın amacı, Türkiye ve Amerika Birleşik Devletleri fen öğretim programlarının Amaç, İçerik, Eğitim Durumları, Ölçme ve Değerlendirme ve ilkokul ve ortaokul düzeyi kazanımlarının karşılaştırmalı analizinin yapılarak benzerlik ve farklılıkların ortaya konulmasıdır. Araştırmanın kaynak ve materyallerini 2018 eğitim öğretim yılında uygulanan Türkiye fen bilimleri dersi öğretim programı ve ABD yeni nesil bilim standartları ile ilkokul ve ortaokul düzeyi kazanımları oluşturmaktadır. Bu araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden biri olan doküman incelemesi kullanılmıştır. Türkiye ve ABD fen öğretim programlarına yönelik olan bu çalışmada dokümanlara ilgili ülkelerin erişime açık resmi web sayfalarından erişim sağlamıştır. Elde edilen bulgularda, Türkiye Fen Bilimleri Öğretim Programı ve ABD Fen Öğretim Programı genel ve özel amaçlarıyla karşılaştırılmıştır. Kazanımlar, TIMSS ve PISA konu alanlarına göre gruplandırılarak ortak ve farklı kazanımlar incelenmiştir. İçerikler, konu alanları, ünite ve konu başlıkları, kazanım sayıları ve ders saatleri bakımından incelenmiştir. Eğitim durumları öğrenme yaklaşımları, ders ortamları, program geliştirme, bilgisayar destekli öğretim, disiplinler arası bağlantılar ve öğrenci katılımı açısından karşılaştırılmıştır. Ölçme ve değerlendirme yaklaşımları ise programlardaki yönerge ve açıklamalar doğrultusunda ele alınmıştır. İncelenen öğretim programlarının alt öğrenme alanlarında isim olarak farklılıklar olsa da içeriklerinin bazı bölümlerinin birbirine benzer olduğu belirlenmiştir. Türkiye'de kavram ve kazanımlar verilirken araştırma ve deneylerin ABD'de verilen kavram ve kazanımlara göre daha yetersiz kaldığı görülmüştür. Elde edilen bulguların Türkiye Fen Bilimleri Dersi Öğretim Programına kaynak olup yol gösterebileceği ve alanın geliştirilmesi açısından önemli olabileceği düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
The research aims to reveal the similarities and differences by performing a comparative analysis of the aims, Content, Education Situations, Measurement, and Evaluation of science education programs in Turkey and the United States and primary and secondary level achievements. The resources and materials of the research are applied in the 2018 academic year of the Turkish science course teaching program and the USA's new generation of science standards and primary and secondary school level achievements. Document examination, one of the qualitative research methods, was used. In this study, which is aimed at Turkey and USA science education programs, the documents were accessed from the official web pages of the relevant countries. The findings were compared with the general and specific purposes of the Turkish Science Teaching Program and the US Science Teaching Program. The achievements were grouped according to TIMSS and PISA subject areas and the common and different achievements were examined. The contents were examined in terms of subject areas, unit and subject topics, number of accomplishments, and hours of classes. Educational situations are compared regarding learning approaches, course environments, program development, computer-aided teaching, interdisciplinary connections, and student engagement. The measurement and evaluation approaches are discussed in line with the guidelines and explanations in the programs. Although there are name differences in the sub-learning areas of the studied teaching programs, it has been determined that some parts of their content are similar. While the concepts and achievements were given in Turkey, it was seen that the research and experiments were inadequate compared to the concepts and achievements given in the USA. It was thought that the findings obtained could lead to the Turkish Science Course Teaching Program and may be important in terms of the development of the field.