Performans değerleme ve kırgızistan savunmabakanlığında subay personelinin performansınailişkin öneri
Кызматкерди баалоо жана кыргыз республикасынынкоргоо министрлигинин офицердик курамынынишмердүүлүгү боюнча сунуш
  1. Tez No: 891802
  2. Yazar: BEKBOLOT TOLOMUSHOV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KADİR ARDIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İnsan kaynakları yönetimi, Performans Değerlendirme, Silahlı Kuvvetler, Yetkinlik, Verimlilik, Human Resourse management, Performance Evaluation, Armed Forces, Competency
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Performans değerlendirmesi, bir organizasyonun etkinliğini ve verimliliğini belirlemek için kritik bir araçtır. Bu süreç, hem bireylerin hem de birimlerin görevlerini ne kadar etkili bir şekilde yerine getirdiklerini ölçmeye yardımcı olur. Ayrıca, geliştirilmesi gereken noktaları ortaya çıkararak birey ve birim üzerinde genel bir resim oluşturur. Silahlı kuvvetler gibi disiplinli ve hiyerarşik yapılar için, subayların bireysel performanslarının değerlendirilmesi, personelin etkinliğini artırmak, disiplini sağlamak, stratejik hedeflere ulaşmak ve operasyonel etkinliği artırmak için hayati bir öneme sahiptir. Kırgızistan Silahlı Kuvvetleri'nde subayların değerlendirilmesi düzenli olarak her 4 yılda bir atestasyon yoluyla tasdik edilerek gerçekleştirilmektedir. Bu sistem genellikle eski Sovyetler Birliği'ne üye olan ülkelerde uygulanan bir sistem olup, modern anlamdaki performans değerlendirme sistemlerinden farklılık göstermektedir. Kırgızistan Silahlı Kuvvetleri'nde uygulanacak bir değerlendirme sisteminin temel amacı, subayların kişisel gelişimlerini destekleyerek, ordunun gelişimine katkıda bulunmalarını sağlamalıdır. Bu sistem, idealleri olan, ordunun ve vatanın değerlerine bağlı, geleceği görebilen, kendini sürekli iyileştirmeye açık subayların yetişmesini hedeflemelidir. Bu çalışmada, performans değerlendirme üzerine bir alan araştırması yapılmış, NATO'ya üye 4 ve KGAÖ'ye üye 3 farklı ülkelerde yürürlükte olan değerlendirme sistemleri ele alınmıştır. Kırgızistan Silahlı Kuvvetlerinde kullanılmakta olan değerleme sisteminin tanıtılması ile diğer ülkelerde uygulanan performans değerleme sistemleri ile karşılaştırılmalı bir inceleme yapılmıştır. Ayrıca Kırgızistan Savunma Bakanlığına ait birlik ve kurumlarda görevli, değerlendirme yetkisi olan veya ileride yetkisi olacak subaylara bir anket uygulanarak, görüşleri alınmıştır. Yapılan değerlendirmelerden elde edilen verilerin incelenmesi sonucunda Kırgızistan Savunma Bakanlığı'nda uygulanabilecek performans değerlendirme sistemine yönelik bir öneri ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Performance evaluation is a critical tool for determining the effectiveness and efficiency of an organization. This process helps measure how effectively individuals and units are performing their duties. It also identifies areas for improvement, providing an overall picture of both individual and unit performance. For disciplined and hierarchical structures like the armed forces, evaluating the individual performance of officers is of vital importance to enhance personnel effectiveness, maintain discipline, achieve strategic goals, and enhance operational efficiency. In the Kyrgyz Armed Forces, officer evaluation is regularly conducted through attestation every four years. This system, reminiscent of those implemented in former Soviet Union member states, differs from modern performance evaluation systems. The primary objective of an evaluation system to be implemented in the Kyrgyz Armed Forces should support officers' personal development and contribute to the military's advancement. The system should aim to cultivate officers who are committed to ideals, loyal to the military and the nation, forward-thinking, and open to continuous self-improvement. This study conducts a literature review on performance evaluation and examines evaluation systems currently applied in three different NATO member countries and three member countries of the CSTO (Collective Security Treaty Organization). A comparison is made between these systems and the evaluation method utilized in the Kyrgyz Armed Forces. Additionally, the opinions of officers currently or potentially involved in evaluation processes within units and institutions affiliated with the Kyrgyz Ministry of Defense are gathered through a survey. The analysis of the collected data yields a proposal for a performance evaluation system suitable for implementation in the Kyrgyz Armed Forces.