Protokateşik asitin LPS ile indüklenen sistemik inflamasyonda in vivo etkilerinin araştırılması
LPS-induced systemic acid of protocathic acid investigation of vivo effects on inflammation
  1. Tez No: 891965
  2. Yazar: SİMGE YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RANA ARSLAN, DR. ÖĞR. ÜYESİ DİLARA NEMUTLU SAMUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Protokateşik asit, LPS, İnflamasyon, TLR4, Anksiyete, Protocatechuic acid, LPS, Inflammation, TLR4, Anxiety
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eczacılık Farmakoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Birçok tıbbi bitkide yer alan protokateşik asit antienflamatuvar, analjezik, antioksidan ve nöroprotektif aktiviteleriyle bilinen fenolik bir bileşiktir. Tez kapsamında, LPS ile indüklenen inflamasyon sonucu farelerde oluşmasını beklediğimiz anksiyete ve depresyon benzeri davranışlara protokateşik asitin nöroprotektif aktivitesini gösteren etki mekanizmaları aydınlatılmaya çalışılmıştır. Farelerde LPS ile indüklenen duygu durum bozukluklarını değerlendirmek amacıyla kuyruk süspansiyon testi (depresyon), aydınlık-karanlık testi (anksiyete) ve açık alan testi (lokomotor aktivite) kullanılmıştır. LPS uygulanan farelerde IL-1β, IL-6 ve TNF-α düzeylerinde meydana gelen değişiklikler ile protokateşik asit uygulamasının bu sitokin seviyelerine olan etkileri incelenmiştir. TLR-4/NFκB yolağı üzerinden protokateşik asitin LPS ile indüklenen sistemik inflamasyon üzerindeki olası etkilerinin aydınlatılması amacıyla TLR4 ve NFκB'nin mRNA düzeyindeki ekspresyonları incelenmiştir. Bu araştırmada, protokateşik asitin depresyon ve anksiyete parametreleri üzerindeki olası yararlı etkileri ilk defa inflamatuvar bir hastalık modeli kullanılarak nöroimmün yaklaşım odaklı olarak değerlendirildi. Ayrıca çalışmamızla birlikte protokateşik asitin olası nöroprotektif etkilerinde TLR-4/NFκB yolağı'nın rolü ilk kez in vivo olarak incelendi.
Özet (Çeviri)
Protocatechuic acid, found in many medicinal plants, is a phenolic humectant known for its anti-inflammatory, analgesic, antioxidant and neuroprotective activities. Within the scope of the thesis, the aim is to elucidate the effect package that shows the neuroprotective breakdown of protocatechuic acid into the anxiety and reproducible examples of behaviors in which we expect cuts in wages as a result of LPS-induced results. Tail tuning test (depression), text-darkness test (anxiety) and open field test (locomotor activity) were used to score LPS-induced mood scores in mice. The changes in IL-1β, IL-6 and TNF-α levels in mice administered LPS are different from the effects of protocatechuic acids on these cytokine levels. In order to elucidate the possible consequences of LPS-induced systemic treatment of protocatechuic acid via the TLR-4/NFκB pathway, the expressions of TLR4 and NFκB at the mRNA level are determined. In this study, the presence of protocatechuic acids and their possible beneficial effects on anxiety disorders were evaluated for the first time in an inflammatory disease model, focusing on neuroimmune therapy. In addition, with our study, the role of the TLR-4/NFκB pathway in the possible neuroprotective effects of protocatechuic acid was examined in vivo for the first time.