Matematiksel model oluşturma etkinliklerinin uygulanması sürecinde ortaokul öğrencilerinin çoklu temsil kullanımlarının incelenmesi: 7. sınıf örneği
Investigation of middle school students' use of multiple representations in the implementation process of mathematical model eliciting activities: 7th grade example
  1. Tez No: 892045
  2. Yazar: BETÜL ŞİMŞİT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HİMMET KORKMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Çoklu Temsiller, Matematiksel Modelleme, Model Oluşturma Etkinliği, Multiple Representations, Mathematical Modeling, Model Building Activity
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bu çalışmanın amacı ortaokul 7. sınıf öğrencilerinin matematiksel model oluşturma etkinliklerinin uygulama süreçlerinde kullandıkları çoklu temsilleri, kullanılan temsillerin çeşitliliğini ve bu temsilleri kullanırken ortaya koydukları temsil dönüşümlerini incelemektir. Araştırmanın türü nitel araştırma yöntemlerinden özel durum çalışmasıdır. Araştırma Doğu Anadolu Bölgesinde bulunan bir ortaokulda kolay ulaşılabilir durum örneklemesi yöntemi ile seçilmiş on iki yedinci sınıf öğrencisiyle yürütülmüştür. Veriler dört adet matematiksel model oluşturma etkinliği, yarı yapılandırılmış odak grup görüşme soruları ve araştırmacı alan gözlem notlarıyla toplanmış, araştırmanın problemleri doğrultusunda içerik analizi yapılmıştır. İçerik analizinde öğrencilerin kullandıkları temsiller sözel temsil, sayısal temsil, tablo temsili, şekil temsili, cebirsel temsil, grafik temsili ve sembolik temsil olmak üzere kodlanmıştır. Araştırma sonucunda öğrenciler en çok sözel ve sayısal temsilleri kullanırken etkinlik süreçlerinin hemen hepsinde grafik temsili hariç bütün temsilleri kullanmışlardır. Öğrenciler temsiller arası dönüşüm yönünden ise başarısız olmuşlardır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the multiple representations used by 7th grade secondary school students in the application process of mathematical modeling activities, the diversity of representations used and the transformations of representation that occur when using these representations. The type of research is a case study, that is one of the qualitative research methods. The research was conducted with 12 seventh grade students selected by easily accessible case sampling method in a secondary school in the Eastern Anatolia region. The data was collected through 4 mathematical model building activities, semi-structured focus group interview questions and researcher field observation notes, and content analysis was conducted in line with the problems of the research. In the content analysis, the representations used by the students were coded as verbal representation, numerical representation, table representation, figural representation, algebraic representation, graphic representation and symbolic representation. As a result of the research, while students mostly used verbal and numerical representations, they used all representations except graphic representation in almost all activity processes. The students were unsuccessful in terms of transformation between representations.