Friedrich Grützmacher Op. 38 24 etüt adlı metodun 2. cildinin teknik ve müzikal açıdan incelenmesi
Technical and musical analyses of the 2nd volume of the method called Op. 38 24 etudes
- Tez No: 892209
- Danışmanlar: PROF. EZGİ GÖNLÜM YALÇIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Grützmacher, Çello, Etüt, Teknik, Çalışma, Grützmacher, Cello, Etude, Technique, Study
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Çello eğitimi süresi boyunca, her seviyeye uygun olarak yazılmış egzersiz ve etütler bulunmaktadır. Bu etüt ve egzersizler, yorumcunun teknik ve aynı zamanda müzikal açıdan da gelişim sağlamasında önemli rol oynarlar. Egzersizler genellikle belirli teknik gelişimi üzerine kısa pasaj çalışmaları ile gerçekleşirken, etütler ise; çalışılması amaçlanmış belirli teknikler, tonalite, ölçüleme, müzikal cümle ve dinamikler gibi müzikal ifadenin temel unsurlarını barındırmaktadır. Bu bağlamda pek çok çellist bestecinin yazmış olduğu egzersiz ve etüt kitapları, aynı zamanda çello literatüründe yer edinmiş, sonat ve konçerto gibi büyük eserlerin hazırlık sürecine de katkı sağlamıştır. Alman çellist ve besteci Friedrich Grützmacher'in Op.38 2. cildinde yer alan 13- 24 numaralı metodu, çello repertuvarında önemli bir yere sahiptir. Bu çalışmada teknik, müzikal ve yapısal açıdan incelenmiş etütlerin her birinde, kapsamlı bir çalışma paleti sunduğu, aynı zamanda müzikal yorum çeşitliliği dışında, özellikle sağ ve sol el teknikleri için çok yönlü çalışmalar barındırdığı görülmektedir. Bu tez; Grützmacher'in hayatı, müziği ve çello öğrencileri ile yorumcularına, pozisyon değişiklikleri, çift sesler ve arşe teknikleri gibi temel çello tekniklerinin geliştirilmesi ile birlikte müzikal ifadeleri de eş zamanlı biçimde kazandırmayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
During the cello education period, there are exercises and etudes written in accordance with each level. These etudes and exercises play an important role in the technical and musical development of the performer. Exercises are usually short passage studies on specific technical development, while etudes contain the basic elements of musical expression such as specific techniques, tonality, measure, musical phrasing and dynamics. In this context, exercise and etude books written by many cellist composers also contribute to the preparation process for great works such as sonatas and concertos, which have gained a place in the cello literature. German cellist and composer Friedrich Grützmacher's method numbered 13- 24 in Op.38 volume 2 has an important place in the cello repertoire. In each of the etudes analyzed in this study from technical, musical and structural points of view, it is seen that it offers a comprehensive palette of studies, and at the same time, apart from the variety of musical interpretation, it contains versatile studies especially for right and left hand techniques. This thesis aims to introduce Grützmacher's life, music and cello students and performers to Grützmacher's life, music and musical expressions simultaneously with the development of basic cello techniques such as changes of position, double voices, and harpsichord techniques.