Endoskopik retrograd kolanjio pankreatografi işlemi yapılacak hastalarda deksmedetomidin, deksmedetomidin ile magnezyum sülfat, propofol ile remifentanil kullanımının etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of the effects of dexmedetomid, dexmedetomidine-magnesium sulfate, propofol and remifentanil in patients who will be subjected to endoscopic retrograd colangio pancreatography procedure
  1. Tez No: 892520
  2. Yazar: OKAN ARAMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BUKET ÇAĞLA ÖZBAKIŞ AKKURT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: ERKP, bilinçli sedasyon, deksmedetomidin, magnezyum sülfat
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Amaç: Endoskopik retrograd kolanjio pankreatografi (ERKP) yapılacak hastalarda daha az yan etki, hızlı derlenme ve daha yüksek endoskopist konforu açısından Deksmedetomidin, Deksmedetomidin-Magnezyum, Propofol-Remifentanil kombinasyonlarının kullanımının etkilerinin araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya ASA I-III, 18-75 yaş aralığında 72 hasta alındı. Hastalar 3 gruba ayrıldı. Grup 1'e Deksmedetomidin 10 dakika 1 µg/kg/sa yükleme, ardından 0,2-0,7 µg/kg/sa infüzyon uygulandı. Grup 2'ye 50mg/kg Magnezyum Sülfat bolus, ardından deksmedetomidin 1 µg/kg/sa 10 dakika yükleme sonrasında 0,2-0,7 µg/kg/sa infüzyona başlandı. Grup 3'e işlemden 5 dakika önce 0,05 μg/kg/dk Remifentanil infüzyonuna ek 1mg/kg propofol yükleme ardından 1mg/kg/sa infüzyon verildi. Beş dakika arayla vital bulgular, vizüel analog skala (VAS) skorları kaydedildi. İşlem sonrası endoskopist memnuniyeti değerlendirildi. Bulgular: Kalp atım hızlarında girişim öncesi (p=0,130), girişimin 35. (p=0,360) ve 40. dakikasında (p=0,120) fark bulunamadı. Grup 1 ve Grup 2'de, Grup 3'e göre diğer zamanlarda anlamlı olarak düşük bulundu (p0,05), Grup 3'te diğer gruplara göre girişimin 5., 35. ve 40. dk değerlerinde anlamlı olarak düşük ölçülmüştür (p0,05). VAS skorları karşılaştırıldığında; Grup 2'de girişimin 2. saatinde anlamlı fark bulunurken (p0,05). Sonuç: ERKP işlemi için her üç kombinasyon da yeterli düzeyde sedasyon ve analjezi sağlar. Deksmedetomidin ERKP gibi bilinçli sedasyon uygulamalarında Propofole alternatif olarak kullanılabilir. Magnezyumun postoperatif analjezik etkileri ile ilgili olarak daha geniş hasta gruplarında ve farklı dozlarda çalışma yapılması gerektiğini düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
Aims: In our study we aimed to evaluate the effects of using Dexmedetomidine, Dexmedetomidine-Magnesium, Propofol-Remifentanil combinations on the pain, vital signs, side effects, patient recovery and endoscopist comfort in patients who underwent endoscopıc retrograd colangıo pancreatography (ERCP). Materials and Methods: ASA I-III, 72 patients aged between 18-75 years planned for ERCP were included in the study. The patients were divided into 3 groups. Group 1 recieved Dexmedetomidine with an initial bolus infusion 1 µg/kg/hr for 10 minutes followed by a continuous infusion of 0.2-0.7 µg/kg/hr. Group 2 recieved Magnesium Sulphate with 50 mg/kg iv bolus dose then all patients recieved Dexmedetomidine with an initial bolus infusion 1 µg/kg/hr for 10 minutes followed by a continuous infusion of 0.2-0.7 µg/kg/hr. Group 3 recieved Remifentanyl with an infusion 0.05μg/kg/min before the procedure, followed by a Propofol with 1mg/kg iv bolus dose and 1mg/kg/h infusion dose. Vital signs and visual analogue scale (VAS) were recorded every five minutes. Post-procedure endoscopist satisfaction was evaluated. Results: There was no difference in heart rates before the intervention (p=0.130), at the 35th (p=0.360) and 40th minutes (p=0.120) of the intervention. It was found to be significantly lower in Group 1 and Group 2 compared to Group 3 at other times (p0.05). However, in Group 3, it was significantly lower at the 5th, 35th and 40th minutes of the intervention compared to the other groups (p0.05). In terms of VAS scores; While a significant difference was found in Group 2 at the 2nd hour of the intervention (p0.05). Conclusion: All three combinations provide adequate sedation and analgesia for the ERCP procedure. Dexmedetomidine can be used as an alternative to Propofol in conscious sedation such as ERCP. The postoperative analgesic effects of magnesium should be studied in larger patient groups and at different doses.