Adolesan idiopatik skolyoz hastalarında konservatif tedavi yöntemlerine alternatif olarak reformer pilates egzersizleri ve klinik sonuçları
- Tez No: 892542
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ KEMAL US
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Adolesan İdiopatik Skolyoz, Reformer Pilates, Cobb Açısı, WRVAS, SRS-22, VAS, Adolescent Idiopathic Scoliosis, Reformer Pilates, Cobb Angle, WRVAS, SRS-22, VAS
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Amaç: Adolesan idiopatik skolyoz, genel popülasyonda %1-3 gibi yüksek bir oranda görülen, görüldüğü yaş grubu nedeniyle de organik sağlık problemlerinin yanı sıra psikososyal sorunlara da yol açan ciddi bir hastalıktır. Bu çalışmanın amacı, dünyada yaygın kullanılan konservatif tedavi yöntemlerine bir alternatif olarak son zamanlarda revaçta olan reformer pilates egzersizlerini de literatüre katmaktır. Gereç ve yöntem: Adolesan idiopatik skolyoz tanısı almış, yaşları 10-18 arasında değişen 20 hastaya (17 kadın, 3 erkek) 01.02.2024 – 01.05.2024 tarihleri arasındaki 3 ay süreyle, haftada 2 seans olacak şekilde düzenli olarak, her hastanın deformitesine özel olarak düzenlenmiş reformer pilates egzersizleri, fizyoterapist tarafından uygulandı. Hastalara egzersiz öncesi, egzersize başladıktan sonraki 1. ay, 2. ay ve 3. ayda skolyoz AP direkt grafileri çekildi ve Cobb açıları ölçüldü. Yine hastalara egzersize başlamadan ve egzersiz sonrası 3. Ayın sonunda WRVAS, SRS-22 ve VAS anketleri uygulanarak sonuçlar değerlendirildi. Bulgular: Başvuru anında ortalama WRVAS skoru 16.10 ± 4.62 idi. 3 ay sonraki değerlendirmede skor 2.85 ± 2.76 azalarak 13.25 ± 3.68 oldu (p=0.0003). Egzersiz öncesi ortalama SRS-22 skoru 72.95 ± 9.16 idi. 3 ay sonraki değerlendirmede skor 13.35 ± 7.93 artarak 86.30 ± 9.77 oldu (p=0.0001). Yine egzersizlerden önceki ortalama VAS skoru 3.10 ± 1.17 idi. 3 ay sonunda skor 1.70 ± 1.13 azalarak 1.40 ± 1.35 oldu (p=0.0001). Cobb açıları ise egzersizlerden önce 31.04 ± 11.070 idi. 1. ayda bu açı 3.77 ± 2.570 azalarak 26.27 ± 10.520 oldu (p=0.0000). 2. ayda 1.35 ± 2.710 daha azalarak 25.92 ± 9.990'ye indi (p=0.0272). 3. ayda ise 3.04 ± 3.280 daha azaldı ve 22.88 ± 10.280 oldu (p=0.0002). 3 ayın sonunda her üç anketteki sonuçlar ve Cobb açılarındaki azalma her ay için istatistiksel anlamlı bulundu. Sonuç: Konservatif takip edilmesi planlanan adolesan idiopatik skolyozlu 10 – 18 yaş grubu hastalarda dünyada fizyoterapi egzersizleri yaygın olarak kullanılmaktadır. Son zamanlarda popülerleşen reformer pilates egzersizleri de, bu fizyoterapi egzersizlerine bir alternatif olarak kullanılabilir. Bu çalışmanın sonuçlarında gösterildiği gibi, düzenli reformer pilates egzersizleri ile hastaların Cobb açıları gerilemekte ve beden algıları iyileşmekte, ağrı şikayetleri gerilemekte ve hastalar tedaviden memnun kalmaktadırlar. Reformer pilates egzersizleri de bu şekilde literatüre alternatif bir tedavi yöntemi olarak eklenebilir. Ancak yüksek hasta sayılı, kontrol gruplu, diğer fizyoterapi egzersiz yöntemleriyle ve korse yöntemleriyle karşılaştırmalı ve daha uzun takip süreli çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: Adolescent idiopathic scoliosis is a serious condition observed in 1-3% of the general population, leading to significant organic health problems and psychosocial issues due to its onset during adolescence. This study aims to contribute to the literature by evaluating reformer Pilates exercises, which have recently gained popularity as an alternative to the widely used conservative treatment methods. Materials and Methods: This study involved 20 patients (17 female, 3 male) aged 10-18, diagnosed with adolescent idiopathic scoliosis. Over a 3-month period from February 1, 2024, to May 1, 2024, these patients underwent personalized reformer Pilates exercises, administered twice weekly by a physiotherapist. Scoliosis anteroposterior (AP) X-rays and Cobb angles were measured before the exercises and at the 1st, 2nd, and 3rd months. Additionally, the WRVAS, SRS-22, and VAS questionnaires were used before starting the exercises and at the end of the 3rd month to evaluate the results. Results: At the initial assessment, the average WRVAS score was 16.10 ± 4.62. After 3 months, the score decreased to 13.25 ± 3.68 (p=0.0003). The average SRS-22 score before the exercises was 72.95 ± 9.16, which increased to 86.30 ± 9.77 after 3 months (p=0.0001). The average VAS score before the exercises was 3.10 ± 1.17, and it decreased to 1.40 ± 1.35 by the end of the 3rd month (p=0.0001). Cobb angles were 31.04 ± 11.070 before the exercises and reduced to 26.27 ± 10.520 after 1 month (p=0.0000), 25.92 ± 9.990 after 2 months (p=0.0272), and 22.88 ± 10.280 after 3 months (p=0.0002). At the end of 3 months, the results in all three surveys and the decrease in Cobb angles were found to be statistically significant for each month. Conclusion: Reformer Pilates exercises can be considered a viable alternative to conventional physical therapy methods for adolescents with idiopathic scoliosis. As demonstrated by this study, regular reformer Pilates exercises result in reduced Cobb angles, improved body image, decreased pain, and increased patient satisfaction. However, further studies with larger sample sizes, control groups, comparisons with other physical therapy methods and brace treatments, and longer follow-up periods are needed.