Kaz Dağı Milli Parkı içerisindeki endemik bitkiler: Tasarım önerileri ve seramik uygulamalar
Endemic plants in Kaz Mountain Mational Park: Design suggestions and ceramic applications
- Tez No: 892686
- Danışmanlar: PROF. DR. YEŞİM ZÜMRÜT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Seramik, Kaz Dağları, Endemik Bitki, Desen Tasarımı, Sanat, Ceramic, Kaz Mountains, Endemic Plant, Pattern Design, Art
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik ve Cam Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu tez kapsamında ilk olarak Kaz Dağı Milli Parkı içerisinde bulunan Endemik Bitkiler ve bölge şartları itibariyle bu bitkilerin varlığı üzerinde herhangi bir risk unsurunun olup olmadığını incelenmiştir. Tespit ve araştırmalar sonucu elde edilen bütün bilgi, belge ve görseller ışığında konunun özgün değerini yansıtacak sanat kapsamında desen ve tasarım önerileri ortaya konularak konuya yeni bir bakış açısı getirilmesi hedeflenmiştir. Çalışma başlığını detaylandıracak şekilde bölümlerde Endemizm ve Endemik Bitkinin Tanımlanması, bu bitkilerin oluşumundaki Etkenler, Sınıflandırılması, Endemizm Yönelik Tehditler İçin Yapılan Ulusal ve Uluslararası Çalışmalar, Dünya ve Türkiye Bitki Varlığı İçerisindeki Endemizm Oranı gibi konular incelenmiştir. Sonrasında Sadece Kazdağı Milli Parkına Özgü Olan Endemik Türler, Kaz Dağı Milli Parkı İçerisindeki Türkiye'ye Özgü Endemik Türler, Koruma Alanları, Milli Park ve Yakın Çevresindeki Tehdit Unsurları da göz önüne alınarak, Sanat alanında çiçek ve bitki temasına genel bir bakış yapılmıştır. Son olarak da Kaz dağı milli parkı içerisinde bulunan bazı endemik bitkilerin görselleri kullanılarak oluşturulan desen ve tasarım önerileri sunulmuştur. Ülkemizin kültür, sağlık, turizm ve ekonomisi için büyük öneme sahip bölgenin ve bu bölgede yer alan endemik türlerin çeşitli sanat pratikleri ile ele alınması konuya yönelik farklı bakış açısı ve farkındalıkları geliştirecektir.
Özet (Çeviri)
The initial investigation focused on the endemic plants within the boundaries of Kaz Mountain National Park, with particular attention paid to the potential risks associated with their presence. The results of the research, including all the gathered data, documents, and images, will be used to propose new designs and concepts that will enhance the original value of the subject matter. The study is divided into sections, the first of which deals with the definition of endemicism and the identification of endemic plants. The subsequent sections examine the factors that influence the formation of these plants, their classification, and the end The studies on the threats to endemic species, the distribution of endemic species in the world and in Turkey, and the endemic species percentage in the country's flora have been conducted. Subsequently, only those endemic species endemic to Kaz Mountain National Park, as well as those endemic to Turkey and found within the boundaries of Kaz Mountain National Park, were considered. In addition, the potential threats to the park and its immediate surroundings have been considered, and a general overview of the subject of floral and vegetal motifs in the context of art has been provided. Finally, the Kaz Mountain National Park, which is situated within the boundaries of the park, has been the subject of a number of artistic designs and proposals. These have been created using images of some of the park's endemic flora. The subject of the region's cultural heritage, health, tourism and economy is of great importance to our country. The study of the region's endemic flora and fauna through various artistic practices will provide a different perspective and awareness of the subject matter.