The effects of flipped classroom model on the development of 21st century skills of adult EFL learners
Ters yüz sınıf modelinin yabancı dil olarak ingilizce öğrenen öğrencilerin 21. yy becerilerinin gelişimine etkisi
- Tez No: 892725
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN BEDİR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: harmanlanmış eğitim, ters-yüz eğitim, 21. yüzyıl becerileri, blended learning, flipped classroom, 21st century skills
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 181
Özet
21. yüzyılda eğitim, bilginin öğretmenden öğrenciye tek yönlü aktarımından çok daha fazlası olarak görülmektedir. Geleneksel bir sınıftan, öğrencileri öncelikle hızla değişen 21. yüzyıl yaşamına hazırlamayı ve hızla gelişen teknolojiye ayak uydurmalarına yardımcı olmayı amaçlayan daha öğrenci merkezli, dinamik ve etkileşimli bir sınıfa doğru kaçınılmaz bir geçiş olmuştur. Eğitimciler öğrencilerini bu yüzyılda dünya vatandaşı olmak için gerekli olan bazı 21. yüzyıl becerileriyle donatmak amacıyla yeni eğitim modelleri arayışına girmiştir. Teknolojik gelişmeler ve eğitim anlayışındaki değişimlerin yanısıra uzaktan ve harmanlanmış eğitim modellerine doğru zorunlu bir yönelim de yaşanmaktadır. Bunun neticesi olarak, eğitim ortamının sınıf duvarlarıyla sınırlı kalmamasını destekleyen modern pedagojik metodlar arayışındaki eğitimciler sınıflarını ters-yüz etme fikrini öne sürmüştür. Konu anlatımı etkinliklerinin video dersler yoluyla evde, ev ödevlerinin ise sınıfta yapıldığı, Ters-yüz Sınıf Modeli 21. Yüzyıl eğitim hedeflerini başarmada etkili bir yol olabilir. Bütün bunlar göz önüne alarak, bu çalışma Ters-yüz Sınıf Modelinin devlet üniversitesinde yabancı dil olarak İngilizce öğrenen yetişkin öğrencilerin 21. yy becerilerinin (işbirliği, iletişim, yaratıcılık, eleştirel düşünme, bilgi ve iletişim teknolojileri okuryazarlığı, ve sosyo-kültürel beceriler) gelişimi üzerine etkisinin olup olmadığının incelenmesini amaçlanmaktadır. Ayrıca, katılımcıların Ters-yüz Sınıf Modeline karşı algılarının incelenmesi ve bu modelin uygulanması esnasında katılımcıların karşılaştıkları zorlukların araştırılması da çalışmanın amaçları arasındadır. Araştırma sorgusunun daha derinlemesine anlaşılması amacıyla, bu çalışmada vaka çalışması metodolojisi benimsenmiştir. Ayrıca, daha kapsamlı veri toplamak ve derinlemesine bir inceleme yapmak için karma yöntem araştırma deseni uygulanmıştır. Veriler, bir devlet üniversitesindeki 57 ingilizce hazırlık sınıfı öğrencisinden üç aşamada toplanmıştır. 21. Yüzyıl Becerilerinin (4Cler) Uygulanmasına Yönelik Anket (Bedir, 2017), Bilgi ve İletişim Teknolojileri Okuryazarlığı Anketi (Aydemir, 2019), ve Kültürlerarası Duyarlılık Anketi (Chen & Starosta, 2000) ön-test ve son-test olarak çalışmanın başında ve sonunda uygulanmıştır. Ters-yüz Sınıf Modeli uygulaması sürecinde araştırmacı tarafından saha notları tutulmuştur ve katılımcılar üç farklı dönemde birer dakikalık kısa görüş notları yazmıştır. Ayrıca, uygulama süresince araştırmacı günlük tutmuştur. Son olarak, uygulamanın bitiminde Ters-yüz Öğrenme Deneyimine Yönelik Algı Ölçeği (Chen Hsieh et al., 2017) de katılımcılar tarafından doldurulmuş ve katılımcılarla yarı-yapılantırılmış grup görüşmeleri yapılmıştır. Toplanan verilerin incelenmesi sonucunda Ters-yüz Sınıf Modelinin katılımcıların 21. Yüzyıl becerilerinden işbirliği, iletişim, yaratıcılık, eleştirel düşünme, bilgi ve iletişim teknolojileri okuryazarlığı becerilerine anlamlı derecede olumlu bir katkısı olduğu, kültürlerarası yeterlilik becerilerine ise hafif bir etkisi olduğu anlaşılmıştır. Ayrıca, sonuçlar katılımcıların Ters-yüz Sınıf Modeli deneyimlerinden memnun kaldıkları ve bu modele karşı genel olarak pozitif bir algı oluşturduklarını göstermektedir. Bunlara ilave olarak, Ters-yüz Sınıf Modelinin uygulanması sürecinde katılımcıların karşılaştıkları zorlukların temel olarak kullandıkları teknolojik araçlardan, video anlatımlı derslerin izlenmesi amacıyla kullanılan uygulamadan, ve zayıf internet bağlantılarından kaynaklandığı anlaşılmıştır. Elde edilen bulgular ışığında, bu çalışma özellikle Ters-yüz Sınıf Modelinin 21. Yüzyıl becerilerine olumlu katkısını göstererek, bu modelin eğitimciler tarafından en etkili şekilde uygulanabilmesi için pedagojik çıkarımlar sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Education in the 21st century is seen as much more than a one-direction transfer of knowledge from teacher to learners. There has been an inevitable shift from a traditional classroom to a more learner-centred, dynamic, and interactive one which primarly aims to prepare learners for the fast-changing 21st century life and help them keep pace with rapidly-developing technology. With an aim to equip learners with certain 21st century skills which are essential to be a world citizen in this century, educators have been searching for new models of teaching and learning. Along with all the technological developments and changes in the understanding of education, the world has also been experiencing an imperative shift towards distance education and blended learning. Accordingly, in a search for modern pedagogical methods which support a learning environment which is not limited to the borders of the classroom, educators have come up with the idea of flipping the classroom. The Flipped Classroom Model (FCM), in which the work done in the classroom and at home are reversed, can be effective in achieving the desired outcomes of the 21st century education. In the light of these, the present study aimed to investigate if there is an effect of Flipped Classroom Model on the development of adult EFL learners' certain 21st century skills which are communication, collaboration, critical thinking, and creativity, which are also known as 4Cs of 21st century, Information and Communication Technologies literacy skills, and intercultural competence. Additionally, perceptions of adult EFL learners towards their experiences of FCM were researched. Another goal of the study was to examine the challenges that learners face during the implementation of FCM. With an aim of gaining a deeper understanding of the research inquiry, the study adopted a case study methodology. Besides, a mixed methods research design was applied to gather more comprehensive data and conduct an in-depth examination. The data was collected from 57 preparatory class students at a state university at three phases. Survey Questionnaire of the Implementation of 4Cs (Bedir, 2017), the Information and Communications Technologies (ICT) Literacy Survey (Aydemir, 2019), and Intercultural Sensitivity Scale Questionnaire (Chen & Starosta, 2000) were filled by the participants as pre- and post-forms at the beginning and the end of the research process. Moreover, field notes were taken by the researcher and minute papers were written by the participants three times during the implementation process. The researcher also kept a journal to keep a record of her experience. Finally, the Perception of Flipped Learning Experience Questionnaire (Chen Hsieh et al., 2017) and semi-structured group interviews were conducted at the end of the implementation process. The results of the study demonstrated that the Flipped Classroom Model has a significant impact on the development of the 4Cs and ICT Literacy Skills of participants and a slight influence on the intercultural competence of the participating learners. Moreover, the results revealed that participants had high satisfaction with their experience of FCM and they had positive perceptions towards it. Additionally, the challenges that participants had come across during their experience, which were mainly related to technological devices, the application that was used to watch lesson video recordings, and internet connection issues. Based on these findings, the study reveals the positive effect of FCM on the development of 21st century skills, provides pedagogical implications for implementing FCM in the most effective way.