Enterococcus feacalis KP'nin probiyotik özelliklerinin belirlenmesi
Determination of probiotic properties of Enterococcus feacalis KP
  1. Tez No: 892755
  2. Yazar: HANDE YAĞMUR HALAÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. METİN YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Probiyotik, Enterococcus faecalis KP, safra tuzu, hemolitik aktivite, pepsin, pankreatin, fenol, otoagregasyon, koagregasyon, hidrofobisite, antibiyotiklere direnç, Probiotic, Enterococcus faecalis KP, bile salt, hemolytic activity, pepsin, pancreatin, phenol, autoaggregation, coaggregation, hydrophobicity, resistance to antibiotics
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalışmanın amacı, geleneksel yöntemle üretilen Beyaz peynirden izole edilen Enterococcus faecalis KP suşunun in vitro koşullarda probiyotik özelliklerini belirlemektir. Çalışma sonucunda, E. faecalis KP suşunun safra tuzuna, yüksek asitliğe, pepsin ve pankreatin enzimlerine, yapay mide sıvısına ve fenole belirgin bir şekilde dayanıklı olduğu ve hemolitik aktiviteye sahip olmadığı saptanmıştır. Ayrıca E. faecalis KP suşunun iyi düzeyde otoagregasyon ve koagregasyon yeteneği ile yüzey hidrofobisite oranı sergilediği ve test edilen 11 antibiyotikten (penisilin G, ampisilin, piperasillin, teikoplanin, vankomisin, eritromisin, tetrasiklin, gentamisin, meropenem, rifampin, basitrasin, trimetoprim, ceftazidim) piperasillin, rifampin ve trimetoprime dirençli olduğu saptanmıştır. Laboratuvar koşullarında gerçekleştirilen bu çalışma sonucunda, E. faecalis KP suşunun iyi bir probiyotik potansiyele sahip olduğu görülmüştür. Ancak E. faecalis KP suşunun probiyotik olarak kullanılabilmesi için klinik incelemelerle hayvanlar üzerindeki etkilerinin ve endüstriye yönelik teknolojik özelliklerinin belirlenmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to investigate the probiotic properties of Enterococcus faecalis KP strain isolated from traditionally produced White cheese under in vitro conditions. At the end of the study, it was determined that the E. faecalis KP strain was significantly resistant to bile salt, high acidity, pepsin and pancreatin enzymes, artificial gastric fluid and phenol, and did not have hemolytic activity. In addition, it was found that the E. faecalis KP strain exhibited good autoaggregation and coaggregation abilities and surface hydrophobicity ratio, and was resistant to piperacillin, rifampin and trimethoprim, among the 11 antibiotics (penicillin G, ampicillin, piperacillin, teicoplanin, vancomycin, erythromycin, tetracycline, gentamicin, meropenem, rifampin, bacitracin, trimethoprim, ceftazidime) tested. As a result of this study carried out under laboratory conditions, it was seen that the E. faecalis KP strain had a good probiotic potential. However, in order for the E. faecalis KP strain to be used as a probiotic, its effects on animals through clinical examinations and technological properties for the industry must be determined.