Yetişkin baş kadavralarında infraorbital ve supraorbital retaining ligamentlerin morfolojisi ve lokasyonları
Morphology and location of infraorbital and supraorbital retaining ligaments in adult head cadav
- Tez No: 892776
- Danışmanlar: PROF. DR. OĞUZ TAŞKINALP
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: Superior orbicular retaining ligament, inferior orbicular retaining ligament, lateral kalınlaşma, zygomatic ligament, teartrough, Superior orbicular retaining ligament, inferior orbital retaining ligament, lateral thickening, zygomatic ligament, teartroug
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Giriş ve Amaç: Yüzün retaining ligamentleri anatomik olarak yaşlanma anatomisini anlamak için önem oluşturmaktadır. Bu araştırmada yetişkin yüz kadavralarında infraorbital ve supraorbital retaining ligamentlerin morfolojisi ve lokasyonlarını belirlenmiş nirengi noktalarına olan uzaklıkları saptanmaya çalışılmıştır. Gereç ve Yöntemler: Göz çevresindeki retaining ligamentlerinin anatomik lokasyonunu araştırmak amacıyla yaptığımız bu çalışma Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi ABD laboratuvarlarında ve İDEA (İstanbul Mehmet Akif Ersoy Deneysel Araştırma Geliştirme ve Eğitim Merkezi) laboratuvarlarında tamamı ithal olan 15 adet taze donmuş ve 13 adet formaldehitle fikse edilmiş kadavra kafalarda gerçekleştirilmiştir. Çalışmalarda incelenen kadavraların tamamının ithal olması nedeniyle erkek veya kadın bilgisine ulaşılamamıştır. Çalıştığımız kadavralarda çalışmamıza uygun olarak, Superior orbicular Retaining ligament (SORL), inferior orbital retaining ligament (IORL), lateral kalınlaşma (LK) zygomatic ligament (ZR) ve teartrough (TTh) ligamentin midsagital hat, orbital rim ve zygomatic tepe noktasına olan uzaklıkları elektronik kaliperle ölçülmüştür. Elde edilen veriler SPSS 26.0 programı yardımıyla değerlendirilmiştir. Bulgular: Kadavraların sağ ve sol yüz arasında SORL ve TTh ile zygomatic tepe noktası arasındaki uzaklık ortalamalarının istatiksel anlamda farklılık göstermiştir (p≤0,05). Kadavraların sağ ve sol yüz arasında IORL ile midsagital hat noktası arasındaki uzaklık sol yüz kısmında sağ yüz kısmına göre daha fazladır. Taze kadavralarda sağ ve sol yüz arasında ZL ile orbital rim arasındaki uzaklık sağ yüz kısmında (sağ: 27,09 mm ve sol: 23,4 mm); LK ile zygomatic tepe noktası arasındaki uzaklık sol yüz kısmında (sağ: 21,83 mm ve sol: 30,59 mm); TTh ile zygomatic tepe noktası arasındaki uzaklık sağ yüz kısmında (sağ: 54,11 mm ve sol: 16,55 mm) ve IOR ile midsagital hat noktası arasındaki uzaklık sol yüz kısmında (sağ: 36,52 mm ve sol: 46,39 mm) daha fazladır (p≤0,05). Fikse kadavralarda sağ ve sol yüz arasında SOR ile zygomatic tepe noktası arasındaki uzaklık sağ yüz kısmında (48,07 mm) sol yüz kısmına (38,03 mm) göre daha fazladır (p≤0,05). Sol yüzde taze ve fikse kadavralar arasında LK ile orbital rim arasındaki uzaklığın taze kadavralarda (Taze: 6,32 mm ve Fikse: 4,41 mm) daha fazla olduğu saptanmıştır (p≤0,05). Sağ yüzde taze ve fikse kadavralar arasında ZL ile zygomatic tepe noktası arasındaki uzaklığın taze kadavralarda daha fazla olduğu bulunmuştur. Sol yüzde taze ve fikse kadavralar arasında IOR, LK, ZL ve TTh ile zygomatic tepe noktası arasındaki uzaklığın farklılık gösterdiği saptanmıştır (p≤0,05). Sağ yüzde taze ve fikse kadavralar arasında IORL ile midsagital hat noktası arasındaki uzaklığın fikse kadavralarda daha fazla olduğu (Taze: 36,11 mm ve Fikse: 51,63 mm) saptanmıştır (p≤0,05). Sonuç: Yapılan bu çalışmanın daha önce yapılmamış olması bundan sonra yapılacak benzer çalışmalara rehber ve kaynak teşkil edeceği düşünülmüş olup; bu çalışmaların daha fala kadavra üzerinde yapılarak daha ayrıntılı veriler elde edilebileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Background and Aim: The retaining ligaments of the face are anatomically important for understanding the anatomy of aging. In this study was tried to determine the morphology of the infraorbital and supraorbital retaining ligaments in adult facial cadavers and their location and distance from the determined landmarks. Material and Methods: Fifteen fresh and thirteen formaldehyde-fiksed cadavers were included in the study. The distances of the superior orbicular retaining ligament (SORL), inferior orbital retaining ligament (IORL), lateral thickening (LK), zygomatic ligament (ZR), and teartrough (TTh) ligament to the midsagittal line, orbital rim and zygomatic apex in 28 cadavers were measured with an electronic caliper. The obtained data were evaluated with the help of SPSS 26.0 program. Results: The mean distances between the SORL and TTh and the zygomatic peak between the right and left faces of the cadavers differed statistically (p≤0.05). The distance between the IOR and the midsagittal line point between the right and left faces of the cadavers is greater on the left face than on the right face. In fresh cadavers, the distance between the ZL and the orbital rim between the right and left faces was on the right face (right: 27.09 mm and left: 23.4 mm); The distance between the LK and the zygomatic peak is on the left face (right: 21.83 mm and left: 30.59 mm); The distance between TTh and the zygomatic peak on the right face (right: 54.11 mm and left: 16.55 mm) and the distance between the IOR and the midsagittal line point on the left face (right: 36.52 mm and left: 46.39 mm) ) is more (p≤0.05). In fiksed cadavers, the distance between the SORL and the zygomatic peak between the right and left faces is greater on the right face (48.07 mm) than on the left face (38.03 mm) (p≤0.05). Between fresh and fiksed cadavers on the left side, the distance between the LK and the orbital rim was found to be higher in fresh cadavers (Fresh: 6.32 mm and Fiksed: 4.41 mm) (p≤0.05). Between fresh and fiksed cadavers on the right side, the distance between ZL and zygomatic peak was found to be higher in fresh cadavers. It was found that the distance between IORL, LK, ZL and TTh and the zygomatic peak differed between fresh and fiksed cadavers on the left side (p≤0.05). Between fresh and fiksed cadavers on the right face, the distance between the IORL and the midsagittal line point was found to be greater in fiksed cadavers (Fresh: 36.11 mm and Fiksed: 51.63 mm) (p≤0.05). Conclusion: It is thought that this study has not been done before and will serve as a guide and source for similar studies to be conducted in the future; It is thought that more detailed data can be obtained by conducting these studies on more cadavers.