Türkiye'deki çocuk diş he5kimlerinin merhamet yorgunluğu düzeyinin değerlendirilmesi
Evaluation of compassion fatigue levels among pediatric dentists in Turkey
  1. Tez No: 892870
  2. Yazar: ZEHRA MERVE KOÇKÖPRÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERA DERELİOĞLU
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk diş hekimliği, merhamet ölçeği, merhamet yorgunluğu, Pediatric dentistry, compassion scale, compassion fatigue
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Diş Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Amaç: Çocuk diş hekimlerinde merhamet duygusu, tedaviler için büyük önem taşır. Pedodonti kliniğine başvuran çocuk hastaların dental kaygıları ve ebeveynlerin hatalı tutumları hekimin işini zorlaştırabilmektedir. Bunun sonucunda çocuk diş hekimlerinde bir tür tükenmişlik şekli olan merhamet yorgunluğu görülebilmektedir. Çalışmamızda Türkiye' deki çocuk diş hekimlerinin merhamet düzeyi ve merhamet yorgunluğuna neden olabilecek faktörleri değerlendirmek amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Araştırmamız Türkiye genelinde Pedodonti alanında uzman ve bu alanda DUS/ doktora öğrencisi olan diş hekimleri üzerinden yürütülmüştür. Sosyodemografik veri formu ve Merhamet Ölçeği olmak üzere iki bölümden oluşan anket Google Forms uygulaması kullanılarak hazırlanmış ve Türkiye'de görev yapan çocuk diş hekimlerine ulaştırılmıştır. Veri analizleri IBM SPSS 25 programında gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Çalışmaya 422 (%88.9 kız, %11.1 erkek) çocuk diş hekimi katılmıştır. Çalışmamızda çocuk diş hekimlerinin Merhamet Ölçeği toplam puan ortalaması“94.54±9.93”düzeyi ile yüksek düzeyde olduğu belirlenmiştir. Meslekte tecrübe ve yaş artışıyla doğru orantılı olarak merhamet düzeyinde de artış görülmüştür. Çalıştıkları kurumdaki memnuniyetleri ve kurumda bilimsel faaliyetlere zaman ayırmaları merhamet düzeylerini olumlu etkilemiştir. Bir günde bakılan hasta sayısı arttıkça hekimlerin merhamet düzeylerinde azalma olduğu görülmüştür. Cinsiyet ve medeni durum açısından Merhamet Ölçeği ve alt boyut puanlarında anlamlı farklılık tespit edilmemiştir. Yaş, çocuk sayısı, unvan, kurumda ve meslekte çalışma yılları, bölümü isteyerek tercih etmeleri, engelli hastaların tedavisini yapma gibi faktörlerin hekimlerin merhamet düzeylerini etkilediği ve merhamet yorgunluğuna neden olabilecekleri tespit edilmiştir. Sonuç: Hekimlere yönelik merhamet ve stres yönetimi eğitimleri düzenlenerek farkındalık artırılabilir. Hekimlerin çalışma ortamının ve şartlarının düzenlenmesi, merhamet yorgunluğunun önlenmesine ve iş verimliliğinin artırılmasına katkı sağlayabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Compassion in pediatric dentists is of great importance for treatments. The dental anxieties of pediatric patients and the incorrect attitudes of parents visiting the pedodontics clinic can complicate the work of the dentist. As a result, pediatric dentists may experience compassion fatigue, a form of burnout. Our study aims to evaluate the level of compassion among pediatric dentists in Turkey and the factors that may contribute to compassion fatigue. Materials and Methods: Our research was conducted with dentists across Turkey who are either specialists in Pedodontics or DUS/PhD students in this field. The survey, consisting of two sections—a sociodemographic data form and the Compassion Scale—was prepared using Google Forms and distributed to pediatric dentists practicing in Turkey. Data analysis was performed using IBM SPSS version 25. Results: A total of 422 pediatric dentists (88.9% female, 11.1% male) participated in the study. The overall mean score on the Compassion Scale among pediatric dentists was found to be at a high level, with an average of 94.54±9.93. It was observed that compassion levels increased in proportion to age and experience in the profession. Satisfaction with their workplace and dedicating time to scientific activities at their institution positively influenced their levels of compassion. However, as the number of patients treated in a day increased, a decrease in compassion levels was noted. No significant difference was found in the Compassion Scale and its sub-dimension scores in terms of gender and marital status.Factors such as age, number of children, professional title, years of experience in the institution and profession, voluntarily choosing the specialty, and treating patients with disabilities were identified as influencing the dentists' levels of compassion and potentially contributing to compassion fatigue. Conclusion: Organizing compassion and stress management training for physicians can increase awareness. It is believed that improving the working environment and conditions for physicians can help prevent compassion fatigue and enhance job productivity.