Glomerülonefrit hastalarında biyopsi öncesi conut (controlling nutritional status) skorunun renal progresyona etkisi
Glomerülonefrit hastalarinda biyopsi öncesi conut (controlling nutritional status) skorunun renal progresyona etki̇si̇
  1. Tez No: 892873
  2. Yazar: EMEL YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. REFİKA BÜBERCİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: CONUT, KBH, Glomerülonefrit, Renal Progresyon, Malnütrisyon, CONUT, CKD, Glomerulonephritis, Renal Progression, Malnutrition
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Giriş ve Amaç: Kronik Böbrek Hastalığı (KBH), herhangi bir nedene bağlı olarak üç ay veya daha uzun süre boyunca glomerüler filtrasyon hızında azalma ve/veya böbrek hasarının varlığı olarak tanımlanır. KBH, insidansı ve prevelansı giderek artan dünya çapında bir halk sağlığı sorunudur. KBH'nın etyolojisinde ilk üç sırayı Diyabetes Mellitus (DM), Hipertansiyon (HT) ve Glomerülonefritler (GN) oluşturur. Glomerülonefrit hastaları normal populasyonla karşılaştırıldığında, düşük yaşam kalitesi ve anlamlı olarak artmış malnütrisyon, infilamasyon, hospitalizasyon ve mortalite/morbidite oranlarına sahiptirler. Beslenme bozuklukları bu hastalarda yaygındır. Bu nedenle farklı araçlarla malnütrisyonu tanımak giderek daha fazla önem teşkil etmektedir. Literatürde kullanımı son dönemlerde dahada yaygınlaşan serum albümin konsantrasyonu, total lenfosit sayısı ve total kolesterolden hesaplanan nutrisyonel durum kontrol skoru (CONUT), birçok çalışmada hastalıkların prognozu ve genel sağkalım ile ilişkilendirilmeye çalışıldı. Bu çalışmanın amacı CONUT skoru ile erken dönemde glomerülonefrit hastalarında beslenme durumunu değerlendirmek, renal progresyona etkisini saptamak ve klinik pratiğimizde CONUT skorunun malnütrisyonun erken belirteci olarak kullanılabilmesini sağlamaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nefroloji Kliniği'nde takipli olan Glomerülonefrit tanılı 147 hasta dahil edildi. Retrospektif olarak yaptığımız çalışmada; hastaların yaşı, cinsiyeti, mevcut komorbiditeleri, glomerülonefrit tanıları, KBH evreleri, hemogram-biyokimya parametreleri ve idrar tetkikleri değerlendirildi. Biyopsi anındaki CONUT skoru literatürdeki puan tablosuna göre hesaplandı. CONUT skorunun renal progresyon ile ilişkisi araştırıldı. Bulgular: Çalışmamız 18 yaş üzerinde olan 79'u erkek (%53.74) ve 68'i kadın (%46,26) olmak üzere 147 glomerülonefrit tanılı hasta ile yapıldı. Çalışmaya dahil edilen hastalar biyopsi öncesi verilerinden hesaplanan CONUT skorlarına göre düşük CONUT skoru grubu (0-4 puan (n=117)) ve yüksek CONUT skoru grubu (5-12 puan (n=30)) olmak üzere iki gruba ayrıldı. CONUT skoru düşük olanların yüksek skorlu gruba göre idrardaki protein/kreatinin oranı anlamlı düşükken, hemoglobin ve total protein değerleri anlamlı yüksek saptandı. Çalışmada yıllık eGFR düşüşü 5 ml/dk ve üstünde olanlar ile total eGFR düşüşü %20 ve üstünde olanlar renal progresyonu var olarak kabul edildi. Renal progresyonu olan toplam 28 hasta bulundu. Renal progresyon için CONUT skorunun risk faktörü, hemoglobin değerinin ise koruyucu faktör olduğu belirlendi. CONUT skorundaki bir birimlik artış renal progresyon riskini 1,255 kat arttırırken, HGB değerindeki bir birimlik artışın renal progresyon riskini 0,724 katına düşürdüğü sonucuna varıldı. CONUT skoru için tespit edilen cut-off değeri 2 olarak hesaplandı. Bu değerin duyarlılığı %75,0 ve özgüllüğü %57,3 olarak bulundu. Sonuç: CONUT skoru, erken dönemde glomerülonefrit hastalarında renal progresyonu öngörmemize olanak sağlayabilir. Klinik pratiğimizde malnütrisyonun erken belirteci olarak kullanılabilir. Ancak, daha yüksek duyarlılığa ve özgüllüğe sahip cut-off değerlerini belirlemek için çok sayıda karşılaştırmalı çalışmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Chronic Kidney Disease (CKD) is defined as the presence of a decrease in glomerular filtration rate and/or kidney damage for three months or longer due to any cause. CKD is a worldwide public health problem with increasing incidence and prevalence. The top three etiologies of CKD are Diabetes Mellitus (DM), Hypertension (HT) and Glomerulonephritis (GN). Glomerulonephritis patients have lower quality of life and significantly increased rates of malnutrition, inflammation, hospitalization and mortality/morbidity compared to the normal population. Nutritional disorders are common in these patients. Therefore, recognizing malnutrition with different tools is increasingly important. The nutritional status control score (CONUT), calculated from serum albumin concentration, total lymphocyte count and total cholesterol, which has become more common in the literature recently, has been tried to be associated with the prognosis of diseases and overall survival in many studies. The aim of this study is to evaluate the nutritional status of patients with glomerulonephritis in the early stages with the CONUT score, to determine its effect on renal progression, and to ensure that the CONUT score can be used as an early indicator of malnutrition in our clinical practice. Materials and methods: 147 patients diagnosed with Glomerulonephritis who were followed up in Ankara Training and Research Hospital Nephrology Clinic were included in our study. In our retrospective study; The patients' age, gender, existing comorbidities, glomerulonephritis diagnoses, CKD stages, hemogram-biochemistry parameters and urine tests were evaluated. The CONUT score at the time of biopsy was calculated according to the score table in the literature. The relationship between CONUT score and renal progression was investigated. Results: Our study was conducted with 147 patients diagnosed with glomerulonephritis, 79 males (53.74%) and 68 females (46.26%), over the age of 18. The patients included in the study were divided into two groups: low CONUT score group (0-4 points (n=117)) and high CONUT score group (5-12 points (n=30)) according to the CONUT scores calculated from pre-biopsy data. While the protein/creatinine ratio in urine was significantly lower in those with a low CONUT score compared to the group with a high score, hemoglobin and total protein values were found to be significantly higher. In the study, those with an annual eGFR decrease of 5 ml/min or more and those with a total eGFR decrease of 20% or more were considered to have renal progression. A total of 28 patients with renal progression were found. It was determined that the CONUT score was a risk factor and the hemoglobin value was a protective factor for renal progression. It was concluded that a one-unit increase in the CONUT score increased the risk of renal progression by 1.255 times, while a one-unit increase in the HGB value reduced the risk of renal progression by 0.724 times. The cut-off value determined for the CONUT score was calculated as 2. The sensitivity of this value was found to be 75.0% and the specificity was 57.3%. Conclusion: CONUT score may allow us to predict renal progression in patients with glomerulonephritis in the early stages. It can be used as an early indicator of malnutrition in our clinical practice. However, multiple comparative studies are needed to determine cut-off values with higher sensitivity and specificity.