Türkçe yayın yapan ateist web siteleri üzerine psiko-sosyolojik bir araştırma
A psycho-sociological research on atheist web sites broadcasting in Turkish
  1. Tez No: 892901
  2. Yazar: EMİNE ORUÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ARİF KORKMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Ateizm, İnternet, Din, Ateist Web Siteleri, Atheism, Internet, Religion, Atheist Websites
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
daha sonra Günümüzün inançla ilgili meselelerinden biri olan ve geniş bir yelpazede pek çok farklı yönleriyle ele alınan“ateizm”konusu halen popülerliğini koruyarak çeşitli çalışmaların merkezinde yer almaktadır. Hızla gelişen teknoloji ve internet çağı içerisinde ateizmin dijital ortamda nasıl var olduğuna yönelik çalışmaların, yapılan literatür taramasında oldukça sınırlı ve yetersiz kalmasından dolayı bu çalışmanın alana bir katkı sunması hedeflenmiştir. Bu araştırmada,“Türkçe Yayın Yapan Ateist Web Siteleri”konusu üzerine içerik ve kullanıma yönelik inceleme yapılarak Türkiye'deki ateizm fenomeninin ilerleyişinin internet üzerindeki yansımaları ile etkilerinin ne yönde olduğuna dair cevaplar aranmıştır. Aynı zamanda incelenen“Türkçe Yayın Yapan Ateist Web Siteleri”üzerinden dinler ile ilgili hangi konuların daha çok ele alındığı ortaya konulmuştur. Araştırmamızda nitel yöntem tercih edilmiş ve bu bağlamda siber etnografik gözlem ve doküman analizi teknikleri kullanılmıştır. Çalışmada, ateizm fenomeninin dijital dünyaya hızlı adaptasyonu ile sosyal medyanın etkisinin ve gücünün oldukça etkin bir şekilde kullanıldığı, özellikle gençlerin dini şüphe ve çelişkiler bağlamında ateizme hızlı bir yönelimde bulunulmasında dijital ortamların etkisi görülmüştür. Bundan dolayı çalışmada, ateizm ekseninde geniş kapsamlı katkılar sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
daha sonra doldurulacaktır“Atheism,”as a contemporary issue concerning belief, is comprehensively examined from various perspectives and remains a focal point in academic research, maintaining its popularity. However, due to the rapid advancements in technology and the internet, studies aimed at understanding atheism's digital presence have been found to be limited and inadequate in literature reviews, underscoring the aim of this research to make a significant contribution to this field. This study investigates the progression of atheism in Turkey through content and usage analysis of“Turkish-Language Atheist Websites,”exploring its effects and impacts on the internet. Additionally, it identifies the predominant topics related to religion addressed on these websites. Qualitative methods such as cyber-ethnographic observation and document analysis were employed in this research. The study demonstrates the rapid adaptation of atheism to the digital environment and highlights the effective use of social media's influence and power, particularly in the increasing inclination towards atheism among youth amidst religious doubts and conflicts. In this context, the study provides a comprehensive contribution to the understanding of atheism.