II. Abdülhamid Döneminde Adana Vilayeti'nde eğitim kurumları ve faaliyetleri (1876 -1909)
Educational institutions and activities in adana province in the period of Abdulhamid II (1876 -1909)
  1. Tez No: 892917
  2. Yazar: ALİ KÖŞKER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EFKAN UZUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Adana Vilayeti, Eğitim-Öğretim, Mektep, İptidai, Rüşdiye, İdadi, Medrese, Adana Province, education-teaching, school, primary scool in ottoman empire (ibtidai), junior high school in ottoman empire (rüşdiye), high school in ottoman empire (idadi), madrasa
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 293
Özet
Bu çalışma Sultan II. Abdülhamid'in saltanatı esnasında Adana vilayetinde bulunan eğitim kurumları ve bu kurumların faaliyetlerini ele almaktadır. Çukurova bölgesine Türklerin ve Müslümanların yerleştiği ilk anlardan itibaren Türk-İslâm kültürünün etkisi görülmektedir. Ramazanoğullarının bölgede hâkim olmasından itibaren mektep-medrese gibi eğitim kurumlarının varlığına rastlanılmaktadır. Osmanlı Devleti zamanında da bu kurumlar artarak devam etmiştir. XIX. yüzyılda ise modernleşme ile birlikte eski usûl mekteplerin yanında yeni usûlde eğitim-öğretim veren kurumlar, başta başkent olmakla birlikte taşraya da yapılmıştır. Adana vilayeti de bunlardan nasibini almıştır. Osmanlı Devleti'nin zor dönemlerinde 33 yıl hükümdarlık yapan II. Abdülhamid eğitimle ilgili meseleleri devletin imkanları dahilinde hiçbir zaman aksatmamıştır. Adana vilayetinin sancaklarından Adana, Mersin, İçil, Cebel-i Bereket, Kozan sancak ve bu sancakların kazalarına birçok kademeden eğitim kurumu yapılmıştır. Sıbyan mekteplerinin yerine iptidai mektepler, ortaokul seviyesinde rüşdiyeler ve idadi vb. gibi modern eğitim-öğretim kurumlarına bu bölgede de rastlanılmaktadır. Ayrıca civarda bulunan ıslahhâne Adana Hamidiye Sanayi Mektebine çevrilerek mesleki yönde çalışmalar yapılmıştır. Yabancılar ve gayrimüslimler tarafından yapılan eğitim-öğretim kurumlarında da artış gerçekleşmiştir. Bu çalışma 1876-1909 yılları arası Adana vilayetinde eğitim-öğretim kurumları ve faaliyetleri hakkında alana katkı yapmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study deals with the educational institutions and the activities of these institutions in Adana during Sultan Abdülhamid II's reign. The influence of Turkish-Islamic culture has been seen since the first moments when Turks and Muslims settled in the Çukurova region. Since the Ramazanoğulları rule in the region, there have been educational institutions such as schools and madrasahs. These institutions continued increasingly during the Ottoman Empire. In the 19th century, with modernization, institutions providing education in the new style, as well as in the old style schools, became widespread, especially in the capital and in the provinces. Adana Province has also had its share of these. Abdülhamid II, who reigned for 33 years during the difficult times of the Ottoman Empire, never neglected educational issues within the bounds of possibility of government. Educational institutions at many levels were built in Adana, Mersin, İçil, Cebel-i Bereket, Kozan sanjaks, which are among the sanjaks of Adana Province, and in the districts of these sanjaks. Instead of primary schools, modern educational institutions such as primary schools, junior high schools and high schools, etc. at the secondary school level are found in this region, too. In addition, the reformatory in neighborhood was converted into Adana Hamidiye Industrial School and vocational studies were carried out. There has been an increase in the number of educational institutions built by foreigners and non-muslims. This study aims to contribute to the field about educational institutions and activities in Adana Province between 1876 and 1909.